Să fii părinte nu este deloc lucru ușor, iar să fii părinte în pandemie devine o adevărată aventură, unde responsabilitatea capătă conotațiile unui test dificil, cu multe variante de răspuns, fără un final și fără barem de corectare. Starea de bine a copilului este crezul unui părinte, iar sănătatea psihică și fizică a acestuia trebuie susținute, indiferent că este pandemie sau nu.

În acest context, Acvatic Bebe Club a deschis un mic sondaj prin care a întrebat 100 de părinți ce activități au ales pentru copiii lor în pandemie și care sunt detaliile pe care le urmăresc în contextul pandemic.

75% dintre părinții intervievați duc copiii la înot

Dintre toate activitățile, cea preferată de către părinții români este înotul. Cu cele mai mari beneficii asupra organismului copilului, această activitate fizică este adecvată oricărei vârste, mai ales că antrenamentele acvatice pot să înceapă chiar de la 4 luni de viață. Ca urmare, majoritatea părinților intervievați au ales ca activitate principală pentru copiii lor înotul în perioada pandemiei.

”Viața lor nu trebuie să se oprească din cauza pandemiei. Eu îmi duc ambii copiii la înot și i-am dus mereu atâta vreme cât a fost deschis bazinul. Respectăm regulile, dar trebuie să fim conștienți că cei mici au nevoie să comunice, să se joace. Sportul este necesar copiilor, iar înotul se face cu distanțare, vrei nu vrei, nu poți înota nas în nas cu un alt copil. Și apa tratată a bazinelor scade riscul de infectare”, spune Andreea, una dintre mămicile participante la sondaj.

Acvatic Bebe Club conștientizează nevoia tot mai mare a părinților români de a oferi copiilor posibilitatea unei educații acvatice corecte și în condiții de siguranță. Iar această dorință este de luna aceasta cu un grad mai mare de împlinire deoarece s-a deschis și cel de-a doua locație Acvatic Bebe Club în cartierul Primăverii în București, la fel de primitoare și cu la fel de multă atenție acordată sănătății și confortului micilor clienți.

Principalele motive care au determinat părinții români să aleagă înotul ca activitate principală pentru copiii lor în timpul pandemiei au fost: bazinele de înot sunt suficient de mari pentru a se respecta regulile de distanțare, sunt puțini copiii în grupe, nu este permisă prezența părinților în zona bazinelor (se reduce riscul de expunere al copiilor) sau cluburile de înot acordă o atenție deosebită măsurilor de siguranță, de la triaj, la purtarea măștilor și la igienizarea apei din bazin.

”Mi-am dus băieții (6 ani și 9 ani) la dans, înot, baschet în tot acest timp. Părinții sunt îndrumați să respecte regulile, trebuie să poarte mască, botoși, nu sunt lăsați în anumite locuri sau sunt lăsați dacă sunt vaccinați. Se respecta regulile. Și asta este foarte important”, spune Miruna.

Pe lângă înot, 20% dintre părinții intervievați au ales ca activitate principală dansurile, artele marțiale sau sporturile cu mingea, precum tenis, fotbal, handbal sau baschet.

”Copilul meu (6 ani) continuă să meargă la toate activitățile la care a mers și până acum: judo și fotbal. Nu văd niciun motiv pentru care n-ar face-o. Ne vedem de viețile noastre ca și înainte, doar cu un plus de responsabilitate și precauție. Nu vreau ca pandemia asta să îi fure copilăria. Atâta vreme cât toți respectăm regulile, le putem oferi copiilor în continuarea bucuria de a fi copii”, subliniază Adrian, unul dintre părinții participanți la sondaj.

Numai 5% dintre părinți au renunțat la orice tip de activitate cu întâlnire fizică, optând pentru activități online.

”Dacă activitățile nu sunt de performanță, merge si o pauză. Aștept să se mai liniștească valurile și mă acum mă gândesc ca fetița mea să înceapă limba engleză și un curs de pictură. Sunt numeroase posibilități și online, chiar și pentru copilași mai mici”, spune Cristina.

Care sunt regulile de siguranță pe care părinții trebuie să le ia în considerare la un club sportiv?

În contextul pandemic cluburile pentru copii dedicate activităților sportive au sporit măsurile de siguranță, atât ca obligații impuse de Ministerul Sănătății, ci și ca un suport adus părinților care își doresc să aibă garanția că aduc copilul într-un mediu sigur.

Carmen Dumitru, manager Acvatic Bebe Club, un club de înot dedicat în principal bebelușilor cu vârste cuprinse între 4 luni și 48 luni, subliniază cât este de important ca un astfel de loc să ofere siguranța sănătății copiilor dar și liniștea părinților în contextul acestor timpuri atipice: ”Am fost mereu vigilenți și atenți privind siguranța și sănătatea copilașilor care vin la clubul nostru și cu atât mai mult în această perioadă ne dorim să asigurăm o serie de măsuri suplimentare pentru a spori condițiile de siguranță și de a ne alinia la responsabilitatea colectivă de a opri răspândirea virusului”.

Carmen Dumitru spune că pe lângă măsurile impuse și recomandate de autorități, au adoptate și alte decizii de siguranță cum ar fi desfășurarea cursurilor de înot cu maximum 3-4 copii simultan, pe oră, astfel încât să se asigure distanțarea socială necesară nu doar pentru copii, ci și pentru aparținătorii acestora – părinți, bunici, bone. Alte măsuri au avut în vedere asigurarea unui flux lejer prin limitarea timpului de așteptare, solicitarea unei declarații pe propria răspundere vizavi de prezența unor simptome clinice sau intrarea în contact cu persoane cu risc, verificarea temperaturii corporale a însoțitorilor la intrarea în club cât și dezinfectarea mâinilor la intrarea și ieșirea din spatiile comune, dezinfectarea spațiilor comune de mai multe ori, dar și testarea instructorilor și triajul epidemiologic.

Dacă personalul este simptomatic evocator atunci nu va intra în programul de activitate zilnică și se direcționează spre consult și testare, a punctat Carmen Dumitru, subliniind că toti membrii echipei sunt vaccinați sau au trecut prin boală.

”Copiii, mici și mari, au nevoie de activități, de socializare. Iar înotul este cel mai sigur sport pentru copii. Susține dezvoltarea sistemelor muscular și osos, îmbunătățește echilibrul, coordonarea și postura, aspecte extrem de importante pentru organismul în creștere al celor mici. Dezvoltarea fizică sănătoasă a celor mici este una dintre prioritățile noastre, de aceea deschidem un nou club, Acvatic Bebe Club 2, care oferă aceeași atenție strictă cu privire la regulile de siguranță în contextul pandemic, dar și aceeași pasiune și dedicație în a oferi copiilor și părinților un mediu prietenos și sănătos”, potrivit Carmen Dumitru.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.