Boy holding onto his motherÎn vremuri de criză economică, anxietatea le determină pe mamele cu un anumit profil genetic să se poarte mai aspru cu copiii lor, chiar dacă nu sunt direct ameninţate de recesiune, arată un studiu american publicat luni, relatează AFP, potrivit Agerpres.

‘Se ştie că dificultăţile economice care lovesc o familie afectează adesea comportamentul părinţilor faţă de copiii lor’, susţine Dohoon Lee, profesor de sociologie la Universitatea New York, principalul autor al studiului.

Studiul, care se referă la recesiunea din perioada 2007-2009 din Statele Unite, cea mai gravă de la Marea Depresie din anii ’30, arată că asemenea crize ‘afectează atitudinea anumitor părinţi’, chiar dacă aceştia din urmă nu sunt direct afectaţi, însă se tem că-şi pierd locul de muncă şi siguranţa.

Cercetătorii au constatat, de asemenea, că tratamentele rele aplicate copiilor în vremuri economice dificile – administrarea de palme sau bătăi, cuvinte aspre – se manifestă mai ales în rândul mamelor cu o anumită mutaţie genetică ce afectează sinteza dopaminei, o substanţă chimică având un rol cheie în reglarea emoţiilor, somnului şi concentrării.

Studiul, publicat în revista de specialitate Proceedings of the Academy of Sciences (PNAS), arată că criza economică din 2007-2009 nu a cauzat o modificare a comportamentului mamelor care nu sunt afectate de această mutaţie, reprezentând puţin mai mult de jumătate din participantele la anchetă.

Autorii au observat o rată mai redusă de tratamente rele în rândul mamelor cu această variaţie genetică atunci când situaţia economică americană s-a ameliorat.  Aceste rezultate ‘sunt importante’ pentru că arată că efectele genelor asupra comportamentului anumitor persoane depind de calitatea mediului în care trăiesc, relevă cercetătorii.