Un nou centru pentru copiii cu autismUn nou centru pentru copiii cu autism isi asteapta micii pacienti la terapie. In aceasta locatie parintii copiilor cu autism pot veni la sedinte de consultanta gratuite, oferite prin programul national de consultanta adresat familiilor care au un copil cu autism si au nevoie de informatii pentru a-si sprijini mai bine copiii. De asemenea, parintii sunt asteptati la grupurile de suport ce vor fi desfasurate anul acesta gratuit in Centrele AITA.

Autismul inregistreaza o crestere alarmanta in toate mediile, in toata lumea, estimandu-se ca in anul 2014 exista 1 copil cu tulburare de spectru autist la 66 de copii. Autismul apare mai des la baieti decat la fete (proportia fiind de 4 la 1), fiind cea mai severa dintre tulburarile de dezvoltare ale copiilor.

Autismul este recuperabil, insa presupune ca persoana cu aceasta tulburare sa faca terapie in fiecare zi un numar de ore, care se recomanda in urma unei evaluari psihologice si comportamentale. Copilul cu autism are un contact vizual deficitar, nu stie cum sa se angajeze in relatii cu ceilalti copii ori adulti, nu vorbeste de loc sau vorbeste greu, neinteligibil, ori foloseste limbajul fara functie de comunicare.

Asociatia pentru Interventie Terapeutica in Autism (AITA) este o organizatie neguvernamentala infiintata in decembrie 2008, care are ca obiectiv de activitate intampinarea nevoilor de dezvoltare ale copilului cu varsta cuprinsa intre 18 luni si 6-7 ani diagnosticat cu tulburare de spectru autist sau cu alte tulburari de dezvoltare. Datorita profesionalismului de care dau dovada membrii echipei AITA (psihologi, terapeuti ABA, logopezi, kinetoterapeuti, voluntari) si pentru ca acestia aleg si aplica cele mai adecvate metode de terapie cum ar fi Analiza Comportamentala (Applied Behavior Analisys), VB (Verbal Behavior), logopedie, socializare – copiii au rezultate valoroase in fiecare sedinta.

Avand in vedere numarul mare de copii care au nevoie de programe individualizate, AITA a deschis la finalul anulului 2016 portile unui al doilea Centru pentru terapie in zona de Nord a capitalei, unde 20 de copii vor beneficia de programe individualizate intensive, desfasurate zilnic de luni pana vineri (in 2 programe, jumatate dimineata si jumatate dupa-amiaza).

Centrul din Voluntari Ilfov este deja functional, are portile deschise si isi asteapta copiii la terapie. Au fost mobilate, dotate si utilae 5 sali de terapie individuala si de grup, sala de consiliere pentru parinti, sala de asteptare, bucataria si receptia. Copiii au deja jucarii, jocuri, carti si materiale educationale specifice, urmand ca in perioada urmatoare sa finalizam dotarea salilor de terapie.

Cu sprijinul sponsorilor vor fi amenajate si celelalte sali de terapie (sala de kinetoterapie, sala senzoriala, sala de training).

Programele de terapie si recuperare se adreseaza copiilor prescolari, incepand chiar cu varsta de 18 luni si pana la varsta de 6-7 ani. Programul de terapie inceput timpuriu creste semnificativ sansele copiilor la o viata independenta, timpul fiind cel mai mare dusman al unui copil cu autism.

Noua locatie este pe strada Dragos Voda, nr. 2, Voluntari, Ilfov. Mai multe detalii pe http://www.autism-aita.ro sau la telefon 0753055852.