Persoanele care folosesc produsele de protecție solară trebuie să știe că gradul de nocivitate al radiațiilor UV depinde nu doar de condițiile de expunere, dar și de sensibilitatea pielii, iar produsele nu asigură o protecție totală împotriva radiațiilor UV, avertizează ANPC.

Gradul de nocivitate al radiațiilor UV depinde nu doar de condițiile de expunere (durată, loc, intensitatea radiației), dar și de sensibilitatea pielii. Niciun produs de protecție solară nu poate asigura o protecție totală împotriva radiațiilor UV, de aceea sintagme/indicații de genul “ecran solar total” sau „protecție 100%” nu sunt corecte, avertizează ANPC.

Termenii folosiți pentru categoriile de protecție (“protecție redusă”, “ protecție medie”, “protecție ridicată” și “protecție foarte ridicată”) sunt utilizați în paralel cu factorii de protecție solară FPS asociați, pentru a ghida consumatorul în alegerea unei creme de protecție solară corespunzătoare.

Corespondența dintre categoriile de protecție și factorii de protecție solară (FPS) este următoarea:

Categoria de protecție

Redusă

Medie

Ridicată

Foarte ridicată

Factorul de protecție solară indicat

FPS 6

FPS 10

FPS 15

FPS 20

FPS 25

FPS 30

FPS 50

FPS 50 +

Factorul de protecție solară, FPS (SPF – “sun protection factor”) reprezintă teoretic, timpul necesar apariției unei arsuri; de exemplu, cu un produs având un factor de protecție solară 10, apariția unei arsuri va dura de 10 ori mai mult, decât în lipsa protecției.

Există mai multe tipuri de substanțe fotoprotectoare sub formă de soluții, geluri, emulsii și creme: fotocreme minerale, filtre solare chimice, ecrane filtre organice, ecrane filtre organo-minerale.

Cel mai îngust spectru de absorbție a razelor solare îl au filtrele chimice, iar cele mai eficiente sunt cele minerale, organice și organo-minerale, ultimele având cea mai mare acoperire a spectrului UV.

Pentru a se proteja de radiațiile UV, consumatorii trebuie:

– să aplice pe piele o cremă de protecție solară cu filtru corespunzător;
– să aleagă loțiunile și cremele cu factor de protecție solară (FPS) în funcție de tipul de piele; astfel, persoanele cu pielea foarte deschisă la culoare este indicat să folosească măcar în primele 4-5 zile creme cu factor de protecție 50, iar ulterior, pot opta pentru un factor de 20 sau 30, iar persoanele brunete pot alege de la început o cremă cu FPS 20 sau 30;
– să aplice corect crema, pentru a fi eficientă, și anume: pe pielea curată și uscată, cu 15-30 de minute înainte de expunerea la soare, în mod uniform; se reaplică după înot sau după ștergerea cu prosopul pentru a menține protecția, chiar dacă este timp înnorat (80% din razele ultraviolete trec prin nori);
– să aplice crema de protecție solară în cantitate suficientă; aplicarea corectă a produsului este la fel de importantă ca și alegerea produsului în sine; pentru a obține protecția indicată de “factorul de protecție solară”, trebuie aplicată o cantitate de 2 mg/cm², ceea ce înseamnă cam 36 grame (6 lingurițe pline) de cremă de soare pentru corpul unui adult.

Privind produsele cosmetice autobronzante, consumatorii trebuie să știe că:

– se găsesc sub formă de: gel, spray, spumă, cremă, loțiune.
– autobronzantele nu sunt produse de protecție solară, ci de înfrumusețare a pielii prin bronzare;
– bronzează pielea fără expunere la soare (“sunless”).

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.