Primăria București, prin Direcția Generală de Asistență Socială și a Municipiului București (DGASMB), Asociația Centrul Step by Step pentru Educație și Dezvoltare Profesională și UNICEF au deschis în Capitală un nou Centru de joacă, învățare și parenting – PrimoHUB. Acesta este un centru de zi, menit să stimuleze dezvoltarea copiilor de la naștere până la 6 ani prin creșterea accesului la educație al copiilor proveniți din comunități vulnerabile, dezvoltarea competențelor parentale ale membrilor comunității, precum și consolidarea și extinderea competențelor educatorilor. Conceptul PrimoHUB își propune să promoveze incluziunea socială prin educație și îngrijire timpurie și să sprijine atât copiii români, cât și ucraineni care locuiesc în București.

”Cu toții înțelegem importanța primilor ani de viață pentru dezvoltarea noastră ca oameni și, de aceea, sunt un puternic susținător al serviciilor de educație și îngrijire timpurie. Mă bucur că Primăria Municipiului București are alături parteneri cu experiență locală și internațională, precum UNICEF și Step by Step, împreună cu care putem oferi aceste servicii copiilor proveniți din medii vulnerabile, inclusiv copiilor ucraineni. Cred că este un sprijin important pentru copii, dar și pentru părinți și pentru comunitatea în care aceștia vor crește și se vor integra armonios”, a declarat Horia Tomescu, Viceprimarul Municipiului București.

Serviciile de educație și îngrijire timpurie sunt esențiale pentru dezvoltarea tuturor copiilor, pentru performanța lor școlară și pentru incluziunea socială. În primii ani de viață, susținerea părinților, a îngrijitorilor și a educatorilor poate crea baze solide pentru rezultatele fizice, mentale și de învățare pe tot parcursul vieții. Pentru copiii migranți, precum cei refugiați din calea războiului din Ucraina, accesul la serviciile de educație timpurie este vital, din cauza riscului de a acumula pierderi legate de abilitățile de bază.

„Accesul la educație și îngrijire timpurie stimulează dezvoltarea copiilor, ajutându-i să socializeze și să învețe. A avea copii din medii diferite care învață și socializează împreună de la o vârstă fragedă favorizează incluziunea socială pe termen lung. Din punct de vedere economic, investiția în educația timpurie este cea mai bună investiție pe care o putem face ca societate, deoarece un dolar investit acum va aduce cel puțin șapte dolari pe termen lung, viitoarele câștiguri ale adulților depinzând de calitatea educației din primii ani de viață”, a afirmat Anna Riatti, Reprezentanta UNICEF în România.

La rândul său, Carmen Lică, directoarea executivă a Centrului Step by Step, a arătat că “este foarte important ca acești copii afectați de multiple traume, dar care au găsit în țara noastră un adăpost, să se poată simți iubiți și bineveniți, să se poată bucura de copilărie, să socializeze și să se joace cu copiii români într-un cadru prietenos. Educația timpurie oferă cea mai mare șansă ca acești copii să își dezvolte capacitatea de adaptare și abilitățile necesare pentru a-și atinge potențialul într-o societate în permanentă schimbare. În același timp participarea copiilor la program le oferă părinților liniștea și răgazul de a-și rezolva măcar o parte din probleme și de a-și căuta un loc de muncă”.

Centrul Step by Step pentru Educație și Dezvoltare Profesională este o organizație non-profit care promovează principiile educației timpurii de calitate și derulează proiecte pentru modernizarea educației și dezvoltare comunitară sustenabilă. Centrul Step by Step este membru fondator al International Step by Step Association, organizație neguvernamentală care dezvoltă programe internaționale în domeniul educației. Din 1994, în parteneriat cu Ministerul Educației, Centrul Step by Step implementează Alternativa Educațională Step by Step, aplicată în prezent în 130 de grădinițe și 150 de școli publice din întreaga țară.

UNICEF este prezent în România și în alte 190 de țări și teritorii pentru a promova supraviețuirea și dezvoltarea copiilor din perioada copilăriei mici până la adolescență. În România, UNICEF lucrează  împreună cu actori cheie precum Guvernul, Parlamentul, autorități locale, societatea civilă, sectorul privat, parteneri naționali și internaționali și mass media pentru a asigura accesul tuturor copiilor la educație timpurie de calitate și la școală, pentru protejarea adolescenților și monitorizarea drepturilor copilului, pentru protecție socială și pentru mobilizarea de resurse în beneficiul copiilor. Pentru mai multe informații despre UNICEF și activitatea sa, vizitați https://www.unicef.org/romania/ro.

Urmăriți UNICEF în România pe Facebook și Instagram.