Romsilva pune in vanzare 33.383 de brazi pentru Sarbatorile de iarnaRegia Nationala a Padurilor – Romsilva a anuntat, marti, ca in anul 2015, pentru sarbatorile de Craciun si de Anul Nou, are posibilitatea de a recolta si valorifica pe piata interna un numar de 33.383 bucati pomi de Craciun, din care specia brad 21.476 buc.

Recoltarea pomilor se va face din regenerarile naturale cu o densitate excesiva, prin efectuarea de operatiuni culturale ce au ca scop crearea unor arborete durabile, ce urmaresc promovarea speciilor adaptate conditiilor stationale, precum si din culturi specializate de unde se recolteaza an de an pomi de Craciun, in vederea satisfacerii nevoilor populatiei in perioada sarbatorilor de iarna.

Preturile de vanzare catre populatie si agenti economici sunt aceleasi cu cele folosite in anul 2014, fiind cuprinse intre 10 lei la pomii de Craciun cu h = 0,7 m-1,3 m si 20 lei la cei cu h = 2,01m-3,00 m, pentru specia molid si intre 20 lei la pomii de Craciun cu h = 0, 7m-1,3 m si 30 lei la cei cu h = 2,01 m-3,00 m, pentru specia brad – preturi fara TVA.

Solicitarile pentru exemplare cu inaltimi mai mari de 3,00 m sunt considerate comenzi speciale, iar pretul se aproba de fiecare directie silvica in parte, pornind de la tariful minim de 20 lei/m.

Valorificarea acestora se face de catre directiile silvice din cadrul regiei, prin ocoalele silvice din subordine. In prezent R.N.P. – Romsilva mai administreaza cca. 3,2 milioane ha fond forestier proprietate publica a statului, respectiv 49 % din fondul forestier national.

Pentru evitarea taierilor ilegale, cat si a comertului ilegal cu pomi de Craciun, Regia Nationala a Padurilor – Romsilva, impreuna cu Politia Romana, Jandarmeria Romana si Garzile Forestiere, desfasoara actiuni comune in fondul forestier, pe drumurile publice, in locurile de vanzare, ca si in anii anteriori, pentru prevenirea si sanctionarea unor astfel de fapte.

Actiunile de control privind modul de comercializare a pomilor de Craciun au ca obiect atat pomii de Craciun din productia interna, cat si pe cei adusi din import.