Muzeul Naţional de Istorie Naturalӑ ,,Grigore Antipa” găzduiește „Peste mări și zări. De la astrolab la sextant”, o expoziție temporară care îți dezvăluie lumea mai puțin cunoscută a instrumentelor de navigație astronomică.

În evenimentul de deschidere, care va avea loc cu prilejul Nopții Muzeelor, sâmbătă 13 mai de la ora 19.00, Comandorul Vasile Chirilă, curatorul expoziției, va prezenta publicului modul de folosire a instrumentelor expuse.

„Peste mări și zări” se dorește a fi o fereastră deschisă spre cer și mare, prin care toți pasionații de aventură să poată cerceta cerul înstelat, înțelegând cum aflau în trecut drumul spre casă marinarii, folosindu-se de astrolab și sextant.

Expoziția sugerează interiorul unei nave în care sunt expuse instrumente prin care astronavigația este explicată pe înțelesul tuturor. Astfel, Gnomonul, Astrolabul, Sextantul, Kamalul sau Cuadrantul pentru observațiile solare, hărți ale cerului sau ale sistemului solar, precum și cronometru naval, anemometrul, ceasul de bord, compasul magnetic sunt doar câteva dintre instrumentele care pot fi descoperite acum.

Vizitatorii vor putea admira macheta Crucișătorului Elisabeta, nava pe care Grigore Antipa a realizat primele cercetări și observații asupra faunei din Marea Neagră, cea a vasului Beagle, cu care tânărul naturalist Charles Darwin a efectuat o călătorie în jurul lumii, precum și macheta Belgicăi, nava cu care s-a întreprins Expediția antarctică belgiană – prima expediție care a petrecut o iarnă între ghețurile din Antarctica, la bordul căreia se afla și zoologul Emil Racoviță.

Expoziția va rămâne în circuitul de vizitare al Muzeului până pe data de 31 august 2023.