vineri, martie 31, 2023
AcasăSanatate & NutritieDe vorba cu specialistiiPsih. Daniela Gavankar - presedinte Asociatia AITA: Limbaj si comunicare in autism

Psih. Daniela Gavankar – presedinte Asociatia AITA: Limbaj si comunicare in autism

aita 1Autismul este o tulburare pervaziva de dezvoltare care cauzeaza persoanei dificultati de socializare, comunicare si limbaj si schimbari comportamentale, astfel incat persoanele cu autism ajung sa proceseze informatia diferit de ceilalti oameni. Autismul este un spectru larg si poate afecta persoana usor sau sever, incepand din primul an de viata, sau in jurul varstei de 3 ani, cand copilul incepe sa piarda achizitiile dobandite pana atunci.

Toti copiii cu autism prezinta dificultati de comunicare si limbaj intr-un fel sau altul, exprimate printr-o slaba capacitate de a interactiona sau comunica cu ceilalti: fie nu vorbesc, fie daca vorbesc pot avea dificultati in exprimare sau in intelegerea celor din jur. Dificultatile se regasesc si in limbajul nonverbal – intelegerea si folosirea gesturilor, expresiilor faciale, contactul vizual etc.

Dificultatile de pronuntie sunt intalnite frecvent sub forma dislaliilor (omiterea, alterarea sau inlocuirea unor sunete sau silabe in cuvinte) care afecteaza claritatea, si chiar si atunci cand copilul vorbeste, uneori este dificil sa intelegi ce spune. Uneori, datorita problemelor senzoriale, asociate autismului, copiii se pot concentra mai mult pe sunetele din mediu, decat pe suntetul produs de persoanele care vorbesc. Ei par ca sunt tot timpul neatenti la ceilalti sau neinteresati, si pare ca nu aud ce vorbesc cei din jur. Si pentru ca nu imita spontan, la fel ca ceilalti copii, se instaleaza intarzierea in dezvoltarea limbajului. Fie ca nu vor imita deloc ceea ce spun alte persoane, fie vor imita cuvinte sau propozitii intregi fara a le intelege sensul.

aita 2Abilitatile de comunicare vor varia in functie de dezvoltarea globala a persoanei, in stransa legatura cu dezvoltarea ei intectuala si sociala. Unii copii nu vor reusi sa invete sa vorbeasca in timp ce altii vor putea discuta subiecte complexe, intr-un mod foarte elaborat, cu multe detalii. Cei mai multi dintre copiii cu autism prezinta dificultati in comunicarea cu ceilalti, desi uneori pot demonstra ca pot vorbi corect si fluent, nu o vor face cu usurinta intr-o conversatie.

Cele mai frecvente dificultati de comunicare si limbaj se regasesc in urmatoarele arii:

– limbajul este repetitiv si rigid si poate sa nu fie functional, fara inteles pentru ceilalti si fara sa urmeze subiectul unei discutii. De exemplu copilul poate sa enumere marci de masini in mod repetitiv, sau sa repete de nenumarate ori anumite lucruri pe care le-a auzit la alte persoane sau la TV (ecolalie). La copiii la care nu apare ecolalia, de regula primele cuvinte apar cu intarziere si adesea sunt cuvinte surprinzatoare, de exemplu cifre sau marci de masini, ori magazine. Adesea pot avea intrebari repetitive.
De regula nu raspund comunicarii celorlalti, iar cand o fac nu folosesc pronumele personal, persoana I. Adesea s-a crezut despre copiii cu autism ca nu aud, datorita faptului ca nu raspund comunicarii si interactiunii celorlalti.

– unii copii cu autism au o intonatie diferita, voce foarte subtire, pitigaiata sau cantata. Uneori au anumite cuvinte sau sunete pe care le folosesc la inceputul conversatiei, de exemplu pot sa-si spuna numele chiar si cunoscutilor foarte apropiati ca start in conversatie, sau pot sa te intrebe “Ce mai faci?” desi ati fost tot timpul impreuna.

– interese restranse si focusarea pe un anumit subiect. Unii copii pot face monologuri elaborate pe o anumita tema, insa nu pot sustine o conversatie intre 2 sau mai multe persoane pe acelasi subiect. Nu stiu cum sa inceapa sau sa termine o conversatie chiar daca subiectul este unul preferat de ei.

– dezvoltarea inegala a abilitatilor de comunicare si limbaj. Copiii cu autism de regula demonstreaza o memorie foarte buna si isi pot dezvolta un vocabular bogat pe o tema care ii intereseaza, desi in alte arii ale limbajului progresul poate fi lent si inegal. Copiii cu autism pot invata rapid sa citeasca, dar invata mai greu sa inteleaga sensul a ceea ce au citit.

– dificultati in intelegerea limbajului figurat, in intelegerea metaforelor, glumelor, zambetului, minciunilor sau ironiilor; in intelegerea umorului in spectacole, filme, desene animate etc. Din acest motiv ei raspund foarte strict sugestiilor, indicatiilor sau instructiunilor, si le urmeaza intr-un mod foarte literal, intocmai, fara a vedea ansamblul problemei.

-nu inteleg anumite conditii care determina ca o conversatie este sau nu este adecvata, in functie de moment, de persoanele prezente, de subiect. Nu inteleg emotiile si perspectiva diferita a celorlalti, si adesea prezinta o empatie scazuta.

– dificultati in intelegerea si exprimarea non-verbala. Adesea copiii cu autism nu invata spontan gesturile (aratatul cu degetul, contactul vizual, salutul, exprimarea nonverbala a lui DA si NU etc).

In lipsa gesturilor functionale sau a limbajului, copiii cu autism vor dezvolta frustrari mari neavand instrumente de exprimare a propriilor sentimente, nevoi, preferinte etc. iar aceste frustrari pot fi exprimate in crize de comportament manifestate prin tipete, agresivitate, etc.

Rolul terapiei de limbaj

La AITA (Asociatia pentru Interventie Terapeutica in Autism) orice plan de interventie adresat unui copil cu autism va include programe specifice legate de dezvoltarea limbajului si comunicarii, si fiecare arie va fi lucrata in functie de nevoile copilului. Folosim metodele si tehnicile noi de stimulare si corectare a limbajului si comunicarii astfel incat sa amelioram problemele cu care se confrunta un copil, fie ca este vorba de vocea neadecvata, de pronuntia deficitara, de dificultatile de a conversa sau de structura gramaticala.

Terapia ABA (Analiza Comportamentala Aplicata) include programe de comunicare si limbaj in pana la 50 % dintre obiectivele sale. Copilul va invata initial abilitati minime de comportament si de participare la activitate (sa stea jos, sa faca contact vizual, sa imite miscari grosiere si fine, apoi miscari orale), apoi se lucreaza pentru a creste vocalizarile spontane, a le pune sub control, imitarea verbala, structurile gramaticale, povestirea etc. VB (Verbal Behavior) se refera la operantii verbali care ii vor permite copilului sa se exprime spontan, sa initieze comunicare cu adultii sau copiii si nu doar sa raspunda la comunicarea unui adult.

PECS (Picture Exchange Communication System) este un sistem de comunicare non-verbala care vine sa stimuleze limbajul si care este folosit la AITA de toti copiii care initial nu vorbesc. PECS-ul este un sistem de comunicare care se autoexclude cand copilul este fluent in limbajul verbal, insa la unii copii este necesar pe durata intregii vieti. Copiii invata sa foloseasca cardurile si cei care incep sa vorbeasca curand le insotesc de denumiri corecte ale imaginilor. Este un sistem extrem de util si eficient.

Pentru o dezvoltare armonioasa a limbajului copilul are nevoie de o motricitate fina bine dezvoltata, de deprinderi corecte de a manca (de a mesteca, musca, etc) deprinderi care intaresc musculatura fina a fetei si controlul copilului in acele arii, control de care are nevoie in exprimarea verbala apoi in emiterea efectiva a sunetelor.

Logopedia vine in ajutorul copilului cu metode si tehnici de stimulare si corectare a limbajului care il ajuta pe copil sa fie mai fluent, mai bine inteles si mai activ in comunicare.

Terapia limbajului trebuie sa inceapa cat mai devreme posibil, sa tina cont de abilitatile copilului si de interesele si nevoile sale. Copilul va invata mai intai sensul cuvintelor si al comunicarii, va invata denumiri si va raspunde non-verbal cerintelor, apoi va incepe sa se exprime in acord cu propriile resurse. La copiii mici si non-verbali terapia incepe cu stimularea vocalizarilor, sunetelor, silabelor, cuvintelor, gesturilor pe cand la copiii mari si care vorbesc terapia se va axa pe functionalitatea folosirii limbajului, copilul va invata sa sustina o conversatie, sa foloseasca gesturi adecvate, va invata sa ramana intr-un anumit subiect al conversatiei, sa-si astepte randul in conversatie, etc.

Pentru copiii care nu dobandesc deprinderi de limbaj verbal terapia se va axa pe invatarea gesturilor, a comunicarii gestuale, a comunicarii cu pictograme sau a altor sisteme alternative de comunicare.

ARTICOLE SIMILARE

Endometrioza – boala pentru care diagnosticarea corectă poate să dureze chiar si 7-12 ani

Prima luna de primăvară este cunoscută în lumea medicală că fiind luna conștientizării și informării despre endometrioză. Statisticile arată că la nivel mondial, cel puțin...

Studiu DENT ESTET privind sănătatea dentară la copii: „Aproape jumătate dintre părinți își duc copilul la dentist pentru o igienizare mai rar de o...

Datele unui studiu realizat de DENT ESTET în colaborare cu Reveal Marketing Research cu privire la comportamentele românilor legate de sănătatea dentară a copiilor...

De Ziua internațională a copilului bolnav de cancer, MedLife lansează primul program gratuit de testare genetică pentru copiii recent diagnosticați cu cancer, în vederea...

În România, aproximativ 400 de copii și adolescenți sunt diagnosticați anual cu o formă de cancer, cele mai frecvente fiind leucemiile, urmate de limfoame,...

Ministerul Sănătății anunță înființarea centrelor de evaluare care asigură asistența medicală pediatrică în cazul virozelor respiratorii

Au fost înființate centre de evaluare care asigură asistența medicală pediatrică în cazul virozelor respiratorii, pentru a ușura accesul la asistență medicală pentru copii...

Cele mai întâlnite afecțiuni care îi aduc pe români la dermatolog. Dr. Mihaela Leventer: Sănătate și frumusețea pielii merg mână în mână

Deși există corelări între apariția anumitor simptome ale afecțiunilor și sezon, iar unele tipuri de tratament se pretează doar în anotimpul rece, problemele de...

Ascultă-ți tusea! Îndemnul profesioniștilor din domeniul sănătății pentru diagnosticarea precoce a cancerului bronho-pulmonar în România

Societatea Română de Pneumologie (SRP), alături de Societatea Română de Radioterapie (SRR), Societatea Română de Radioterapie și Oncologie Medicală (SRROM), Societatea Națională de Medicina...

Specialiștii recomandă consumul a cel puțin 48 de grame de cereale integrale zilnic, cu toate acestea românii le consumă doar de 2 sau 3...

Se estimează că dietele sărace în cereale integrale sunt responsabile pentru trei milioane de decese în fiecare an. Cele mai multe dintre aceste decese...

MedLife continuă proiectul Caravana cu Sănătate și sprijină comunitățile vulnerabile din sudul țării

MedLife continuă proiectul Caravana cu Sănătate și sprijină comunitățile vulnerabile din sudul țării, oferind gratuit, servicii medicale prin intermediul Unității Mobile. În perioada 23 –...

Medicina Viitorului în România, la evenimentul #WelcomeLife

  Teste și tehnologii noi din domeniul reproducerii, în premieră în România Printre participanți: reprezentanți ai mediului academic și medicinei românești, ai autorităților publice,...

Studiu: Obezitatea infantilă apare cu o frecvență mai mare și la vârste mai mici decât în urmă cu un deceniu. ”Suferă de boli pe...

Obezitatea infantilă este o problemă care nu trebuie ignorată, explică Ana Raluca Chișu, fondator al Asociației KinetoBebe, după ce tot mai multe studii arată...

În contextul în care doar 12% dintre români consumă frecvent supe și ciorbe, Nestlé a invitat copiii să pregătească cea mai mare supă de...

În cadrul evenimentului Supa Bol, Nestlé, cea mai mare companie de produse alimentare și băuturi din lume, a invitat copiii să gătească împreună cu...

Studiu clinic la nivel național, ce urmărește să determine nivelul de vitamina D3 în rândul populației adulte

Good Routine®, brandul propriu al Secom® Healthcare Group, și rețeaua de sănătate Regina Maria demarează pe 17 octombrie 2022 un studiu clinic la nivel...

#EștiMaiPuternicăDecâtCrezi, un demers de sprijin și recunoaștere a puterii tuturor mamelor, lansat de Regina Maria

Rețeaua de sănătate Regina Maria anunță lansarea campaniei #EștiMaiPuternicăDecâtCrezi, un proiect emoționant al cărui scop este de a recunoaște puterea mamei și de a...

Copiii cu probleme de vedere sunt predispuși la anxietate și depresie. De la ce vârstă pot purta copiii lentile de contact

Un studiu recent al organizației Orbis Internațional a arătat că miopia în cazul copiilor poate să îi predispună pe cei mici la anxietate sau...

Campania Atlas Gripal continuă și în sezonul 2022-2023. Vaccinarea antigripală anuală rămâne cea mai eficientă metodă de prevenție

Împreună cu susținerea Ministerului Sănătății și a Societății Naționale de Medicina Familiei (SNMF), campania educațională Atlas Gripal: Totul despre gripă și Vaccinare Antigripală continuă...

Neatenția la școală sau notele mici se pot vindeca la oftalmolog! Specialiștii recomandă un control pentru copii la începutul anului școlar

Un copil care are probleme la școală, fie de neatenție, fie de performanță, determină părinții să se îndrepte către un psiholog sau către un...

Revenirea în băncile școlii: sfaturi pentru hidratarea optimă a copiilor pe tot parcursul zilei 

Începutul anului școlar este încărcat întotdeauna de emoții, atât pentru copii, cât și pentru părinți. Finalizarea temelor de vacanță, achiziționarea noii uniforme și a...

Pacienții nu trebuie să plătească testul anti–Covid 19 la internarea într-o unitate sanitară

Prof. univ. dr. Alexandru RAFILA, ministrul Sănătății a aprobat un Ordin de ministru privind unele măsuri ce se aplică de unitățile sanitare, în situații...

Emoțiile ”bobocilor” de liceu sunt și ale părinților. Beatrice Popescu, psihoterapeut: ”Părinții au o responsabilitate uriașă, aceea de a fi receptorii tuturor nemulțumirilor”

Trecerea la o etapă educațională superioară generează atât provocări, cât și imense frustrări pentru copii, dar și pentru părinții lor. După examenul de evaluare...

Copilul cu COVID-19 NU TREBUIE să primească tratament cu antibiotice, dacă este atât de puțin bolnav încât nu trebuie internat. Și aerosolii sunt contraindicați

O mulțime de copii au fost recent diagnosticați ca fiind infectați cu SARS-CoV-2, dar maladia COVID-19 la copilul anterior sănătos nu ar trebui să...

Cum a ajuns România cea mai puțin deprimată țară din UE

”Ne-am obișnuit să răspundem din politețe că suntem BINE, dar e normal să nu fii în fiecare zi bine și e normal să vorbim...

România are una dintre cele mai mici rate de alăptare din Europa.

Săptămâna Mondială a Alimentației la Sân aduce în atenție un subiect, pe cât de dezbătut și de benefic atât pentru mame, cât și...

Psoriazisul, o boală inflamatorie cauzată de o tulburare a sistemului imun

Luna august este dedicată conștientizării psoriazusului, o boală inflamatorie cronică ce apare cel mai frecvent sub formă de papule și plăci la nivelul pielii,...

Hepatita nu poate aștepta!

Cu ocazia Zilei Mondiale a Hepatitei, care a avut loc pe 28 iulie, Institutul Clinic Fundeni în parteneriat cu INSP - Institutul Național de...

Sfaturile dr. Mihai Craiu în privința creșterii accelerate a numărului de COVID-19 la copii

COVID-19 a ajuns, în România, o alegere individuală, semnalează medicul pediatru Mihai Craiu. ”Pentru asta ar trebui, dacă avem semne de boală, să ne testăm,...

Atenție la artrita juvenilă! Simptomele apar înaintea vârstei de 16 ani

Luna iulie a fost dedicată conștientizării artritei juvenile, o afecțiune ale cărei simptome apar înaintea vârstei de 16 ani, afectând 1-2 din 1000 de...

Învățați copiii să inoate. Chiar și cei mai mici copii pot fi învățați să o facă!

Acesta este îndemnul mediului pediatru Mihai Craiu care atrage atebția că fiind sezon de vacanță toridă, aproape toți am dori să ne răcorim în...

Diagnosticul bolilor cardiace congenitale se poate face încă din timpul sarcinii

Diagnosticul bolilor cardiace congenitale se poate face încă din timpul sarcinii, de aceea este important să mergi la controalele periodice la obstetrician dacă ești...

Un nou caz de variola maimuței a fost confirmat în România

Un nou caz de variola maimuței a fost confirmat în România, fiind vorba despre un bărbat de 51 de ani din Giurgiu, anunță Ministerul...

Un nou caz de variola maimuței a fost diagnosticat în România

Un nou caz de variola maimuței a fost diagnosticat în România, fiind vorba despre un bărbat de 38 de ani din Argeș, a anunțat...

Ultimele stiri

Cele mai citite