Coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare împotriva COVID-19, Valeriu Gheorghiţă, a anunţat duminică seara că autoritățile au definitivat lista cu bolile cronice în funcție de care se va realiza vaccinarea în etapa a II-a. Potrivit oficialului, lista va fi făcută publică la începutul săptămânii viitoare, este în acord cu OMS și s-a stabilit și după consultarea listelor aprobate în alte state europene.

Potrivit lui Valeriu Gheorghiță, bolile cronice cardiovasculare, diabetul zaharat, afecţiunile neurologice precum sindromul Down, obezitatea, afecţiunile cronice renale, pulmonare, imunodepresia, infecția cu HIV și SIDA, sunt o parte din bolile incluse pe listă.

Cea de a doua etapă a vaccinării anti-COVID este gata să înceapă pe 15 ianuarie, a anunțat Valeriu Gheorghiță, precizând că nu se vor repeta momentele de dezincronizare ale platformei de vaccinare la nivel național, așa cum s-a întâmplat la început.

„Ne dorim accelerarea etapelor de vaccinare având în vedere că am început mai devreme decât estimam. Vom începe mai repede și etapa a doua, practic după 15 ianuarie, începând cu beneficiarii care se află internați în centrele medico-sociale, rezidențiale, continuând cu persoanele care sunt cu insuficiență renală cronică în stadiul de hemodializă”, a declarat specialistul la Antena3.

Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare, a anunțat în direct la Antena 3 că se încearcă urgentarea și eficientizarea etapelor de vaccinare la nivelul întregii țări.

Gheorghiță spune că în prezent sistemul de programare merge bine, dar că în prima perioadă eu existat desinconizări față de activitatea centrelor de vaccinare, pentru că multe dintre acestea au început activitatea după 4 ianuarie.

„Pentru persoanele care nu au reuşit să-şi facă programare sunt operaţionalizate serviciile de call-center din fiecare judeţ, în care personalul este instruit încât să poată rezolva orice problemă care rezidă din programare, atât pentru persoanele juridice cât şi pentru persoanele fizice din prima etapă a strategiei de vaccinare”, a spus coordonatorul.

”Vom începe mai repede și etapa a doua, practic după 15 ianuarie, începând cu beneficiarii care se află internați în centrele medico-sociale, rezidențiale, continuând cu persoanele care sunt cu insuficiență renală cronică în stadiul de hemodializă”, a declarat Valeriu Gheorghiță.

Până pe 15 ianuarie va fi dezvoltată a doua parte a modulului de programare care este destinat tutoror personelor din etapa a doua de vaccinare – persoanele peste 65 de ani, cele cu boli cronice”.

În etapa 1 a campaniei de vaccinare au fost vizați angajații din spitale. În ceea ce priveşte etapa a treia de vaccinare, în care se va putea vaccina oricine, estimarea oficialilor este că va începe în aprilie.

Pentru cei care nu se pot deplasa, coordonatorul campaniei de vaccinare anti-COVID-19 în România a declaratcă echipele mobile vor asigura vaccinarea la domiciliu a celor care nu se pot deplasa, iar dacă sunt multe persoane atunci se va aloca un centrul mobil care se va deplasa în localitatea respectivă și va asigura accesul persoanelor la vaccinare.

Programarea se va efectua prin intermediul paginii web, prin această platforma de programare. Fie individual dacă vorbim despre persoane peste 70 de ani. Pe baza CNP-ului se verifică foarte ușor categoria de risc din care aparține persoană respectivă. Sau prin medicul de familie, DSU, sau prin intermediul unei persoane din familie. Sau prin servicii de call-center.

În colaborare cu medicul de familie și cu Direcția de Asistență Socială din Primărie se stabilește numărul persanelor care se află în incapacitatea de a se deplasa la centrul de vaccinare. Și prin intermediul acestor echipe mobile se asigura vaccinarea chiar la domiciliu a acestor persoane, iar dacă sunt multe persoane atunci vom alocă un centrul mobil care se va deplasa în localtatea respectivă și va asigura accesul persoanelor la vaccinare.”

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.