sanatatea femeiiFemeia are nevoie de o abordare medicală multidisciplinară. Trebuie intensificate eforturile pentru îmbunătățirea prevenței diferitelor afecțiuni specifice femeilor, iar administrarea unui tratament personalizat trebuie să devină o prioritate. Acestea sunt câteva dintre concluziile specialiștilor prezenți la Conferința “Sănătatea Femeii – de la pubertate la menopauză”, organizată de Revista Politici de Sănătate marți, 3 martie 2015, la Palatul Parlamentului, sub auspiciile Ministerului Sănătății, Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, Comisiei pentru Sănătate Publică și Comisiei pentru drepturile omului, culte și minorități din Senatul României.

Au vorbit în deschiderea conferinței:

Dr. Ion Luchian, Președinte Comisia pentru sănătate publică, Senatul României
Dr. Nelu Tătaru, Membru Comisia pentru drepturile omului, culte și minorități
Dr. Alin Țucmeanu, Secretar de Stat, Ministerul Sănătății
Dr. Vasile Ciurchea, Președinte CNAS
Prof. univ. dr. Doina Anca Pleșca, Decan, Facultatea de Medicină Generală UMF “Carol Davila”
Kaya Aylward, Deputy Economic Section Chief, Ambasada SUA

Dr. Oana Costan, Director Direcția Programe Curative, CNAS:

“Programul de protezare mamară a început cu un buget de 1.200.000 lei la un cost de 3.175 lei pentru o pacientă. […] Anul acesta au rămas în stoc proteze în valoare de peste un milion de lei. Pentru primul trimestru al anului 2015 s-au mai acordat 605.000 lei, astfel încât bugetul este mai mare decât anul trecut. Noi am prevăzut un număr de 800 de paciente”

Dr. Carmen Ungurean, Coordonator Programul naţional de screening pentru depistarea cancerului de col uterin, Institutul Naţional de Sănătate Publică:

“De la începerea programului de screening au fost testate un număr de 471.000 de femei. Anul trecut, au fost alocați suficienți bani și ar fi putut fi efectuate la nivel național 300.000-350.000 de teste, însă au fost efectuate numai 139.000. Pentru anul acesta, nu există încă bugetul definitiv pentru că legislația, care reglementează aplicarea programului național, urmează să intre în vigoare la 1 aprilie”

Dr. Borbala Koo, Director Executiv, Societatea de Educație Contraceptivă și Sexuală:

“Din păcate, începând cu anul 2009 tema contracepției și a planificării familiale nu a mai constituit o prioritate pe agenda publică din România. Acesta este principalul motiv pentru care încă nu avem o strategie în domeniul contracepției”

Prof. univ. dr. Radu Vlădăreanu, Șef Clinica de Obstetrică Ginecologie, Spitalul Universitar de Urgență Elias:

“Nu trebuie să uităm și că, din păcate, testul Babeș-Papanicolau nu depistează toate cancerele de col uterin. Datele noi arată că foarte puține cazuri din ce ne așteptam sunt depistate prin acest test”

Conf. dr. farm. Andreea Arsene, Doctor în științe farmaceutice, UMF “Carol Davila”, București:

“Deși medicamentele au numeroase beneficii, ele pot deveni, adesea, agresive. În aceste cazuri, organismul trebuie echilibrat, prin aportul de micronutrienți, care se găsesc pe piață într-o gamă extrem de largă de suplimente nutritive. Ca farmacist subliniez importanța și rolul administrării responsabile atât de medicamente, cât și de suplimente alimentare”

Dr. Arjola Xhaja, MVZ Citologie și Biologie moleculară, Cytomol Frankfurt am Main, Germania:

“Testul Babeș-Papanicolau este cel mai bun pe care l-am avut în ultimii 80 de ani și a adus rezultate nemaipomenite în controlul cazurilor de cancer de col uterin. Cu toate acestea, de la momentul introducerii, testul Babeș-Papnicolau nu a suferit nicio îmbunătățire, fapt pentru care are niște limitări atunci când vine vorba de screening”

Conf. univ. dr. Monica Cîrstoiu, Medic primar Obstretică Ginecologie, Spitalul Universitar de Urgență București:

“Citologia are o sensibilitate și o acuratețe scăzută comparativ cu testul HPV și identifică femeile care au deja leziuni și nu pe cele cu risc de a dezvolta cancer de col uterin în următorii ani. Astfel, un rezultat negativ nu exclude riscul de cancer”

Dr. Zorela Adriana Sgarbură, Medic primar Obstetrică-Ginecologie, Clinica Ego Metacs:

“Trebuie să existe dovezi clare pentru realizarea histerectomiei. Din păcate, se poate observa că există un exces de indicații chirurgicale când vine vorba de tratamentul fibromului uterin”
Dr. Mioara Matei, Medic biolog, cercetător științific, Spitalul Clinic CF2, Genesys Fertility Center:

“Trebuie să existe preocupare în domeniul crioconservării ovulelor înainte de inițierea tratamentului cu citostatice. Foarte rar oferim aceste servicii pacientelor deoarece ele nu sunt informate și nici direcționate în acest sens”

Dr. Dan Corneliu Jinga, Medic primar, oncologie generală, Spitalul Universitar de Urgență București, Neolife Medical Center:

“70% din metastazele unui cancer mamar sunt osoase, cu durere, cu fracturi și cu probleme în special legate de calitatea vieții. Din acest motiv, patologia osoasă în oncologia sânului este extrem de importantă”

Dr. Maria Alexandrescu, Șef Departamentul de Radiologie și Imagistică Medicală, Spitalul Monza, București:

“Una din opt femei este expusă pericolului de a face cancer de sân, iar riscul acesta crește pe măsură ce femeile înaintează în vârstă. Foarte important este că nouă din 10 femei pot supraviețui acestei maladii doar datorită prevenței precoce. Iată de ce este esențial ca femeile să se prezinte la controalele medicale de rutină”
Dr. Remus-Iulian Nica, Șef Secția Chirurgie Generală II, Spitalului Militar Central din București:

“Personal, atunci când a fost cazul de chirurgie radicală, pe lângă ablația sânului, am făcut și ablația completă a ganglionilor axilari. Deși este o intervenție minuțioasă, care durează foarte multe ore, este cea mai sigură metodă terapeutică pentru pacientă”

Cum femeile sunt marile consumatoare de servicii de chirurgie estetică, prof. asoc. dr. Dana Jianu, Copreședinte al Societății Internaționale de Medicină și Chirurgie Regenerativă și Șef lucr. dr. Criatian-Radu Jecan la UMF “Carol Davila” din București fac apel la o chirurgie plastică responsabilă, decentă și fără exagerări, bazată pe conceptul “less is more”

Dr. Victor Gabriel Clătici, Medic primar dermato – venerologie, Spitalul Universitar de Urgență Elias a militat pentru o mai bună îngrijire a pielii, având în vedere că zahărul și expunerea excesivă la soare accelerează procesul de îmbătrânire a pielii.

Prof. dr. Radu Negoescu, Șef Departamentul Promovarea Sănătății, Institutul Național de Sănătatea Publică:

“Controlul factorilor de risc cardiovasculari este deosebit de important. Dacă prin renunțarea la fumat femeile câștigă puțin mai mult decât bărbații, s-a dovedit că prin reducerea obezității și supraponderii câștigul este cu mult mai mare. Când vine vorba de prevenție, femeile au mult mai multe beneficii decât bărbații”

Revista Politici de Sănătate va realiza și va trimite autorităților un amplu raport cu principalele concluzii și soluții propuse de specialiștii prezenți la Conferința Sănătatea Femeii.