rules-6Ministrul Educaţiei spune că din toamnă se va modifica legea prin care se decontează naveta elevilor, măsura fiind luată după ce s-a constatat că pe acelaşi număr de kilometri unii transportatori au tarife de 12 ori mai mari decât alţii, MEN plătind în total 180 milioane lei pentru naveta elevilor, potrivit Mediafax.

Ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, a declarat, joi, în localitatea prahoveană Brazi, că ministerul are “probleme” în ceea ce priveşte transportul elevilor care fac naveta, în sensul în care la o analiză privind costurile pentru naveta elevilor s-a constatat că unii transportatori percep pentru aceeaşi distanţă tarife de 12 ori mai mari decât alţii.

“Avem probleme cu transportul elevilor, nu doar cu transportul pentru ciclurile mici de învăţământ, dar şi cu transportul elevilor către liceu. Ieri (n.r. – miercuri) am afişat pe site-ul ministerului o informare vizavi de costurile pe care noi acum le suportăm cu transportul elevilor care fac naveta şi avem situaţii în care pe aceeaşi distanţă de 25 de kilometri să spunem, un transportator percepe un tarif şi alt transportator percepe un tarif de 12 mai mare şi în felul acesta poate avem o explicaţie de ce nu ne ajung banii să acoperim naveta elevilor”, a afirmat ministrul Educaţiei.

Ministrul a mai spus că, începând din toamnă, legea va fi modificată, astfel încât deconturile pentru naveta elevilor să se facă în baza unei metodologii aprobate prin Hotărâre de Guvern.  Acesta a adăugat că în condiţiile în care se vorbeşte despre astfel de sume pentru transportul elevilor “este mult mai normal” ca Ministerul Educaţiei Naţionale (MEN) să încerce să găsească şi alte soluţii pentru a asigura transportul elevilor, una dintre acestea fiind achiziţionarea de microbuze.

Potrivit lui Pricopie, naveta elevilor nu poate fi înlocuită peste tot cu microbuze şcolare, dar în unele locuri acest lucru este posibil, iar un calcul făcut în baza unei evaluări realizate la nivelul fiecărui inspectorat şcolar judeţean arată că ar fi nevoie de aproximativ 800 de microbuze şcolare.

În mai, elevii din mai multe judeţe au făcut grevă japoneză, reclamând că nu le-au fost decontaţi banii de navetă.

În 30 mai, Ministerul Educaţiei a anunţat că 50 milioane de lei au fost deblocaţi pentru plata sumelor restante la decontarea transportului elevilor. O primă tranşă de 30 de milioane de lei pentru acoperirea cheltuielilor de transport al elevilor fusese deblocată anterior.