Muzeul Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa” împreună cu Primăria Municipiului București, Direcția de Mediu – Serviciul Ecologie Urbană și Administrația Parcul Natural Văcărești vă invită joi, 2 februarie 2023, să petreceți Ziua Mondială a Zonelor Umede la Antipa. Cu această ocazie, vizitatorii vor avea acces gratuit în expoziția permanentă a muzeului.

„Ziua Mondială a Zonelor Umede” a fost stabilită de Convenția de la Ramsar în 1971, ca principală manifestare dedicată informării și sensibilizării opiniei publice asupra importanței zonelor umede pentru umanitate.

Zonele umede sunt definite ca zone de baltă, mlaștină, turbărie sau apă deschisă, inclusiv apele marine cu adâncime mai mică de șase metri. Ele constituie habitate critice pentru numeroase specii de plante și animale și au un rol major în echilibrarea circuitului apei, servind ca rezervoare naturale și prevenind inundațiile.

România, țara cu cinci regiuni biogeografice, cele mai multe din Europa, se bucură și de o diversitate corespunzătoare a tipurilor de zone umede, extrem de diferite ca tip și întindere. Pe lângă zonele umede ale litoralului, Deltei și luncii Dunării, pe teritoriul țării noastre putem întâlni zone întinse de lacuri și bălți, în care regăsim masive de stuf, nuferi și numeroase păsări acvatice.

Bucureștiul își are propria rețea de zone umede, în diferite grade de amenajare,  cele mai cunoscute fiind „delta” din cadrul Parcului Natural Văcărești, salba de lacuri formate pe cursul râului Colentina și râul Dâmbovița. Aceste zone umede urbane constituie refugii pentru biodiversitate și spații de recreere pentru oameni.