luni, septembrie 25, 2023
AcasăCultura“Indiana Jones and the Dial of Destiny/ Indiana Jones și Cadranul Destinului”,...

“Indiana Jones and the Dial of Destiny/ Indiana Jones și Cadranul Destinului”, aventura finală a unui erou ce sfidează trecerea timpului

De la apreciatul scriitor-regizor James Mangold vine ultimul capitol din saga unuia dintre cei mai mari eroi din istoria cinematografiei: Indiana Jones.  “Indiana Jones and the Dial of Destiny/ Indiana Jones și cadranul destinului” îl regaseste pe actorul Harrison Ford, nominalizat la Oscar, reluând rolul emblematic de arheolog inteligent și șarmant, pentru o ultima o aventură palpitantă.

Ne aflam în 1969, iar Indiana Jones este gata sa renunțe la cariera sa. După ce a petrecut mai mult de un deceniu predând la Hunter College din New York, stimatul profesor de arheologie este pregătit să se întoarcă în apartamentul lui modest unde, în aceste zile, locuiește singur.

Lucrurile, insa, se schimba brusc când primește vizita surpriză a Helenei Shaw (Phoebe WallerBridge), care caută un artefact rar pe care tatal ei i l-ar fi dat lui Indy cu multi ani înainte – e vorba de Archimedes Dial (cadranul lui Arhimede), un dispozitiv care ar deține puterea de a localiza fisuri în mine.

O șmecheră desăvârșită, Helena fură cadranul și fuge din țară pentru a-l vinde celui care oferă cei mai multi bani pe el, dar care nu are neaparat și cele mai bune intenții. Fără altă opțiune decât să meargă după ea, Indy își scutura de praf celebra pălărie și geaca de piele pentru o ultima aventura apoteotica.

Între timp, vechiul dușman al lui Indy, Jürgen Voller, un fost nazist care lucrează acum ca fizician în programul spațial american, are propriile planuri pentru cadran, o idee înfiorătoare care ar putea schimba cursul istoriei lumii.

În noul Indiana Jones and the Dial of Destiny/ Indiana Jones și cadranul destinului”,  aturi de Harrison Ford ii regăsim pe Phoebe Waller-Bridge, Antonio Banderas, Karen Allen, John Rhys-Davies, Shaunette Renée Wilson, Thomas Kretschmann, Toby Jones, Boyd Holbrook, Olivier Richters, Ethann Isidore și Mads Mikkelsen.

Regizat de James Mangold, filmul a fost scris de Jez Butterworth & John-Henry Butterworth și David Koepp și Mangold, bazat pe personajele create de George Lucas și Philip Kaufman. Kathleen Kennedy, Frank Marshall și Simon Emanuel sunt producătorii filmului, alături de Steven Spielberg și George Lucas, producători executivi.

John Williams, care a fost responsabil muzical de fiecare aventură din seria Indiana Jones, a compus și de aceasta data partitura filmului.

Daca aventura ar avea nume, acela ar fi Indiana Jones

Nu există nicio îndoială că Indiana Jones rămâne unul dintre cele mai iubite personaje aduse vreodată pe marele ecran. Institutul American de Film l-a plasat pe aventurier pe locul al doilea în topul celor mai mari eroi de film din toate timpurile.

Cu toate acestea, este pur și simplu greu de imaginat că Indy ar fi fost la fel de celebru fără contribuția Harrison Ford purtând faimoasa pălărie maro. În momentul în care Indy a apărut pe marele ecran pentru prima data, în filmul emblematic “Raiders of the Lost Ark”de Steven Spielberg, în 1981, a fost evidenta relația perfectă dintre personaj și vedetă.

Harrison Ford este incontestabil masculin și carismatic dar și profund și încântător si, mai ales, fermecător. Dintre toate personajele memorabile pe care Ford le-a portretizat, el a simțit întotdeauna o afinitate specială pentru Indiana Jones, dovada fiind faptul ca îi întreba periodic pe producătorii Kathleen Kennedy și Frank Marshall despre eventuala reluare a rolului pentru o ultima aventura de neegalat.

„Harrison iubește acest personaj la fel de mult ca publicul și nu a vrut să vadă că se termină”, spune Kennedy. El ne-a tot întrebat: „Există altă poveste?” Pentru a găsi răspunsul, Kennedy, Ford și Spielberg s-au întors catre James Mangold, maestrul povestitor din spatele unor filme apreciate de critici și de public.

„Cred că toți cei implicați în producție admitem de mult timp că Jim este un realizator excepțional”, spune Kennedy. „Este, de asemenea, unul dintre acei realizatori rari care studiază cu adevărat filmele. El este efectiv un savant când vine vorba de filme. În momentul în care a apărut numele lui Jim, Harrison era deja 100% la bord. Asta a însemnat enorm pentru mine, pentru Steven, pentru Frank [Marshall].”

„Există multe aspecte ale abilităților de filmare ale lui Jim Mangold pe care le admir”, spune Harrison Ford. „Dar ca povestitor, el are o particularitate de percepție, născuta din propria experiență și înțelegere, iar ambiția sa este în concordanță cu ambiția noastră, și anume aceea ca am trecut prin această serie de filme pentru a crea divertisment la scară largă, cu un anumit fel de umor și o realitate emoțională care implică publicul.”

Spielberg adaugă: „A fost un regizor care mi-a împărtășit sensibilitățile despre montaj, ritm, dezvoltarea personajului, echilibrarea scenelor. M-am gândit ca dacă eu nu fac un alt film cu Indiana Jones, James Mangold este acela care ar trebui.”

Marshall a spus: „Jim cunoștea atât de mult personajul Indiana Jones și seria și, mai ales, ce

îl face să funcționeze. Pe baza experienței anterioare și a filmelor pe care le făcuse, ne-am simțit cu adevărat încrezători că a fost persoana potrivită să facă un nou film.

Cât despre Mangold, el spune ca experiența urmăririi lui “Raiders”, la vârsta de 17 ani, la Orange County Mall din nordul statului New York  în ziua lansării — 12 iunie 1981 — este una pe care nu a uitat-o ​​niciodată, intiparindu-se în memoria lui afectiva pana în ziua de azi.

Desi pasionat de serie, dragostea și respectul constant al lui Mangold pentru ceea ce crease Spielberg au fost motivele pentru care a ezitat la început sa accepte provocarea. Creând noua poveste, producătorii au înțeles că este extrem de important să păstreze toate calitățile care l-au făcut pe Indy un punct de reper pentru generații de cinefili.

„Indiana Jones este un personaj care ne surprinde mereu”, spune Mangold. „El poate fi egoist, poate fi empatic, curajos, laș. Și Harrison Ford reunește toate aceste elemente contradictorii. Indiana Jones nu  este un erou grec de pe Muntele Olimp, el este un personaj foarte uman. Cred că toate excentricitățile și anxietățile lui, alături de nevrozele și slăbiciunile lui fac parte din atractia pe care o exercita asupra publicului. Dar el are o superputere, și anume, este incredibil de norocos.”

Deși producătorii au vrut să aducă un omagiu personajului, au simțit, de asemenea, că este important să ofere publicului și o poveste incitanta si noua. În plus, au vrut să recunoască și vârsta personajului, așadar, au plasat filmul la sfârșitul anilor 1960, o epocă în care un erou aventuros al marii generații inspirat de serialele clasice de filme din anii 30 și 40 s-ar simți un pic ca o relicvă.

 

 SINOPSIS:

Aflandu-se intr-o noua era, în pragul pensionarii, Indiana Jones, cel mai cunoscut erou arheolog al tuturor timpurilor, încearcă sa se integreze intr-o lume care îl depășește și pe care pare sa nu o înțeleagă pe de-a întregul.

Îl regăsim ducând o viață liniștită pana când tentaculele unui rău mult prea familiar se întorc sub forma unui vechi rival care, de data aceasta, amenință sa distrugă lumea. Asa ca Indy isi scutura celebra pălărie de praf, isi ia jacheta de piele și pornește în aventura finala pentru a se asigura ca un artefact care i-a fost luat nu ajunge în mâini greșite.

In regia lui James Mangold, “Indiana Jones and the Dial of Destiny/ Indiana Jones și cadranul destinului” ii aduce în rolurile cheie pe Harrison Ford, Mads Mikkelsen și Phoebe Waller-Bridge.

Distribuit de Forum Film, “Indiana Jones and the Dial of Destiny/ Indiana Jones și cadranul destinului” are premiera  la cinema in Romania în data de 30 iunie 2023, fiind disponibil în formatele IMAX, 4DX, Dolby Atmos și 2D.

 

 Despre Forum Film România

Forum Film România s-a înfiinţat în anul 2010 şi a preluat distribuţia în cinematografe, la nivel local, a peliculelor realizate de studiourile Disney, Disney Pixar, Marvel și LucasFilm si de curand si pe cele produse de 20th Century si Searchlight Pictures. În afară de România, companiile Forum Film coordonează distribuţia peliculelor Disney şi în Republica Moldova, Bulgaria, Ungaria, şi Israel. În Israel, colaborarea Disney cu Forum Film a fost începută în urmă cu aproape 50 de ani. În ultimii ani, pe lângă Disney, compania distribuie şi titluri ale studiourilor A24, FilmNation, Relativity şi alţi independenţi.

Distribuitorul de filme este parte a grupului Cinema City International, activ pe diverse segmente ale pieţei cinematografice, inclusiv operarea de cinematografe şi distribuţia de filme.

Pentru mai multe detalii despre cele mai noi producții distribuite de Forum Film România, accesați:

https://www.cineforum.ro

 

 

 

 

ARTICOLE SIMILARE

Terasa The Garden Colosseum Mall devine pentru 4 weekend-uri locul de distracție și petrecere a serilor de vară

Colosseum Mall anunță că dă startul seriei de evenimente tematice organizate pe terasa The Garden, 4 weekend-uri consecutiv. Astfel, cei care vor rămâne în...

Pe 25 iulie începe ediția a VIII-a a Boovie, festivalul internațional de book-trailere, cu un număr record de peste 5.500 de participanți

Boovie, festivalul internațional de book-trailere realizate de elevi de gimnaziu și liceu, are loc anul acesta la Brașov, în perioada 25-28 iulie, sub tema...

 Până pe 30 iulie, MAMBricolaj oferă promoții estivale și transport gratuit la achiziții de cel puțin 2.500 de lei

MAMBricolaj, lanț românesc de magazine de materiale și accesorii pentru mobilă, listat pe piața AeRO a Bursei de Valori București (BVB), derulează, până pe...

Un start-up din Cluj își propune să ofere 500 de cărți personalizate copiilor de la sate!

My Secret Land, un start-up clujean care realizează cărți personalizate pentru copii, dorește să ofere copiilor de la sate șansa de a avea cărți...

Vaccinarea copiilor dă semne de redresare după încetinirea cauzată de COVID-19

La nivel mondial, serviciile de vaccinare au reușit să imunizeze în 2022 cu patru milioane mai mulți copii decât în anul precedent, în urma...

British Council a lansat o nouă platformă de pregătire pentru testul IELTS

British Council IELTS anunță lansarea unui serviciu nou, IELTS Ready: Premium, care oferă sprijin inovativ celor care se pregătesc să susțină un test IELTS...

Cât de periculoasă e ”banana”, distracția preferată a românilor la mare: La viteza la care aceasta de deplasează, e ca și cum ne lovim...

Vara, când ne bucurăm de vacanță și ne relaxăm la malul mării, este important să fim conștienți de riscurile de accidentare care pot apărea...

A mai rămas mai puțin de o zi până la evenimentul „Noapte albă pentru zile negre”, organizat de Crucea Roșie Română

Doar o zi ne mai desparte de evenimentul maraton „Noapte albă pentru zile negre“, organizat de Crucea Roșie Română în perioada 1-2 iulie, în...

Shakespeare School Essay Competition, ediția #15. Peste 9.890 de copii și tineri s-au întrecut în creativitate și originalitate

 Shakespeare School Essay Competition s-a bucurat de o mare popularitate în rândul tinerilor, atingând un record al înscrierilor din ultimii ani. Competiția dedicată elevilor de...

Art Safari Love Edition se deschide din 30 iunie! Capodopere cu și despre dragoste de la National Portrait Gallery din Londra, în premieră la...

 Cel mai hot eveniment al verii, Art Safari Love Edition, prezintă Love Stories, cu peste 100 de capodopere de Andy Warhol, Man Ray,...

Până pe 28 august, MAMBricolaj oferă 3 vacanțe MAMrelaxat clienților cu bonuri de cel puțin 250 de lei

   MAMBricolaj, lanț românesc de magazine de materiale și accesorii pentru mobilă, listat pe piața AeRO a Bursei de Valori București (BVB), oferă clienților care...

Nestlé lansează cea de-a 6-a ediție a programului de internship de vară plătit pentru studenți și absolvenți

Nestlé, cea mai mare companie de produse alimentare și băuturi din lume, se pregătește să primească luni, 3 iulie, 50 de studenți și absolvenți...

EXPOZIȚIE DE FLUTURI EXOTICI VII LA ANTIPA

Credeai că verde și roz nu arată bine împreună? Natura te contrazice! Vino să descoperi combinații de culori și modele neobișnuite în expoziția de...

Farmec lansează Gerovital Kids, o gamă variată de îngrijire a pielii copiilor și bebelușilor

Farmec, cel mai mare producător român de cosmetice, se extinde pe nișa produselor dedicate îngrijirii copiilor și lansează Gerovital Kids, o gamă completă de...

O viață sănătoasă începe din copilărie. Șapte medici oferă informații prețioase despre obiceiurile sănătoase pe care copiii ar trebui să le deprindă 

Obiceiurile sănătoase învățate încă din copilărie joacă un rol crucial în menținerea sănătății pe termen lung și în îmbunătățirea calității vieții. Potrivit specialiștilor, copiii...

Noapte albă pentru zile negre – vino să afli de la Crucea Roșie Română ce trebuie făcut în cazul unui dezastru

În perioada 1-2 iulie, cu ocazia aniversării a 147 de ani de activitate, Crucea Roșie Română organizează în Parcul Mogoșoaia evenimentul maraton „Noapte albă...

Locurile pentru ”Grădiniţa de vară” vor fi suplimentate

Locurile pentru programul "Grădiniţa de vară" vor fi suplimentate a anunțat ministrul Educaţiei, Ligia Deca, la finalul ședinței de Guvern, motivând decizia prin faptul...

Criza climatică, un subiect care îi preocupă pe părinți

Criza climatică pare să reprezinte un subiect care îi preocupă pe părinți și îi determină să își remodeleze viața și obiceiurile de cumpărare.Potrivit unui...

Avertisment în privința siropului de tuse

După ce mai mult de 300 de copii au murit în urma ingestiei de sirop de tuse, în unele țări cu nivel scăzut de...

Continuă campania de ecologizare „Și naturii îi e greu să se lase de fumat”. Voluntarii de la “Colorăm Zâmbete” participă la acțiuni de colectare...

Protejarea mediului este esențială pentru a asigura un viitor durabil generațiilor viitoare. Vulcan Value Centre continuă inițiativa #ResponsiblyTogether sub umbrela campaniei „Și naturii îi...

Școala de Vară 2023 la Antipa

Muzeul Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa” îi invită pe copiii cu vârste cuprinse între 9 și 14 ani să pășească în fascinanta lume...

Cât de periculoasă este minimalizarea gravității infecției cu virus varicelos

Medicul Mihai Cariu atrage atenția în privința abordării iresponsabile a modului în care este tratat un copil bolnav de varicelă și avertizează: ”Mesaj practic...

Dino Parc Râșnov sărbătorește 8 ani de la deschidere cu numeroase jocuri, concursuri și premii pentru cei mici

Dino Parc Râșnov aniversează 8 ani de la deschidere în weekend-ul 17 - 18 iunie 2023, printr-o serie de activități, jocuri și concursuri cu...

Spitalele, hotelurile și zonele de agrement vor avea acces la cafea premium de la Starbucks, preparată cu apă de la Cumpăna

Nestlé Professional, expertul Nestlé în domeniul consumului în afara casei ce oferă soluții personalizate de băuturi calde și reci pe bază de cafea și...

30% dintre români optează regulat pentru produse pe bază de plante în alimentația lor, iar 10% dintre aceștia consumă produse pe bază de plante...

Danone România anunță noi rezultate cu privire la studiul despre interesul și comportamentul de consum al românilor, în privința produselor pe bază de plante...

Ce a schimbat Ministerul Educației în calendarul activităților specifice de final de an școlar pentru clasele a VIII-a, a XII-a zi, a XIII-a seral...

Ministerul Educației anunță că în contextul protestului personalului din învățământul preuniversitar a fost nevoit să adapteze calendarul activităților specifice de final de an școlar,...

Festivalul de artă „Film în Sat”, imaginat de actorul Cuzin Toma, debutează în 2023 la Islaz

Festivalul de artă „Film în sat” revine în 2023 cu și mai multe ediții în toată țara! Proiectul cultural imaginat de actorul Cuzin Toma...

Programul Național Cantus Mundi anunță înscrierile la Școala de Vară

Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” prin Programul Național Cantus Mundi lansează înscrierile la Școala de Vară Cantus Mundi, Ediția 2023.A cincea...

Ultima săptămână la București a expoziției „ASCULTĂ” a Muzeului Copilăriei în Vreme de Război

Expoziția „Ascultă” a faimosului muzeu din Sarajevo, War Childhood Museum / Muzeul Copilăriei în Vreme de Război, mai poate fi văzută până pe 11...

Studiu: Ce își doresc părinții români pentru copiii lor și care sunt cele mai mari temeri?

”Sănătate, că-i mai bună decât toate” pare a fi o expresie care să reprezinte realitatea din familiile din România, după cum o arată un...

Ultimele stiri

Cele mai citite