sanatateGluma sau nu, 1 aprilie inseamna si intrarea in vigoare a unor noi reguli in sistemul de sanatate, odata cu noul Contract cadru privind acordarea asistentei medicale in sistemul asigurarilor de sanatate.

Incepand cu aceasta data apar schimbari legate de serviciile medicale de care trebuie sa beneficiati atat la medicul de familie cat si in spitale. Spitalele care au contract cu casa de asigurări de sănătate vor fi obligate să asigure pacientilor internaţi tratamentul de care au nevoie, fiindu-le interzis să mai trimită bolnavii să-şi cumpere medicamente sau materiale sanitare, iar pacientii sunt incurajati sa sesizeze orice abuz pe aceasta tema.

Medicii de familie vor putea face tratamente injectabile la cabinet, vor trebui sa vaccineze toti copiii, in conditiile in care nicio imunizare nu se va mai face la scoala si vor trebui sa acorde mai multe consultatii la  domiciliu.

În pachetul de bază au fost introduse proceduri noi : biopsie, tratament postoperator al plăgilor abdominale si al intervenţiilor chirurgicale după cezariană, sarcină extrauterină operată, histerectomie, endometrioză şi terapii de genetică medicală.

După 1 aprilie, coplata poate fi percepută numai pentru asistenţa medicală ambulatorie pentru specialitatea clinică de reabilitare medicală. Asiguraţii vor plăti minim 5 lei – maxim 10 lei/ serie de proceduri.

Tot de la 1 aprilie vor functiona 29 de programe nationale de sanatate, 15 finantate de Ministerul Sanatatii si 14 de la Casa Nationala de Asigurari de Sanatate.

Programul naţional de oncologie, va funcţiona, de la 1 mai, cu un subprogram de radioterapie, cu buget distinct iar in cadrul Programului naţional de transplant de organe, ţesuturi şi celule de origine umană, va fi reluată efectuarea procedurilor de fertilizare in vitro şi embriotransfer, destinate cuplurilor afectate de disfuncţii ale sistemului reproductiv şi care au nevoie de tratamente pentru a avea copii.