marți, iulie 5, 2022
banner babyboom
Acasă*Știți care sunt principalii factori considerați de risc înalt de către dermatologi...

Știți care sunt principalii factori considerați de risc înalt de către dermatologi în dezvoltarea cancerului cutanat?

“Kilometrajul UV”, o nouă campanile de luptă împotriva cancerului de piele

Societatea Română de Dermatologie (SRD) a lansat joi, 12 mai, o nouă campanie de luptă împotriva cancerului de piele. Denumită generic “Kilometrajul UV”, campania de prevenție de anul acesta se va baza pe un studiu clinic realizat de către grupul international Euromelanoma, studiu care relevă faptul că 8% din popuație suferă de o afecțiune cutanată cu potențial precanceros.
Prevenție, informare și conștientizare. Trei coordonate ce compun traiectoria principală a campaniei anuale de screening Euromelanoma derulate în țara noastră de către Societatea Română de Dermatologie (SRD), acțiune ce va fi călăuzită anul acesta de sloganul “Riscul de cancer cutanat: nu este vorba de ani, ci de kilometrajul UV”.

Societatea Română de Dermatologie continuă astfel seria campaniilor de prevenție Euromelanoma, proiect demarat în România în urmă cu 8 ani, perioadă în care peste 15.000 de români au beneficiat de consultații dermatologice gratuite, iar alte câteva zeci de mii de persoane au fost informate în detaliu asupra riscurilor la care își pot expune pielea, dar și cum se poate preveni apariția unei afecțiuni cutanate.

Analiza, științifică care relevă faptul că 8% din populație suferă de o afecțiune cutanată cu potențial precanceros, a fost realizată în urma unui screening în masă al populației, iar în urma examinării clinice a unui număr de 394.681 de persoane a rezultat o prevalență de 8,2% a keratozei actinice (o afecțiune precanceroasă a pielii care, dacă este lăsată netratată, se poate transforma în carcinom scuamocelular).

Având ca scop principal determinarea prevalenței keratozei actinice în rândul populației europene, studiul Euromelanoma, realizat în perioada 2009-2018, a arătat că între 4,4% și 13,5% (prevalența totală de 8,2%) dintre persoanele din cele 32 de țări participante au fost diagnosticate cu keratoză actinică, vărsta medie a acestora fiind de 47 de ani. Keratozele actinice pot să apară fie singure, fie grupate. De obicei, au aspectul unor pete de mici dimensiuni (de obicei 1-2 cm), de culoarea pielii, albe, roz sau într-o combinație de culori, acoperite de scuame. Unele leziuni pot fi foarte mici sau practic invizibile, dar pot fi identificate prin textura lor aspră.

De asemenea, studiul clinic Euromelanoma a identificat factorii de risc semnificativi și independenți pentru dezvoltarea keratozei actinice în Europa: sexul masculin, vârsta, pielea deschisă la culoare, arsuri solare în copilărie/adolescență,

lipsa aplicării de protecție solară, petrecerea mai mult de un an într-o țară mai însorită, vacanțe însorite, istoric familial de melanom, antecedente personale de cancer de piele non-melanom, prezența leziunilor de daună solară și a leziunilor cutanate suspecte.

Nevii displazici sunt alunițe care au o forma mai mare și neregulată decât o aluniță obișnuită, o culoare neuniformă, cu centru maro închis și margini mai deschise, neuniforme.

Persoanele cu nevi displazici pot avea mai mult de 100 de alunițe și risc mai mare de a dezvolta melanom. Melanomul poate să se dezvolte dintr-o aluniță atipică.

Alunițele atipice NU sunt melanom

Alunițele atipice se pot forma oriunde pe corp, inclusiv pe scalp, sâni sau picioare, dar apar adesea în zonele care au fost expuse frecvent la soare. Deși nu toate alunițele atipice sunt alunițe precanceroase, pot deveni alunițe canceroase sau melanom.

Scopul campaniei EMD este de a verifica cu ajutorul dermatoscopului alunițele (nevii displazici) și de a îndemna pacienții să se adreseze medicului dermatolog la prima suspiciune.

“Tratamentul în melanomul cutanat s-a schimbat radical începând cu 2019 și în țara noastră, intrând linii noi de tratament cum este cea imunologică și cea targhetată după mutația genetică. De la tratamentul acordat inițial doar stadiilor de boală metastatică, în prezent tratamentele se fac și în stadiul III de boală. Studiile în desfășurare arată că în viitorul apropiat vom acorda tratament și pacienților cu stadiul II de boală, adică melanom nemetastazat” a declarat președintele SRD, Prof.Dr. Călin Giurcăneanu.

La rândul său secretarul general al SRD, dr. Alin Nicolescu a precizat că  “a fost dezvoltat Algoritmul pacientului cu melanom pe care vrem să îl propunem colegilor oncologi și autorităților.  Pentru a diagnostica tumorilor cutanate nu este suficient să evaluezi originea tumorilor prin biopsie ci trebuie să le diferențiezi de alte leziuni cutanate, să le cunoști evoluția și tratamentele unanim acceptate în funcție de stadiul de boală. De aceea, nu este niciun specialist mai îndreptățit să se ocupe de problemele pielii de la debut până la faza de tratament decât dermatologul” .

Campania evidențiază principalii factori considerați de risc înalt de către dermatologi  în dezvoltarea cancerului cutanat:

  • Utilizarea de solare
  • Expunere frecventă intenționat la soare
  • Expunere în timpul activităților profesionale la soare
  • Expunere recreațională la soare (de exemplu sport sau grădinărit)
  • Istoric familial de melanom

Potrivit SRD, campania din acest an, ce poartă sloganul „Riscul de cancer cutanat: nu este vorba de ani, ci de kilometrajul UV” stabilește o legătură între expunerea cumulativă la radiațiile UV și riscul de cancer cutanat și încurajează publicul să efectueze autoexaminări lunare ale pielii.

Calendarul evenimentelor Euromelanoma prin SRD

 12 Mai -29 Iulie : Consulturi în principalele centre dermatologice din țară (Cluj, Brașov, Craiova, Constanța, Sibiu, Târgu Mureș, Iași, Sibiu, Oradea, București – Spitalul Clinic Colentina, Spitalul Elias, Spitalul Victor Babes, Spitalul Militar)

14 Mai : Maratonul Subcarpați Trail Run ediția a-III-a-Cocorăștii Mislii Prahova

14 Iulie : Maratolnul – MTB Teleferic Challenge, Poiana Brasov, editia a – V-a,  (Parte a RoadGrandtour)

14-21 August : “Asumă-ți să fii sănătos!”-Litoral 2022 (Vama Veche, Mangalia, Saturn, Neptun, Costinești ) –parteneri UMFCD și SRE

1-4 Septembrie : Roșia Montana Marathon

Ediția a doua a campaniei “Asumă-ți să fii sănătos! –Litoral 2022”

Cu ocazia lansării campaniei Euromelanoma –  “Kilometrajul UV , Societatea Română de Dermatologie și-a anunțat și prezența, pentru al doilea an consecutiv, alături de Societatea Română de Endocrinologie, la evenimentul inițiat și coordonat de   Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din BucureștiAsumă-ți să fii sănătos! –Litoral 2022 – care se va derula la Malul Mării Negre, în perioada 14-21 august, în stațiunile Costinești, Neptun, Saturn, Mangalia și Vama Veche .

“Rezultatele obținute anul trecut în cadrul campaniei de prevenție derulată pe litoralul Mării Negre de către Universitatea de Medicină și Farmacie Carol Davila în parteneriat cu cele două societăți, de dermatologie și de endocrinologie , ne obligă într-un fel să dăm continuitate acestei inițiative pentru că dorința turiștilor de a beneficia de consultări medicale gratuite s-a dovedit a fi una considerabilă, în cele cinci zile de screening înregistrându-se peste 2.000 de consultații în ambele specialități medicale, ceea ce ne conferă perspectiva unei noi campanii de prevenție de succes” a declarat Rectorul UMF “Carol Davila” din București, prof. dr. Viorel Jinga.

Totodată, dr. Alin Nicolescu– Secretar General al SRD a ținut să sublinieze că “prima ediție a campaniei “Asumă-ți să fii sănătos! –Litoral 2021” ne-a demonstrat încă odată că rolul medicinei de prevenție este unul fundamental pentru integritatea sănătății fiecăruia dintre noi și mai mult de-atât, că alegerea oamenilor de a conștientiza importanța prevenției nu este doar una pur teoretică, ci și practică, chiar și atunci când se află în perioada concediilor de odihnă ceea ce este extrem de îmbucurător pentru noi cei implicați în derularea actului medical, iar în eficiența dovedită a campaniei precedente putem adăuga și faptul că anumiți turiști consultați pe litoral au necesitat ulterior investigații mai ample în clinici de specialitate, dar extrem de utile în prevenirea unor afecțiuni ce ar fi putut deveni grave ”.

Numărul total al consultațiilor medicale înregistrate în cadrul campaniei de prevenție “Asumă-ți să fii sănătos!”-Litoral 2021- a fost 2.066 din care  913 sunt consultații de dermatologie pentru screening melanom;  iar în specialitatea endocrinologie s-au realizat 709 consultații pentru screening sindrom metabolic și 444 pentru screening osteoporoză.

Depre EUROMELANOMA

Euromelanoma   este  o campanie pan-europeană dedicată sensibilizării publicului cu privire la cancerul cutanat prevenirea acestuia și tratamentul precoce. Este coordonată de către medici dermatologi europeni care își dedică timpul pentru a promova și a împărtași informații cu privire la prevenția, diagnosticul precoce și tratamentul cancerului de piele. Acesta se concentrează în principal pe informarea   publicului  cu privire la cancerul de piele, inclusiv prin intermediul evenimentului anual „Ziua screeningului Euromelanoma”  (Euromelanoma  Screening Day); împărtășește cunoștințe și ghiduri de bună practică cu personalul medical; lucrează alături de clasa politică pentru a se asigura de faptul că tratamentul cancerului cutanat este recunoscut și suportat în totalitate de către sistemul de sănătate. Euromelanoma este o campanie înregistrată și activă în 33 de țări. www.euromelanoma.org

Despre Societatea Română de Dermatologie

Societatea Română de Dermatologie (SRD) este o asociaţie profesională şi ştiinţifică de elită a medicilor dermatovenerologi din România, cu o îndelungată şi bogată tradiţie, afiliată Asociaţiei Medicale Romane (AMR). SRD este principalul for profesional al medicilor dermatologi din România . În general, scopul Asociaţiei constă în creşterea performanţei medicale în domeniul dermatologiei şi al venerologiei şi apărarea valorilor şi intereselor acestei comunităţi medicale. organizează, în ţară, congrese naţionale, conferinţe, consfătuiri, simpozioane şi participă, prin delegaţii săi, la congresele internaţionale şi la orice alte manifestări ştiinţifice. Pentru mai multe informații, vă rugăm să vizitați www.srd.ro.

ARTICOLE SIMILARE

Ministrul Alexandru Rafila anunță că vor fi repuse în funcţiune centrele de testare COVID, iar utilizarea măştii este recomandată în spaţii închise

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a anunțat, luni, că vor fi puse din nou în funcţiune centrele de testare COVID, accesibile mai ales la sfârşitul...

Rezultatele finale după prima sesiune a examenului național de Bacalaureat 2022 (după soluționarea contestațiilor): 75,2% – rata generală de promovare

Rata de succes la examen a crescut cu 5,4% pe ansamblul tuturor promoțiilor, comparativ cu rezultatele înregistrate în sesiunea iunie - iulie 2021 Rezultatele finale...

Biletele de tren se scumpesc de la 1 iulie

CFR Călători a anunțat că începând cu data de 1 iulie 2022, vor fi puse în aplicare prevederile Ordinului Ministrului Transporturilor şi Infrastructurii (OMT)...

Calvin Harris lansează pe 5 august albumul Funk Wav Bounces Vol. 2. Pe 30 iulie artistul va veni pentru prima dată în România, într-un...

Dua Lipa, Snoop Dogg, Pharell și Justin Timberlake sunt printre artiștii care se aud pe noul album Calvin Harris lansează mult așteptatul album Funk Wav...

Evaluarea Națională a absolvenților de clasa a VIII-a (sesiunea 2022): sinteza rezultatelor înregistrate după soluționarea contestațiilor

Ministerul Educației a publicat, joi, rezultatele finale înregistrate după soluționarea contestațiilor - sesiunea 2022  (14 - 17 iunie) - a examenului de Evaluare Națională a absolvenților de gimnaziu...

Crește din nou numărul cazurilor de COVID-19. Și numărul copiilor internaţi este mai mare

Numărul cazurilor de COVID-19 a crescut seminifictiv în perioada 20-26 iunie, când au fost înregistrate 3.974 de noi infectări, faţă de perioada 13-19 iunie,...

Ce poveste și-a inventat o fetita ucraineana, pentru a face fata traumei. Salvati Copiii deschide primul centru de consiliere și informare pentru familiile refugiate...

La doar 7 ani, Viktoria a trecut prin experiența traumatizantă a războiului și a pierderii casei. Locuia cu mama și bunica ei în...

De frica unui nou val de COVID-19, țările europene iau în calcul reintroducerea restricțiilor

În unele țări din Europa, autoritățile analizează posibilitatea reintroducerii unor restricții menite să stopeze creșterea accelerată a cazurilor de COVID-19. Cea mai răspândită măsură este...

Gala Absolvenților UNATC 2022 – Arta unește inimile

9 zile, 74 de producții artistice, 285 de absolvenți, 439 de tineri artiști implicați, 10 săli de spectacol, 2 săli de cinema În perioada 1-9...

Urmându-și instinctul: povestiri anecdotice cu animale  

Muzeul Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa” și Editura ARCB vă invită la lansarea cărții „Urmându-și instinctul: povestiri anecdotice cu animale”, semnat de E....

Rezultatele bune de la evaluarea națională, datorate și părinților care au asigurat pregătirea copiilor prin meditații

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a declarat că la rezultatele bune înregistrate la Evaluarea naţională şi Bacalaureat au contribuit şi părinţii care au asigurat pregătirea...

Trei noi cazuri de variola maimuței au fost diagnosticate în România

Ministerul Sănătății anunță că trei noi cazuri de variola maimuței au fost diagnosticate în România, fiind vorba despre trei bărbați cu vârste de 24...

De ce se ceartă românii în vacanță?

”Brusc, petrec prea mult timp în prezența partenerului” Planificată minuțios, prevăzută în bugetul familiei și îndelung așteptată, vacanța de vară se transformă de multe ori...

Educația nedreaptă: Sunt disparități mari între județe, elevii din rural au de trei ori mai puține medii de trecere la examenele naționale față de...

Rezultatele examenului de Evaluare Națională la clasa a VIII-a scot în evidență severa inegalitate de șanse în domeniul educației la care sunt expuși elevii...

Rezultate Bacalaureat: Rata de succes la examen a crescut cu 5,5% pe ansamblul tuturor promoțiilor, fiind cea mai mare din ultimii 10 ani (înainte...

Ministerul Educației a publicat, luni, 27 iunie, ora 10:00, rezultatele obținute de absolvenții studiilor liceale care au susținut probele examenului național de bacalaureat în...

Începe Caravana Akademia Kinderland, ediția 2022: școala mobilă de alimentație sănătoasă pentru copii ajunge în sudul țării

Caravana care îi învață pe cei mici despre alimentația sănătoasă ajunge pentru prima dată în această vară în județele din sudul țării, în cadrul...

Ministrul Educației atrage atenția că doar 6% dintre elevi scriu perfect româneşte. Nici cu matematica nu stam prea bine!

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a semnalat că doar 6% dintre elevi au rezolvat integral corect un exerciţiu care viza scrierea corectă, la proba de...

Numărul mediilor peste 5, la Evaluarea Națională, este o maximă absolută în raport cu ultimii 10 ani – 82,3%

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a declarat, joi, că numărul mediilor peste 5 obţinute de elevi la Evaluarea Naţională a înregistrat în acest an "o...

Târgul liceelor din Capitală, sâmbătă şi duminică, la Colegiul Național ”Octav Enicescu”

Târgul de Oferte Educaţionale din Bucureşti va avea loc sâmbătă şi duminică, între orele 11,00 - 17,00, în incinta Colegiului Naţional "Octav Onicescu" din...

745 de locuri au fost scoase la concurs la Academia de Poliţie “Alexandru Ioan Cuza”

745 de locuri au fost scoase la concurs, anul acesta, pentru formarea ofiţerilor în cadrul Academiei de Poliţie "Alexandru Ioan Cuza", cele mai multe...

Judeţul Cluj ocupă primul loc în ţară la evaluarea naţională

Judeţul Cluj se clasează pe primul loc în ţară la evaluarea naţională şi 17 elevi clujeni au obţinut media 10. "La nivelul judeţului Cluj, situaţia...

ARTIȘTI și ARTIZANI la MNȚR, 24 – 26 iunie 2022, între orele 10.00 şi 18.00

Muzeul Național al Țăranului Român vă aşteaptă la a doua ediţie a târgului ARTIȘTI și ARTIZANI la MNȚR, organizat de vineri, 24 până duminică,...

Al șaselea caz de variola maimuței a fost diagnosticat în România

Este vorba de un bărbat de 40 de ani. Acesta s-a prezentat la o clinică medicală din București iar investigațiile de laborator au confirmat...

Cine zboară printre flori, în zig-zag de-atâtea ori?

Muzeul Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa” anunță deschiderea unei noi expoziții temporare de fluturi tropicali vii, în sera din curtea muzeului. Dacă doriți...

Au fost afişate rezultatele la Evaluarea Naţională

Ministerul Educaţiei a afişat, joi, rezultatele la Evaluarea Naţională. Contestaţiile pot fi depuse în aceeaşi zi, între 16,00 - 19,00, dar şi vineri, în intervalul...

Rezultatele la Evaluarea Naţională vor fi afişate joi

Rezultatele la Evaluarea Naţională sunt afişate joi, 23 iunie, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Contestaţiile pot fi depuse joi (în intervalul orar 16,00 -...

Universitatea ”Ştefan cel Mare” din Suceava oferă cele mai multe de locuri fără taxă, în premieră

Universitatea "Ştefan cel Mare" din Suceava (USV) va oferi, în anul universitar 2022- 2023, candidaţilor din regiunea de Nord-Est, care doresc să îşi înceapă...

Studiu: 56% dintre români consumă aproape zilnic carne, în timp ce 34% optează regulat pentru produse pe bază de plante în alimentația lor

Danone România anunță rezultatele celui mai recent studiu privind interesul și comportamentul de consum al românilor în ceea ce privește produsele pe bază de...

David Popovici, campion mondial, la natație, la 17 ani

La doar 17 ani, David Popovici a devenit campion mondial la natație seniori, în proba de 200 metri liber, la Campionatul Mondial din Ungaria,...

Expoziție științifică unică în țară, la Dino Parc Râșnov – „Păsările, urmași ai dinozaurilor?”

Dino Parc Râșnov, cel mai mare parc cu dinozauri din Sud-Estul Europei și muzeu în aer liber, a inaugurat o expoziție unică în România:...
dentist

Ultimele stiri

Cele mai citite