Prima implantare de inima semi-artificiala |

Prima implantare de inima semi-artificiala

Share Button

Prima implantare de inima semi-artificiala Prima implantare a unei inimi semi-artificiale pentru un pacient care suferă de insuficiență cardiacă foarte severă a fost realizată la Institutul C.C. Iliescu, a anunțat vineri, într-o conferință de presă, managerul unității medicale Șerban Bubenek.

Potrivit acestuia, operația a avut loc în urmă cu trei săptămâni, la un pacient cu vârsta de 65 de ani din Călărași care urmează să fie externat săptămâna viitoare.

Potrivit profesorului doctor Vlad Iliescu, dispozitivul este utilizat pentru partea stângă a inimii. Acesta este folosit în lume de peste cinci ani cu rezultate bune.

Medicul a menționat că supraviețuirea prin utilizarea acestui dispozitiv este de 7—9 ani, comparativ cu vechea tehnică unde supraviețuirea, la cinci ani, era de aproximativ 20 la sută.

El a explicat că există trei programe decontate de CNAS noi: programul de valve trans-cateter — care constă în faptul că valva nu se mai pune prin operație deschisă ci printr-un acces, fie printr-un vas, fie prin inimă.

“Aceasta procedură de utilizarea valvelor trans-cateter este o procedură de excepție care se aplică doar la bolnavii care sunt prea gravi pentru a putea fi operați prin intervenție clasică. Acestea sunt indicațiile în toate ghidurile internaționale. De la o procedură izolată care se făceau la unul sau doi pacienți pe an a ajuns un program. Noi am făcut trei-patru bolnavi. În urmă cu o lună și ceva am mai făcut încă trei. Există această posibilitate pentru pacientul roman. Sigur că există o listă de așteptare. Trebuie să înțelegea lumea că o listă de așteptare exista și în Anglia și în alte țări, absolut peste tot în lume”, a afirmat medicul.

Vlad Iliescu a susținut că un alt program este cel de endo-proteze pentru cei care au dilatări ale aortei și sunt foarte grav pentru a fi operați pe cale clasică.

Share Button