Muzeul Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa” a pregătit pentru Noaptea Muzeelor 2022 un program care include, pe lângă vizitarea gratuită a expoziției permanente, o seară de folk în grădina Muzeului precum și activități de colectare a insectelor nocturne și de interceptare a liliecilor din curtea Muzeului.

Programul special al Nopții Muzeelor de la Antipa va începe sâmbătă, 14 mai 2022, de la ora 19:00 și se va termina duminică la ora 01:00. În cadrul acestui eveniment, accesul publicului va fi gratuit.

Sâmbătă, 14 mai 2022, în intervalul orar 10:00 – 19:00 (ultimul vizitator va intra la ora 18:00), Muzeul Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa” va fi DESCHIS!

Între orele 19:00 și 19:45, respectiv 23:00 și 23:45, invitatul special al serii, Marius Matache – cercetător, muzician și blogger, vă dă întâlnire în grădina muzeului la un recital de muzică folk, însoțit de voie bună și distracție cât cuprinde!

În speranța că vom avea parte de condiții meteorologice favorabile, cercetătorii Muzeului vă propun să descoperiți cine sunt micile viețuitoare cu care ne împărțim noaptea, dar și cum comunică liliecii, într-o serie de activități desfășurate în curtea Muzeului între orele 21:30 și 22:30.

De la ora 21:30, vă invităm în curtea muzeului să participați la colectarea entomologică a insectelor nocturne cu ajutorul surselor luminoase speciale, sub coordonarea specialiștilor din muzeu.

Cu această ocazie veți putea descoperi importanța activității de colectare a materialului biologic, care oferă o imagine mai exactă asupra diversității excepționale a fluturilor nocturni, mai mult de 90% din totalul faunei de lepidoptere fiind reprezentată de speciile nocturne. În lumea atât de diversă a fluturilor, majoritatea covârșitoare a speciilor este activă noaptea. Cele mai multe dintre ele pot fi ademenite cu o sursă de lumină, capturarea lor constituind o parte importantă a activității de teren a unui cercetător entomolog. Utilizarea capcanelor luminoase a constituit și continuă să reprezinte un element definitoriu pentru cercetarea grupului lepidopterelor nocturne. Multe dintre speciile de lepidoptere nocturne rivalizează, prin forme și culori, cu fluturii de zi, cunoscuți pentru frumusețea lor emblematică.

Tot în această seară vă invităm să aflați de la cercetătorii Muzeului mai multe informații și curiozități despre lilieci, și să descoperiți cum comunică micile vietăți cu care ne întâlnim noaptea, într-o serie de activități desfășurate în curtea Muzeului, între orele 21:30 și 22:30.

Programul evenimentelor:

  • 19:00 – 19:45 – Seară de folk cu Marius Matache, în grădină la Antipa;
  • 20:00 – 01:00 – Vizitarea gratuită a expoziției permanente a Muzeului;
  • 21:30 – 22:30 – Interceptarea liliecilor din grădina Muzeului „Antipa” cu ajutorul detectorului de ultrasunete, sub coordonarea specialiștilor din muzeu;
  • 21:30 – 22:30 – Colectare entomologică a insectelor nocturne cu ajutorul surselor luminoase speciale, sub coordonarea specialiștilor din muzeu;
  • 23:00 – 23:45 – Seară de folk cu Marius Matache, în grădină la Antipa.

Activitățile realizate în grădina Muzeului Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa” se vor face numai în condiții meteo favorabile.