Noul bacalaureat va arăta complet diferit pentru elevii care intră în clasa a IX-a de anul viitor. Proba scrisă va cuprinde toate materiile de bază pentru elevi, adică întrebări din matematică și limba română, inclusiv Gramatică, doar în proporție de 40%, iar proba prezentată ca facultativă în draftul Legii Educației va deveni obligatorie pentru toți absolvenții de liceu. Sorin Cîmpeanu a dezvăluit în exclusivitate la Antena 1, cum se gândește să modifice proiectul după consultările publice de până acum.

”Ne mirăm, atunci auzim profesori, care spun că în clasa a XII-a, elevii nu se mai pregătesc la nicio altă disciplină, cu excepția disciplinelor de examen la Bacalaureat. Atunci de ce îi mai aducem pe acei elevi la școală. Acea probă scrisă ar urma să verifice competențe de bază, atât la Matematică și Limba și Literatura Română, inclusiv Gramatică, cât și la istorie și Geografie”, a spus ministrul Educației. Ar însemna că proba scrisă ar include adică subiecte în proporție de 40% la matematică, limba română, 20% – istorie, geografie, încă 30% științe – chimie, fizică, biologie și 10% științe socio-umane, pentru toate profilurile.

Asociațiile de părinți nu împărtășesc viziunea ministrului, mai comentează Antena1.ro.

Dezbateri intense se poartă și pentru ultima probă scrisă, una facultativă, așa cum apare în draftul Legii Educației. ”Există și propuneri ca această probă să devină obligatorie, adică să condiționeze promovarea examenului de Bacalaureat”, a mai spus ministrul.

Dezbaterile pentru noile Legi ale Educației continuă până pe 24 august.