”Cel mai cunoscut și agresiv cancer este cel ovarian, urmat îndeaproape de cancerul uterin si cel cervical”

Începutul primăverii a fost marcat de un eveniment dedicat femeilor, care a avut ca principal obiectiv prevenția. Prof. Dr. Doğa Seçkin și Prof. Dr. Hamdullah  Sözen, doi medici renumiți ai clinicii Liv Hospital, din Istanbul, specializați pe probleme gineco-oncologice și FIV, au vorbit despre prevenție, iar Anca Serea și Dana Săvuică, au tras un semnal de alarmă prin experiențele personale.

Importanța sănătății feminine a fost tema pricipală a conferinței ”Femeie, ai grijă de tine”, organizată de Raluca Constantinescu, consilier medical MediciTurcia.ro în colaborare cu Liv Hospital, care a avut loc recent, la hotel Radisson din Capitală. Prof. Dr. Doğa Seçkin și Prof. Dr. Hamdullah  Sözen au vorbit despre cel mai des întâlnite probleme gineco-oncologice și despre problemele de infertilitate ale cuplurilor.  La eveniment au fost prezente mai multe persoane dornice de a fi informate corect, dar și persoane publice: Roxana Ciuhulescu, gimnasta Larisa Iordache, Bella Santiago, Otilia Billionera și Oana Ioniță, au ascultat cu interes intervențiile celor doi medici specialiști în Ginecologie Oncologică și FIV, care au făcut o prezentare a clinicii Liv Hospital Istanbul și au expus problemele cel mai des întâlnite la femei și modul în care pot fi prevenite.

Prof. Dr. Doğa Seçkin, specialist în probleme de fertilitate, a discutat despre fertilizarea in vitro: când este recomandată, cărei categorii de femei i se adresează si care sunt pașii prin care o femeie trebuie sa treacă pentru a avea șansa de a deveni mama. Ceea ce s-a subliniat foarte mult în cadrul conferinței, a fost importanța laboratorului de embriologie în cadrul procesului de fertilizare. Laboratorul din cadrul Liv Hospital este unul dintre cele mai performante din Europa datorită tehnologiei avansate și a metodelor de ultimă generație aplicate în cadrul procesului de fertilizare.

 Prof. Dr. Hamdullah  Sözen, specialist în ginecologie oncologică, a prezentat multiple forme de cancer ginecologic ce pot apărea pe parcursul vieții, cel mai cunoscut și agresiv fiind cancerul ovarian, urmat îndeaproape de cancerul uterin si cancerul cervical. Intervențiile chirurgicale cu roboti de ultima generație reduc riscurile reapariției cancerului și ușurează metoda de execuție a operației astfel încât pacientul să aibă cât mai puține riscuri post-operatorii si vindecarea sa se producă in mod rapid si fără probleme. De asemenea, s-au prezentat și probleme ginecologice cu care femeile din Romania se confruntă din ce în ce mai des, precum endometrioza, fibromul uterin, chisturile și menopauza de la o vârstă fragedă.                                                                                                                 

Anca Serea și Dana Săvuică au fost invitate în calitate de speakeri în cadrul evenimentului și au vorbit cu inima deschisă în fața invitaților din perspectiva de femei și mame, despre probleme de sănătate și au tras un semnal de alarmă prin experiențele personale. “În urma problemelor de sănătate cu care m-am confruntat în ultimii ani pe care poate unii dintre voi le cunoașteți, am înțeles un lucru esențial: sănătatea trebuie să reprezinte întotdeauna o prioritate, că trebuie să am grijă de mine pentru a putea avea grijă de cei din jurul meu. De la mama am învățat că un screening de rutina îți poate salva viața, și că analizele anuale, o echipa medicală bună, un loc unde sa te simți în siguranță sunt prioritare și esențiale indiferent de vârsta pe care o avem!”, a spus Anca Serea. Dana Săvuică a ținut să sublinieze cât de important este să avem grijă de sănătatea intimă și le-a îndemnat pe doamnele prezente să trateze de la bun început cu multă seriozitate orice banal simptom.

Raluca Constantinescu, consilier medical MediciTurcia.ro, s-a implicat în integralitate în acest proiect. Mai întâi a fost pacienta Liv Hospital, a facut FIV in cadrul clinicii în urmă cu trei ani, iar apoi a ajuns pe mâna medicilor în urma a 9 atacuri cerebrale suferite. După ce s-a vindecat complet, a decis să facă bine și altor persoane care aveau nevoie de ajutor.

“Femeie, ai grijă de tine!”, o conferință pe care am ales să o organizez în luna martie, luna tuturor femeilor din întreaga lume, un cadou realizat special pentru doamnele si domnișoarele din Romania! Mă bucur enorm că am reușit să realizez acest eveniment gratuit pentru femei! Un număr foarte mare de oameni s-au arătat interesați de subiectul conferinței noastre, iar eu am promis că o să îi ajut pe toți sa obțină a doua opinie medicală din Turcia. Trecând și eu prin aceleași probleme și fiind în continuare in postura de pacient al clinicii din Istanbul, nu pot să simt decât o mare recunoștință pentru că am posibilitatea să ajut romanii să caute soluții pentru sănătatea lor. Nu uitați, prevenția este extrem de importantă și ne poate ajuta să scăpăm de complicații și de probleme grave de sănătate! Acordați atenție semnelor care apar și nu amânați controlul periodic anual al sănătății dvs!”, a conchis Raluca Constantinescu.