6 reguli de siguranta pentru plimbarea cu bicicleta

Vremea inca tine cu noi. Toamna, mult mai blanda decat in anii trecuti, ne permite sa ne petrecem timpul liber in parcuri impreuna cu cei mici, profitand de aer, de soare si facand multa, multa miscare.

Ce poate fi mai placut decat o plimbare cu bicicleta care, pentru un copil inseamna nu doar distractie, ci si un prieten, o modalitate de transport si exercitiu pentru corp si minte.

Plimbarea cu bicicleta trebuie sa se desfasoare in conditii de maxima siguranta. A invata copilul sa isi pastreze echilibrul pe bicicleta nu este de ajuns. De aceea, odata cu primele exercitii, micutul ar trebui afle de la parintii sai cat mai multe reguli de protectie.

  1. Casca trebuie purtata tot timpul. Nu ar trebui sa fie o optiune pentru niciunul dintre membrii familiei indiferent cat de lunga este plimbarea sau de traseul ales.
  2. Specialistii considera ca copiii sub varsta de 10 ani nu ar trebui sa mearga singuri cu bicicleta pe strada, iar dupa aceasta varsta, ei pot circula numai cu conditia sa demonstreze ca stiu sa controleze bine bicicleta, cunosc si respecta regulile de circulatie. In final, varsta la care parintii decid ca cei mici pot circula singuri depinde foarte mult de abilitatile sale, de maturitatea de care da dovada, cat mai ales de nivelul de trafic din zona in care el doreste sa se deplaseze.
  3. Inainte de a pleca pe bicileta, oricine trebuie sa se asigure ca aceasta este pregatita pentru a putea fi condusa. Copilul trebuie invatat cum sa verifice ghidonul, cauciucurile si franele inainte de a se urca pe bicicleta.
  4. Regulate de circulatie trebuie intelese si cunoscute de toata lumea. Copilul trebuie sa invete de mic ca nu doar soferii trebuie sa stie cum se circula corect, ci si pietonii, si biciclistii. Oferindu-i copilului tau cat mai multe informatii despre modul in care se circula in siguranta, indiferent ca este pieton sau foloseste un mijloc de transport, il vei ajuta sa se fereasca de pericole.
  5. Copilul trebuie sa cunoasca si sa simta limita maxima de viteza care ii poate oferi siguranta. Trebuie sa poata face diferenta intre mersul la deal si mersul la vale si cat de repede si in ce conditii se poate opri bicicleta fara a se accidenta, in functie de model.
  6. Copiii, dar si adultii, trebuie sa mearga pe strazi unde se afla in siguranta. Daca trebuie sa mearga pe trotuar, trebuie sa fie atenti la pietoni, trebuie sa stie sa se opreasca la semafor, la culoarea rosie si cum se traverseaza o strada, pe trecerea de pietoni.

Alegerea bicicletei potrivite nu ar trebui sa fie o problema. Magazinele dispun de modele pentru toate varstele, gusturile si buzunarele. Este important ca achizitionarea unei biciclete sa se bazeze in primul rand pe conceptul de siguranta. Daca nu va decideti care este varianta cea mai potrivita, nu ezitati sa apelati la ajutorul unui angajat din magazinele de profil, care sa va explice caracteristicile tehnice ale echipamentelor dorite.