Universitatile pot organiza colegii de trei ani pentru tinerii care nu au luat bacalaureatul | |

Universitatile pot organiza colegii de trei ani pentru tinerii care nu au luat bacalaureatul

Share Button

colegii fara bacalaureatMinisterul Educației a publicat, în Monitorul Oficial, metodologia de organizare in cadrul universitatilor a colegiilor de trei ani pentru absolventii de liceu care nu au luat bacalaureatul. Tinerii nu se vor numi studenți, ci absolvenți de învățământ postliceal.

În Ordinul 4.542 din 8 septembrie 2014, apărut în Monitorul Oficial, este prevăzută durata acestor colegii. Va fi de 1-3 ani „în funcție de complexitatea calificării și de numărul de credite dobândite”. Universitățile au timp până pe 20 octombrie, potrivit ordinului, să stabilească pentru care specializări acreditate doresc să facă aceste colegii, potrivit Romanialibera.ro.

„Învățământul terțiar nonuniversitar poate fi organizat în colegii, conform prezentei metodologii – cadru, numai în domeniile și calificările pentru care instituțiile de învățământ superior care le organizează au programe de studii universitare de licență acreditate/autorizate”, se precizează în ordin.

Tot până pe 20 octombrie, universitățile trebuie să stabilească programa acestor cursuri și cât va fi taxa de școlarizare. Tinerii nu se vor numi studenți, ci absolvenți de învățământ postliceal, iar dacă vor reuși ca la anul următor să ia bacul, se vor putea înscrie în anul doi de facultate.

„Până pe 20 octombrie, programa pentru studenți va fi ajustată pentru nivelor acestor tineri”, a explicat o sursă RL. Aceste colegii sunt asemănătoare școlilor postliceale, dar acum pot fi organizate și de universități.

Share Button