Precautie la folosirea antiinflamatorului diclofenac

Agenţia Europeană pentru Medicamente /EMA/ a avertizat vineri că utilizarea antiinflamatorului diclofenac, mai ales în doze mari, prezintă un risc suplimentar de atac de cord care trebuie luat în considerare de medici atunci când prescriu medicamentul, relatează Reuters, citat de Agerpres.

Cu toate că diclofenacul, produs de mai multe laboratoare, este considerat în continuare a prezenta mai multe beneficii decât riscuri, EMdiclofenacA recomandă precauţie în cazul anumitor pacienţi.

‘Pacienţii care au probleme cardiace sau circulatorii grave nu ar trebui să folosească diclofenac’, se arată într-un comunicat al EMA, cu sediul la Londra.

Decizia agenţiei, adoptată de comisia sa de evaluare a riscurilor, vine după ce un amplu studiu internaţional a ajuns luna trecută la concluzia că folosirea pe termen îndelungat şi în doze mari a două analgezice, diclofenac – care are şi acest rol – şi ibuprofen creşte cu circa o treime riscul unui eveniment vascular ‘major’ – adică un atac de cord, atac cerebral sau chiar deces pe fondul unei boli cardiovasculare.

De asemenea, potrivit EMA, pacienţii care prezintă o serie de factori de risc, între care hipertensiune, colesterol mărit, diabet sau cei care fumează ar trebui să ‘folosească diclofenac doar după o examinare atentă’.

În acelaşi timp, medicii sunt sfătuiţi să reevalueze periodic necesităţile pacienţilor pentru a stabili dacă mai trebuie să continue să ia acest medicament, potrivit comunicatului EMA.

Share Button


SUSȚINE PROIECTUL KIDSNEWS.RO!

.


CITEȘTE ȘI:
 
  • Elevii cu simptome au acces restricționat în școală 14 zile, dacă părinții nu vor testare
  •  
  • Teatrul Nottara lansează un nou proiect pentru liceeni
  •  
  • Mâncarea pentru bebeluși este extrem de periculoasă
  •    

    Să ne mai și delectăm, cu drăgălășeniile celor mici