Lipsa serviciilor specializate integrate, cooperarea deficitară între specialiştii din domeniile medical, psihologic, social şi educaţional, accesul dificil şi costisitor la serviciile de diagnosticare, evaluare şi abilitare/reabilitare sunt principalele probleme cu care se confruntă copiii cu tulburări din spectrul autist şi părinţii lor, afirmă reprezentanţii Asociaţiei Help Autism.

“Accesul la serviciile de abilitare/reabilitare este mult îngreunat cu precădere de: diagnosticarea întârziată, deficitul de servicii de sănătate, servicii de abilitare/reabilitare insuficiente sau lipsa acestora în zonele rurale şi oraşele mici sau anumite cazuri chiar şi din reşedintele de judeţ, servicii contra cost şi cu capacitatea limitată. De asemenea, părinţii sunt neinformaţi şi nesprijiniţi în ceea ce reprezintă traseul copilului de la procesul de diagnosticare, accesarea de servicii de abilitare/reabilitare şi instituţiile care le oferă. În majoritatea judeţelor serviciile de abilitare/reabilitare pentru persoanele cu TSA există doar în oraşele mari, iar în localităţile mici aceste servicii lipsesc, ceea ce reduce drastic şansa copiilor cu TSA care locuiesc în mediul rural sau în oraşe mici de a avea acces la servicii de abilitare/reabilitare”, spun reprezentanţii asociaţiei, într-un document de politici publice alternative.

Totodată, arată aceştia, din cauza lipsei reţelelor de servicii specializate integrate, copiii şi familiile lor apelează la serviciile oferite de furnizori privaţi de servicii de psihoterapie, de abilitare/reabilitare şi educaţionale, “de cele mai multe ori” plătind pentru acestea, însă “fără să fie evaluată şi calitatea” oferită de furnizori.

“Pentru copiii cu TSA intervenţia timpurie cu terapii specifice şi continuarea intervenţiilor într-o manieră consecventă şi pe perioade medii sau lungi de timp sunt esenţiale pentru recuperarea copilului şi dobândirea de către acesta a posibilităţilor de a duce o viaţă cât mai independentă”, susţine Asociaţia Help Autism.

Conform statisticilor INSP, numărul cazurilor noi diagnosticate cu TSA şi înregistrate în cabinetele medicilor de familie a crescut de la an la an, de la 361 de cazuri în 2008 la 1.147 în 2017.

Potrivit acestei statistici, peste 40% dintre cazurile noi identificate anual sunt copii ce provin din mediul rural fără acces la serviciile de abilitare/reabilitare din oraşele mari.

În evidenţele DGASPC-urilor din ţară au fost identificaţi (martie 2019) un număr de 11.241 de copii cu TSA, din care 11.214 copii cu TSA încadraţi în grad de handicap. Din cei 11.241 de copii, 2.856 sunt de gen feminin şi 8.385 de gen masculin.

Asociaţia Help Autism a organizat miercuri o conferinţă în cadrul proiectului “Creşterea implicării ONG-urilor şi partenerilor sociali în promovarea politicilor publice alternative pentru copiii cu TSA”, proiect SIPOCA finanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Capacitate Administrativă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.