Perioada de autorecenzare pentru Recensământul Populaţiei şi Locuinţelor a fost prelungită până pe 27 mai, ca urmare a interesului crescut manifestat de populaţie, dar şi pentru diminuarea costurilor, a anunţat, vineri, preşedintele Institutului Naţional de Statistică (INS), Tudorel Andrei, într-o conferinţă de presă.

Institutul Naţional de Statistică anunţă și pe pagina de internet prelungirea perioadei de autorecenzare, conform următorului calendar:
Platforma de autorecenzare va fi deschisă până vineri, 27 mai 2022.

Vizita recenzorilor în teren se va desfăşura în perioada 31 mai 17 iulie 2022.

Decizia, luată în cadrul şedinţei Comisiei Centrale pentru Recensământul Populaţiei şi Locuinţelor (12 mai 2022), survine ca urmare a interesului crescut pentru autorecenzare manifestat de populaţie peste 400.000 de chestionare completate zilnic, comparativ cu o medie de 120.000 de chestionare completate pe zi în perioada anterioară.

Până la 12 mai 2022 au fost completate 8.440.312.de chestionare.

Pentru informații detaliate privind desfășurarea RPL2021, cetățenii sunt rugați să consulte www.recensamantromania.ro (site pe care se găsește şi platforma de autorecenzare).

“Am propus preşedintelui Comisiei Centrale pentru Recensământul Populaţiei şi Locuinţelor, domnului ministru Lucian Bode, o propunere de hotărâre. Dânsul a fost de acord cu această propunere de hotărâre şi într-un timp record, uitaţi că se poate în administraţia publică ca în decurs de două ore să avem această hotărâre din partea unui colectiv foarte larg, întrucât în CCRP sunt foarte mulţi membri din foarte multe instituţii. Şi în aceste condiţii avem hotărârea care reglementează noul calendar şi prelungim perioada de autorecenzare în online cu cele două modalităţi până în data de 27 mai 2022, urmând ca în perioada 31 mai – 17 iulie 2022 să intrăm în teren numai acolo unde nu avem date culese”, a declarat Tudorel Andrei.

Potrivit preşedintelui INS, două criterii au stat la baza analizării acestei situaţii: interesul populaţiei şi o posibilă cale de reducere a costurilor Recensământului Populaţiei şi Locuinţelor, cu 7 – 10 lei pentru fiecare chestionar.

El a menţionat că în ultimele două săptămâni rezultatele au fost spectaculoase, cu precizarea că în ultima săptămână nivelul de autorecenzare a fost la peste 400.000 de chestionare finalizate.

Conform datelor prezentate de preşedintele INS, până la data de 12 mai 2022, au fost colectate peste 8,4 milioane de chestionare, iar gradul de autorecenzare a ajuns la 44%, faţă de ţinta iniţială de 35%. Tudorel Andrei a menţionat că România se află peste cota de autorecenzare din unele ţări din Estul Europei. El a declarat că la această dată avem un nivel de autorecenzare asemănător cu cel al Bulgariei.