5 licee – 5 muzee  - O noua generatie de elevi cu acces gratuit la culturaPremianţii ediţiei a 9-a a proiectului 5 licee – 5 muzee, program educaţional dedicat elevilor de liceu, prin care se încurajează participarea tinerilor la manifestări culturale au fost anuntati joi, la Muzeul Naţional al Satului.  Începând cu luna februarie, elevii din cinci licee din capitală au avut acces gratuit la cinci muzee din Bucureşti, fiind provocaţi la un concurs online de cultură generală.

Fundaţia ECDL ROMANIA alături de Primăria Municipiului Bucureşti şi Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti, precum şi de cele 5 muzee partenere, au organizat evenimentul final al acestei etape 5 licee – 5 muzee. Am sărbători în aer liber, înconjuraţi de atmosfera deosebită din grădina Muzeului Satului, împreună cu toţi participanţii – elevi şi profesori, reprezentanţi ai muzeelor şi organizatori.

La ediţia de anul acesta a proiectului 5 licee – 5 muzee au fost implicaţi alţi 250 de elevi din alte 5 licee din Bucureşti: Liceul Teoretic Jean Monnet, Colegiul Tehnic Media, Colegiul Tehnic Miron Nicolescu, Liceul Tehnologic Constantin Brâncuşi şi Colegiul Național Cantemir Vodă.

Cele 5 muzee partenere care i-au provocat pe liceeni la concursul online de cultură generală sunt: Muzeul de Artă Veche Apuseană Ing. Dumitru Furnică – Minovici, Muzeul Municipiului Bucureşti, Muzeul Naţional de Istorie Naturală Grigore Antipa, Muzeul Naţional al Satului Dimitrie Gusti şi Muzeul Militar Naţional Regele Ferdinand I.

Anul acesta s-a alăturat organizatorilor şi Centrul Cultural Palatele Brancoveneşti, care a premiat cei 250 de elevi implicaţi în proiect, prin accesul gratuit la Complexul monumental istoric cultural, turistic şi de agrement Mogoşoaia.

Tinerii au fost antrenaţi şi la un concurs video cu tema 5 motive în 5 minute, prin care au realizat un filmuleţ de promovare a unuia dintre muzeele partenere. Liceul ce a promovat cel mai bine un muzeu din proiect a fost declarat Colegiul Tehnic Media, care a realizat spotul pentru Muzeul Naţional al Satului Dimitrie Gusti.

Săptămâna aceasta, în cadrul evenimentului final, am aflat care au fost cei mai buni elevi la testul de cultură generală. În urma concursului de cultură generală online s-au acordat premii pe următoarele categorii:

Premiul pentru cel mai bun punctaj obţinut în urma întrebărilor de la toate muzeele:

Premiul I GHIOCA IOAN         COLEGIUL NAŢIONAL CANTEMIR VODĂ

Premiul I IONESCU TEODORA MARIA         COLEGIUL NAŢIONAL CANTEMIR VODĂ

Premiul II COMAN DRAGOȘ ȘTEFAN         COLEGIUL NAŢIONAL CANTEMIR VODĂ

Premiul II MANDA EMILIA ANDREEA         COLEGIUL NAŢIONAL CANTEMIR VODĂ

Premiul II RUSU ADINA         COLEGIUL NAŢIONAL CANTEMIR VODĂ

Premiul III ANDRONACHE ANCA MARIA         COLEGIUL NAŢIONAL CANTEMIR VODĂ

Premiul III POPESCU SEBASTIAN VALERIU   LICEUL TEORETIC JEAN MONNET

Muzeul Naţional al Satului Dimitrie Gusti

Premiul I POPESCU SEBASTIAN VALERIU   LICEUL TEORETIC JEAN MONNET

Premiul II ANDRONACHE ANCA MARIA       COLEGIUL NAŢIONAL CANTEMIR VODĂ

Premiul III CRĂCIUN REBECA GABRIELA      COLEGIUL TEHNIC MEDIA

Muzeul Naţional Militar Regele Ferdinand I

Premiul I ENACHE ANDREEA CRISTINA        COLEGIUL TEHNIC MEDIA

Premiul II ANDONE ANAMARIA         COLEGIUL TEHNIC MEDIA

Premiul III RAICU MATEI-SEBASTIAN         LICEUL TEORETIC JEAN MONNET

Muzeul de Artă Veche Apuseană Ing.Dumitru Furnica-Minovici

Premiul I CĂPĂȚÎNĂ-DRĂGHIA MIHAI-CORNEL    LICEUL TEORETIC JEAN MONNET

Premiul II IONESCU TEODORA MARIA               COLEGIUL NAŢIONAL CANTEMIR VODĂ

Premiul III POPESCU SEBASTIAN VALERIU          LICEUL TEORETIC JEAN MONNET

Muzeul Municipiului Bucureşti

Premiul I PĂRĂU VLAD       COLEGIUL NAŢIONAL CANTEMIR VODĂ

Premiul II ANDREESCU  LAURA IOANA       COLEGIUL NAŢIONAL CANTEMIR VODĂ

Premiul III CREMENEANU MIHAI CĂTĂLIN   COLEGIUL NAŢIONAL CANTEMIR VODĂ

Muzeul Naţional de Istorie Naturală Grigore Antipa

Premiul I GHIOCA IOAN         COLEGIUL NAŢIONAL CANTEMIR VODĂ

Premiul II SAVU CONSTANTIN ALEXANDRU   COLEGIUL NAŢIONAL CANTEMIR VODĂ

Premiul III NASIR-AHMADI CEZARINA             COLEGIUL NAŢIONAL CANTEMIR VODĂ

Colegiul Naţional Cantemir Vodă a fost declarat cel mai activ liceu în ceea ce priveşte accesarea chestionarelor din concursul online.

Totuşi,  scopul 5 licee 5 muzee nu este reprezentat de competiţie, ci de motivarea elevilor de a accesa instituţiile de cultură. Liceenii s-au declarat entuziasmaţi de participarea la proiect, înţelegând câştigul enorm pe care l-au obţinut prin vizitarea colecţiilor valoroase ale muzeelor. Interesul lor a fost stârnit şi rămâne viu, majoritatea tinerilor declarând că îşi doresc să revină la muzee împreună cu prietenii şi familia.

5 licee – 5 muzee şi-a propus să declanşeze mai întâi în rândul tinerilor o epidemie socială de vizitare a muzeelor, sub forma unui concurs între cinci licee din capitală. Lansat în anul 2008, proiectul a avut un impact pozitiv şi astfel, organizatorii împreună cu partenerii au fost încurajaţi să continue. Acum, la a noua ediţie, peste 2 200 de liceeni, din 45 de şcoli bucureştene, deja s-au bucurat de oportunităţile oferite de proiect.

Proiectul este o iniţiativă a Fundaţiei ECDL ROMANIA, o instituţie cu caracter educaţional şi cultural, care organizează 5 licee – 5 muze cu sprijinul Primăriei Municipiului Bucureşti prin Direcţia Cultură, Învăţamânt, Turism şi al Inspectoratului Şcolar al Municipiului Bucureşti, promovând educaţia completă şi echilibrată a tinerilor din România.

ECDL – European Computer Driving Licence este cel mai răspândit standard global de certificare a competenţelor digitale, cu recunoaştere internaţională în 150 de ţări.