Fundația FAN Courier a extins, începând din acest an, programul de burse ”Elev la liceu” și oferă susținere pe durata studiilor universitare primei generații intrate în program, dar și elevilor din ultimul an de liceu care doresc să continue studiile, a anunțat Magda Popescu, Director Executiv al Fundației.

La cinci ani de la deschidere, numărul bursierilor care beneficiază de ajutor financiar prin programul ”Elev la liceu” a ajuns la 100: 83 dintre ei sunt elevi de liceu, iar 17 sunt studenți în anul I la facultăți de stat din România. 2022 marchează și un proiect în premieră pentru Fundație și pentru România: organizarea primului convoi independent umanitar în sprijinul victimelor de război, care a devenit coridor umanitar oficial, creat de o organizație neguvernamentală românească.

2022 este anul în care am văzut efectele dorinței de a reuși, de a face performanță, chiar dacă nu dispui de resurse. Prima generație de bursieri „Elev la liceu” ne-a adus confirmarea că modul în care am gândit proiectul și am acordat suport material a fost în beneficiul copiilor. Toți cei 17 elevi înscriși acum cinci ani în programul „Elev la liceu”, au obținut rezultate excelente la Bacalaureat și au intrat, pe primele locuri, la universități de stat din România, pregătindu-se pentru profesii precum: medic, judecător, economist, profesor sau inginer. Toți acești copii, care au beneficiat de burse între 300 și 600 de lei, provin din familii ale căror venituri lunare erau între zero și 1.000 de lei pe membru de familie și care, în lipsa ajutorului Fundației, nu ar fi putut să-și urmeze visul. Performanțele lor au convins board-ul Fundației să extindă susținerea lor,  astfel că „Elev la liceu” continuă programul de burse și pe perioada studenției”, a declarat Magda Popescu, Director Executiv al Fundației FAN Courier.

Bursele ”Elev la liceu”, personalizate pe nevoi individuale

Lansat în 2018, „Elev la liceu” este un proiect destinat elevilor din familii defavorizate din zone rurale care termină clasa a VIII-a și vor să-și continue studiile, dar nu au resursele financiare necesare pentru a ajunge la liceu. Programul de burse oferit de Fundația FAN Courier este gândit astfel încât să acopere nevoile elevilor, începând de la nevoile de bază, precum cheltuieli care acoperă cazarea, transportul, masa, hainele și rechizitele necesare și până la nevoi punctuale, specifice fiecărui bursier.

Încă de la intrarea în program, am încurajat fiecare copil să își urmeze visurile și dorințele, să urmeze calea academică pe care fiecare și-a dorit-o. Bursa oferită de Fundație este diferențiată pe nevoi și nu pe vârstă sau rezultate. Astfel, studenții primesc în continuare bursă, dar și diverse ajutoare chiar dacă beneficiază de burse sociale și de merit în universitate. Fiecare solicitare este luată în considerare individual pentru că vrem să le oferim tot ce au nevoie pentru a reuși, fără a se simți discriminați de lipsa resurselor. Răspundem punctual solicitărilor copiilor, astfel că acoperim costuri de la manuale la costume medicale, truse de disecție, calculatoare și chiar costuri pentru balul de absolvire. Pentru elevii de liceu aflați în an terminal, oferim un supliment financiar pentru meditații dacă au nevoie, pentru că vrem să le asigurăm oportunități egale cu cele ale copiilor care nu au dificultăți materiale, a explicat Directorul Executiv.

Fundația FAN Courier a organizat Primul convoi umanitar pentru Ucraina

Înființată în 2017, Fundația derulează anual proiecte prin care vine în sprijinul comunităților defavorizate sau susține performanța. ”Elev la liceu”, proiect dedicat susținerii performanței în educație a fost completat anul acesta de un program de ajutorare a victimelor războiului declanșat în Ucraina.

Fundația FAN Courier este prima organizație neguvernamentală românească ce a reușit să deschidă un culoar umanitar și să transporte până în inima conflictului de dincolo de granițele României, ajutoare esențiale pentru cetățenii afectați de război.

La puțin timp de la declanșarea conflictului ruso-ucrainean, Fundația FAN Courier a răspuns unei solicitări de ajutor venită din Ucraina și a organizat primul convoi cu ajutoare pe direcția Halmeu – Ivano Frankivsk, de care au beneficiat 150.000 de refugiați care s-au adăugat la o populație de peste 200.000 în zona Ivano. Am încărcat 18 tone de ajutoare în 2 TIR-uri și, împreună cu 2 ambulanțe și 2 vehicule mici de la Assistenza Publica Italia, am reușit să trecem granița. La două săptămâni după inițiativa Fundației, s-a deschis primul culoar oficial umanitar, prin care TIR-urile cu ajutoare au început să circule săptămânal”, a spus Magda Popescu, care a coordonat, în luna martie, organizarea și deplasarea primului convoi umanitar.

Reprezentantul Fundației a adăugat că, pe parcursul anului, au fost susținute toate transporturile umanitare pentru care s-au primit solicitări, până în prezent fiind transportate aproximativ 140 de tone de ajutoare.

Fundația susține proiectele lui Horia Colibășanu

Cu ajutorul suportului oferit de Fundația FAN Courier, cel mai cunoscut alpinist român, Horia Colibășanu, a devenit anul acesta primul român care a fluturat steagul României și al FAN Courier pe Kangchenjunga, al treilea cel mai înalt vârf din lume (8.856m), după Everest și K2. Horia Colibășanu este singurul sportiv care a reușit, în sezonul din 2022, performanța de a ajunge în vârf, fără oxigen și șerpași. Parteneriatul dintre Fundația FAN Courier și cel mai titrat alpinist român este unul pe termen lung, pentru susținerea performanțelor sportive.