luni, septembrie 25, 2023
AcasăHomepageȘcoala de Vară 2023 la Antipa

Școala de Vară 2023 la Antipa

Muzeul Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa” îi invită pe copiii cu vârste cuprinse între 9 și 14 ani să pășească în fascinanta lume a cunoașterii științifice, ghidați de specialiștii Muzeului!

Timp de 7 săptămâni, între 19 iunie și 4 august 2023, tinerii naturaliști care vor urma cursurile Școlii de Vară de la Antipa vor fi implicați în activităţi de cunoaştere şi de ocrotire a naturii, prin întâlniri directe cu cercetătorii care lucrează în Muzeu. În această perioadă, vom organiza 7 module speciale care vor avea loc de luni până vineri, între orele 10:15 și 12:15, atât în Sălile Atelier cât și în grădina Muzeului și parcurile din București.

Iată ce vor putea învăța copiii participând la Școala de Vară de la Antipa:

Modul 1: 19 – 23 iunie 2023

Ora păsărilor (coordonator: Dr. Andrei Ștefan)

Vă invităm la „Ora păsărilor”, primul modul al Școlii de Vară de la Antipa! Timp de o săptămână, între 19 și 23 iunie 2023, vom vorbi despre păsări, vom învăța să le identificăm, le vom observa cuiburile, ouăle și le vom asculta cântecele! Cu pași ușori prin tufișuri, cu binoclul la ochi și determinatorul în mână, vom descoperi apoi speciile de păsări care împart orașul cu noi.

Ca să ne bucurăm pe deplin de prezența păsărilor de lângă noi, trebuie să le cunoaștem: vom descoperi împreună cu coordonatorul cursului, Dr. Andrei Ștefan, cercetător științific al Muzeului, cele mai comune dintre păsările care-și fac cuiburile lângă casa noastră, în parcul sau pădurea din apropiere ori pe lacurile sau bălțile din București, vom vorbi despre cum își fac cuiburile și cum învață să zboare. Vom vedea cum ciocul este adaptat pentru diferitele tipuri de hrană pe care o mănâncă și ce ne pot spune picioarele lor despre mediul de viață.

Cursul se desfășoară atât în grădina Muzeului cât și în parcuri vecine din București. Voi trebuie să veniți cu bucurie și cu dorința de a învăța, iar noi vă întâmpinăm cu entuziasm, dragoste de natură plus echipamentul de care aveți nevoie „la păsărit”.

Modul 2: 26 – 30 iunie 2023

Natura la microscop (coordonatori: Dr. Ana-Maria Krapal, Dr. Rozalia Motoc, Drd. Alexandra-Florina Popa, Drd. Andreea-Maria Brezeanu)

O parte din tainele ascunse ale naturii vor fi dezvăluite în săptămâna 26 – 30 iunie 2023 celor care vor dori să privească „Natura la microscop”. Folosind instrumente științifice din propriul laborator, Dr. Ana-Maria Krapal, Dr. Rozalia Motoc, Drd. Alexandra-Florina Popa și Drd. Andreea-Maria Brezeanu, coordonatorii acestui curs, vor dezvălui copiilor aspecte inedite din misterioasa lume a vietăților microscopice și a structurilor mărunte din natură.

Micii naturaliști vor afla cu această ocazie că, pentru a cerceta lumea din jurul lor, lentilele unui microscop pot fi un ajutor neprețuit, adevăraţi „ochi magici” ai cercetătorilor. Din libertatea de a explora vine dorința de a învăța și astfel cursanții noștri vor avea posibilitatea de a analiza în cele mai mici detalii organismele care îi înconjoară, descoperind lumea minusculă a creaturilor și a plantelor din grădină. Lucrările practice realizate împreună în timpul acestei săptămâni a Școlii de Vară îi vor ajuta pe copii să înțeleagă cum „funcționează” natura, iar la sfârșitul acestui modul, vor privi lumea cu alți ochi!

Modul 3: 3 – 7 iulie 2023

Planeta insectelor (coordonator: Andreea Cătălina Drăghici)

Printr-o varietate de activități practice și excursii interactive pe teren, „Planeta insectelor”, cel de-al treilea modul al Școlii de Vară de la Antipa îi va învăța pe copii cât de uimitoare și valoroase sunt cu adevărat insectele. Îndrumați de Andreea Cătălina Draghici, specialist al muzeului, micii entomologi vor câștiga experiență în știință și practica de laborator și vor înțelege mai profund relația deosebit de importantă dintre oameni și insecte.

Copiii vor afla că insectele furnizează multiple servicii utile pentru oameni și mediu, sunt sursă de hrană pentru diverse organisme precum păsările, sau sunt experți în salubritate prin curățarea deșeurilor organice sau din plastic. Insectele prădătoare sau parazite contribuie la menținerea echilibrului natural în timp ce alte insecte sunt recunoscute în domeniul artei, fiind plăcute simțurilor.

Modul 4: 10 – 14 iulie 2023

Un stil de viață popular în lumea animală – Parazitismul (coordonatori: Dr. Costică Adam, Dr. Ioana Cristina Constantinescu și Drd. Angel Gabriel Irimia)

Între 10 și 14 iulie 2023 vă invităm să explorați împreună cu Dr. Costică Adam, Dr. Ioana Cristina Constantinescu și Drd. Angel Gabriel Irimia, lumea ascunsă a paraziților! În modulul „Un stil de viață popular în lumea animală – Parazitismul” vom descoperi prin jocuri, prezentări și discuții cu specialiștii Muzeului tainele căpușelor, puricilor, țânțarilor, teniilor, limbricilor, oxiurilor precum și ale multor altor creaturi, vom explora lumea ascunsă a acestor uimitoare animale și vom afla cât de diverse și de ingenioase sunt modurile de adaptare la viața de parazit.

Cât de mare este diversitatea speciilor de paraziți, cum arată dacă îi privim la microscop, cum unii reușesc să treacă neobservați de animalele pe care le parazitează și dacă într-adevăr paraziții își merită „bunul” renume pe care îl au… sunt câteva dintre întrebările la care veți putea găsi răspuns participând la modulul „Un stil de viață popular în lumea animală – Parazitismul”.

Modul 5: 17 – 21 iulie 2023

Necuvântătoarele din umbra omului – mamiferele domestice (coordonator: Drd. Angel Gabriel Irimia)

Modulul „Necuvântătoarele din umbra omului”, susținut de Drd. Angel Gabriel Irimia, medic veterinar, dezvăluie celor interesați lucruri noi și interesante despre mamiferele domestice cu care suntem atât de familiarizați: câinele, pisica, iepurele, dar și despre cele din gospodăria de la țară – vaca, oaia, porcul și chiar și cele de pe meleaguri îndepărtate, cu iz exotic, precum cămila, lama, renul sau yakul.

Știați că prima specie domesticită de om a fost câinele acum mai bine de 15.000 de ani? Sau că în antichitate s-a pierdut un război din cauza unor pisici? Poate v-ar interesa să descoperiți că în Evul Mediu declinul unei civilizații înfloritoare s-a datorat și prezenței calului în armata cuceritorilor! Unde și cum, vom afla doar pe parcursul acestui modul.

Modul 6: 24 – 28 iulie 2023

Animale ocrotite (coordonator: Dr. Alexandru Iftime)

Se discută mult despre necesitatea de a proteja speciile de animale, dar ce specii sunt protejate în România – și la nivel mondial ? Pe ce criterii se stabilește aceasta ? În ce constă această ocrotire și cum putem ajuta aceste specii ? Aceste aspecte – și multe altele – vor fi discutate și descoperite în cadrul modulului „Animale ocrotite” din cadrul Școlii de Vară de la Antipa. Participanții vor afla ce specii de animale sunt ocrotite de lege, cum să le recunoască și să le protejeze în natură, de la vietăți binecunoscute și spectaculoase precum balena albastră sau tigrul siberian la peștișori întâlniți doar în România, precum aspretele sau roșioara de Pețea. Vor învăța care sunt necesitățile acestor specii și ce putem face pentru ele – și pentru a reduce impactul activităților noastre asupra naturii.

Modul 7: 31 iulie – 4 august 2023

Raci, crabi, crevete și … alte vedete (coordonatori: Dr. Ana-Maria Petrescu și Drd. Maxim-Jean Bâlcu)

Prin izvoare, lacuri, peșteri, mlaștini și galerii în nisip, oriunde există un ochi de apă și hrană din abundență, vom întâlni acești cavaleri în armură, cu antene precum halebardele și abilitățile unui înotător olimpic. Nu de multe ori am stat la umbra unui copac, lângă o apă frumos curgătoare, neștiutori de lumea bogată ce sălășluiește în adâncimile întunecate.

Cu ajutorul cercetătorilor pasionați vom învăța despre rolul crustaceelor ca sursă importantă de hrană, despre frumusețea lor ce depășește de multe ori rolurile decorative din  acvaristică, precum și importanța lor culturală. Portretizați ca întruchipări ale celui rău sau întâlniți pe stemele orașelor, racii sunt poate printre cele mai cunoscute grupe  de crustacee din lume. Numărul total al crustaceelor marine poate fi estimat la aproape zece milioane. Dintre acestea foarte puține sunt cunoscute în prezent. Ce detalii ale biologiei lor le face să devină printre cele mai adaptate la aceste medii de viață, dar și potențialul unora de a deveni specii invazive, la toate aceste întrebări vom încerca să răspundem împreună.

Împreună cu Dr. Ana-Maria Petrescu și Drd. Maxim-Jean Bâlcu, coordonatorii acestui modul, cursanții vor petrece o săptămână pe tărâmul subacvatic plin de animale misteriose adaptate la această viață. Vom  cerceta și vom afla informații despre aceste viețuitoare cu carapace și antene, ce trăiesc în abisul oceanelor, dar și în Marea Neagră.

Înscrierea copiilor la Școala de Vară 2023 la Antipa se face prin formularul https://antipa.ro/rezervari , în limita a maximum 15 locuri/grupă.

Programările se vor face în ordinea înscrierii, în limita locurilor disponibile, iar costul de participare este de 260 lei/modul/participant sau 490 lei/ 2 module/participant.

Detalii pe: https://antipa.ro/product/scoala-de-vara-2023-la-antipa/

ARTICOLE SIMILARE

Terasa The Garden Colosseum Mall devine pentru 4 weekend-uri locul de distracție și petrecere a serilor de vară

Colosseum Mall anunță că dă startul seriei de evenimente tematice organizate pe terasa The Garden, 4 weekend-uri consecutiv. Astfel, cei care vor rămâne în...

Pe 25 iulie începe ediția a VIII-a a Boovie, festivalul internațional de book-trailere, cu un număr record de peste 5.500 de participanți

Boovie, festivalul internațional de book-trailere realizate de elevi de gimnaziu și liceu, are loc anul acesta la Brașov, în perioada 25-28 iulie, sub tema...

 Până pe 30 iulie, MAMBricolaj oferă promoții estivale și transport gratuit la achiziții de cel puțin 2.500 de lei

MAMBricolaj, lanț românesc de magazine de materiale și accesorii pentru mobilă, listat pe piața AeRO a Bursei de Valori București (BVB), derulează, până pe...

Un start-up din Cluj își propune să ofere 500 de cărți personalizate copiilor de la sate!

My Secret Land, un start-up clujean care realizează cărți personalizate pentru copii, dorește să ofere copiilor de la sate șansa de a avea cărți...

Vaccinarea copiilor dă semne de redresare după încetinirea cauzată de COVID-19

La nivel mondial, serviciile de vaccinare au reușit să imunizeze în 2022 cu patru milioane mai mulți copii decât în anul precedent, în urma...

British Council a lansat o nouă platformă de pregătire pentru testul IELTS

British Council IELTS anunță lansarea unui serviciu nou, IELTS Ready: Premium, care oferă sprijin inovativ celor care se pregătesc să susțină un test IELTS...

Cât de periculoasă e ”banana”, distracția preferată a românilor la mare: La viteza la care aceasta de deplasează, e ca și cum ne lovim...

Vara, când ne bucurăm de vacanță și ne relaxăm la malul mării, este important să fim conștienți de riscurile de accidentare care pot apărea...

A mai rămas mai puțin de o zi până la evenimentul „Noapte albă pentru zile negre”, organizat de Crucea Roșie Română

Doar o zi ne mai desparte de evenimentul maraton „Noapte albă pentru zile negre“, organizat de Crucea Roșie Română în perioada 1-2 iulie, în...

Shakespeare School Essay Competition, ediția #15. Peste 9.890 de copii și tineri s-au întrecut în creativitate și originalitate

 Shakespeare School Essay Competition s-a bucurat de o mare popularitate în rândul tinerilor, atingând un record al înscrierilor din ultimii ani. Competiția dedicată elevilor de...

“Indiana Jones and the Dial of Destiny/ Indiana Jones și Cadranul Destinului”, aventura finală a unui erou ce sfidează trecerea timpului

De la apreciatul scriitor-regizor James Mangold vine ultimul capitol din saga unuia dintre cei mai mari eroi din istoria cinematografiei: Indiana Jones.  “Indiana Jones...

Art Safari Love Edition se deschide din 30 iunie! Capodopere cu și despre dragoste de la National Portrait Gallery din Londra, în premieră la...

 Cel mai hot eveniment al verii, Art Safari Love Edition, prezintă Love Stories, cu peste 100 de capodopere de Andy Warhol, Man Ray,...

Până pe 28 august, MAMBricolaj oferă 3 vacanțe MAMrelaxat clienților cu bonuri de cel puțin 250 de lei

   MAMBricolaj, lanț românesc de magazine de materiale și accesorii pentru mobilă, listat pe piața AeRO a Bursei de Valori București (BVB), oferă clienților care...

Nestlé lansează cea de-a 6-a ediție a programului de internship de vară plătit pentru studenți și absolvenți

Nestlé, cea mai mare companie de produse alimentare și băuturi din lume, se pregătește să primească luni, 3 iulie, 50 de studenți și absolvenți...

EXPOZIȚIE DE FLUTURI EXOTICI VII LA ANTIPA

Credeai că verde și roz nu arată bine împreună? Natura te contrazice! Vino să descoperi combinații de culori și modele neobișnuite în expoziția de...

Farmec lansează Gerovital Kids, o gamă variată de îngrijire a pielii copiilor și bebelușilor

Farmec, cel mai mare producător român de cosmetice, se extinde pe nișa produselor dedicate îngrijirii copiilor și lansează Gerovital Kids, o gamă completă de...

O viață sănătoasă începe din copilărie. Șapte medici oferă informații prețioase despre obiceiurile sănătoase pe care copiii ar trebui să le deprindă 

Obiceiurile sănătoase învățate încă din copilărie joacă un rol crucial în menținerea sănătății pe termen lung și în îmbunătățirea calității vieții. Potrivit specialiștilor, copiii...

Noapte albă pentru zile negre – vino să afli de la Crucea Roșie Română ce trebuie făcut în cazul unui dezastru

În perioada 1-2 iulie, cu ocazia aniversării a 147 de ani de activitate, Crucea Roșie Română organizează în Parcul Mogoșoaia evenimentul maraton „Noapte albă...

Locurile pentru ”Grădiniţa de vară” vor fi suplimentate

Locurile pentru programul "Grădiniţa de vară" vor fi suplimentate a anunțat ministrul Educaţiei, Ligia Deca, la finalul ședinței de Guvern, motivând decizia prin faptul...

Criza climatică, un subiect care îi preocupă pe părinți

Criza climatică pare să reprezinte un subiect care îi preocupă pe părinți și îi determină să își remodeleze viața și obiceiurile de cumpărare.Potrivit unui...

Avertisment în privința siropului de tuse

După ce mai mult de 300 de copii au murit în urma ingestiei de sirop de tuse, în unele țări cu nivel scăzut de...

Continuă campania de ecologizare „Și naturii îi e greu să se lase de fumat”. Voluntarii de la “Colorăm Zâmbete” participă la acțiuni de colectare...

Protejarea mediului este esențială pentru a asigura un viitor durabil generațiilor viitoare. Vulcan Value Centre continuă inițiativa #ResponsiblyTogether sub umbrela campaniei „Și naturii îi...

Cât de periculoasă este minimalizarea gravității infecției cu virus varicelos

Medicul Mihai Cariu atrage atenția în privința abordării iresponsabile a modului în care este tratat un copil bolnav de varicelă și avertizează: ”Mesaj practic...

Dino Parc Râșnov sărbătorește 8 ani de la deschidere cu numeroase jocuri, concursuri și premii pentru cei mici

Dino Parc Râșnov aniversează 8 ani de la deschidere în weekend-ul 17 - 18 iunie 2023, printr-o serie de activități, jocuri și concursuri cu...

Spitalele, hotelurile și zonele de agrement vor avea acces la cafea premium de la Starbucks, preparată cu apă de la Cumpăna

Nestlé Professional, expertul Nestlé în domeniul consumului în afara casei ce oferă soluții personalizate de băuturi calde și reci pe bază de cafea și...

30% dintre români optează regulat pentru produse pe bază de plante în alimentația lor, iar 10% dintre aceștia consumă produse pe bază de plante...

Danone România anunță noi rezultate cu privire la studiul despre interesul și comportamentul de consum al românilor, în privința produselor pe bază de plante...

Ce a schimbat Ministerul Educației în calendarul activităților specifice de final de an școlar pentru clasele a VIII-a, a XII-a zi, a XIII-a seral...

Ministerul Educației anunță că în contextul protestului personalului din învățământul preuniversitar a fost nevoit să adapteze calendarul activităților specifice de final de an școlar,...

Festivalul de artă „Film în Sat”, imaginat de actorul Cuzin Toma, debutează în 2023 la Islaz

Festivalul de artă „Film în sat” revine în 2023 cu și mai multe ediții în toată țara! Proiectul cultural imaginat de actorul Cuzin Toma...

Programul Național Cantus Mundi anunță înscrierile la Școala de Vară

Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” prin Programul Național Cantus Mundi lansează înscrierile la Școala de Vară Cantus Mundi, Ediția 2023.A cincea...

Ultima săptămână la București a expoziției „ASCULTĂ” a Muzeului Copilăriei în Vreme de Război

Expoziția „Ascultă” a faimosului muzeu din Sarajevo, War Childhood Museum / Muzeul Copilăriei în Vreme de Război, mai poate fi văzută până pe 11...

Studiu: Ce își doresc părinții români pentru copiii lor și care sunt cele mai mari temeri?

”Sănătate, că-i mai bună decât toate” pare a fi o expresie care să reprezinte realitatea din familiile din România, după cum o arată un...

Ultimele stiri

Cele mai citite