Programul de studii Arhitectură din cadrul Universităţii Oradea a primit acreditare ARACIS, a informat vineri, într-un comunicat, Universitatea Oradea.

Potrivit sursei, printre hotărârile adoptate, la 26 mai 2022, de către Consiliul Agenţiei Române de Asigurarea a Calităţii Învăţământului Superior (ARACIS) se numără şi acreditarea programului pentru studii de licenţă în domeniul arhitecturii, la Universitatea din Oradea.

În anul universitar viitor, la acest program de studii pot fi înscrişi 40 de studenţi. Conducerea Universităţii din Oradea vine în întâmpinarea tinerilor care doresc să devină arhitecţi, oferindu-le posibilitatea înscrierii în anul “zero”, la Arhitectură. Acesta fiind, după cum precizează conducerea Facultăţii de Construcţii, Cadastru şi Arhitectură, un an pregătitor pentru cei care vor să urmeze studiile de licenţă.

“Unul din cele mai ambiţioase visuri ale conducerii Universităţii din Oradea şi a Facultăţii de Construcţii, Cadastru şi Arhitectură, acreditarea studiilor de licenţă în domeniul arhitecturii, s-a împlinit. Este o încununare a eforturilor comune făcute de conducerea Universităţii din Oradea, de cadrele didactice, studenţii şi absolvenţii programului de studiu Arhitectură. Am fost susţinuţi şi vreau să le mulţumesc pentru asta şi colegilor de la Institutul de Arhitectură şi Urbanism Ion Mincu, Bucureşti. Consider că acreditarea acestui program de studiu este foarte importantă pentru judeţul Bihor, pentru oraşul Oradea şi pentru universitatea sa”, a declarat decanul facultăţii, prof. univ. dr. habil. Marcela Prada.

În urma vizitelor efectuate de reprezentanţii ARACIS, s-a decis menţinerea acreditării, la nivel de licenţă, pentru programele de studii Farmacie şi Tehnică dentară, ale Facultăţii de Medicină a Universităţii din Oradea. La aceeaşi facultate, studiile de licenţă în specializarea Balneofiziokinetoterapie şi recuperare au trecut, de la “grad de încredere limitată”, la deplina acreditare.

Universitatea din Oradea beneficiază şi de acreditarea unor alte programe de studii universitare la nivel de masterat. În domeniul Inginerie şi Management au fost acreditate: Managementul Calităţii şi Protecţia Consumatorului în domeniul Textile Pielărie, Managementul Unităţilor de Turism şi Alimentaţie Publică, Management şi comunicare în inginerie, Inginerie economică şi management pentru afaceri. Cele patru programe de studii oferă o capacitate de şcolarizare de 200 de studenţi anual.

De asemenea, în domeniul Inginerie Energetică, au fost acreditate studiile de master pentru programele de studii Energii regenerabile şi Managementul sistemelor de energie, cu o cifră de şcolarizare de 75 studenţi pe an.