Universitatea din Oradea a anunțat că a fost acreditat de către Ministerul Educaţiei, domeniul de doctorat “Muzică” în cadrul Facultăţii de Arte.

“Începând din toamna acestui an, Universitatea din Oradea poate să primească şi să pregătească doctoranzi în domeniul muzică. Astfel absolvenţii Facultăţii de Arte, departamentul Muzică, vor putea urma toate etapele pregătirii lor academice: licenţă, master, doctorat, la Universitatea din Oradea. Prin şcoala doctorală, o universitate câştigă prestigiu, prestanţă şi notorietate. Avem deja semnale foarte bune. Sunt multe persoane interesate să urmeze aceste studii de doctorat, din rândurile absolvenţilor noştri, dar şi din Cluj, Timişoara sau Bucureşti”, a declarat coordonatorul domeniului de doctorat “Muzică”, prof univ dr habil. Romeo Rîmbu, cel care a iniţiat demersurile privind acreditarea doctoratului în domeniul “Muzică”.

În acest moment, studiile muzicale la nivel doctoral sunt girate, în cadrul Universităţii din Oradea, de prof univ dr habil Romeo Rîmbu şi conf univ dr habil Mirela Ţârc, iar în curând se va alătura şi prof univ dr habil Laura Demenescu.

“Sperăm ca şi profesori titulari din Oradea să se abiliteze şi să-i putem coopta în cadrul şcolii noastre”, a adăugat Romeo Rîmbu.

În ce priveşte numărul locurilor la acest doctorat, acestea vor fi stabilite în toamnă, când se va realiza distribuţia pe şcoli doctorale, facultăţi şi conducători de doctorat.

Directoarea Departamentului “Muzică” al Facultăţii de Arte, lect univ dr Ariadna Mircescu, a precizat că acreditarea doctoratului în acest domeniu este rodul unor ani de muncă şi, fără nicio discuţie, un real succes.

“Noi ne-am propus să creştem şi facem asta, cu consecvenţă, de ani de zile. Sunt convinsă că noul domeniu de doctorat va atrage absolvenţi foarte buni, de la Oradea şi din ţară. De asemenea, este important faptul că această şcoală doctorală poate să continue şi să ridice la alt nivel calitativ viaţa cultural-artistică din Oradea. Eu cred în ideea că Oradea poate şi trebuie să se afirme prin cultură. În plus, această şcoală ne aliniază şcolilor cu tradiţie în muzică. Nu în ultimul rând, şcoala doctorală este o pepinieră umană. Studenţii noştri au acum şansa de a deveni cadre didactice, în mediul academic. Trebuie să spunem că, în toate aceste demersuri, a contat foarte, foarte, mult susţinerea de care ne-am bucurat din partea conducerii Universităţii din Oradea”, a afirmat lect univ dr Ariadna Mircescu.

Universitatea din Oradea are în plan pentru viitor şi darea în folosinţă a noului sediu al Departamentului de Muzică, care va găzdui săli de repetiţie şi de studiu, săli de spectacol şi studiouri.