cardiacFaptul ca Romania se confrunta cu o scadere a natalitatii si o crestere a ratei mortalitatii infantile este deja cunoscut de majoritatea dintre noi.

Insa acestei realitati se alatura si o alta: nu numai ca in Romania se nasc tot mai putini copii, dar un numar mare dintre acestia sufera de anumite malformatii congenitale sau asa zisele “defecte din nastere”.

Aceste defecte din nastere pot fi atat genetice, cat si de mediu sau cu factor necunoscut. Cu toate acestea, cele mai raspandite malformatii congenitale in randul nou nascutilor sunt de natura genetica – fie ca vorbim despre malformatii cardiace, spina bifida, malformatii faciale sau infectii congenitale.

Potrivit statisticilor peste 1000 de copii se nasc anual cu o malformatie congenitala cardiaca!

Este vorba despre o rata de 8-10 copii la 1000 de nou nascuti, un numar care nu este cu mult mai mare decat in alti ani, dar de care suntem mult mai constienti ca urmare a imbunatatirii tehnicilor de diagnosticare si tratare a afectiunii.

Malformatiile congenitale cardiace reprezinta defecte in structura inimii care apar inca din viata intrauterina. Acestea pot consta in malformatii simple sau complexe.

Cele mai frecvent intalnite malformatii cardiace constau in: comunicarea anormala intre atriul stang si atriul drept (defectul septal atrial), intre artera pulmonara si aorta (persistenta de canal arterial) sau o comunicare anormala intre ventriculul stang si cel drept (DSV – defect septal ventricular).

15.000 de persoane sufera de afectiuni cardiace congenitale!

Desi Romania nu beneficiaza de un registru national al pacientilor cu malformatii cardiace congenitale, putem estima insa ca in prezent aproximativ 15.000 de copii cu varsta pana in 18 ani sunt diagnosticati cu o astfel de malformatie.

Vestea buna este ca in prezent 70% dintre aceste cazuri pot fi tratate, si in Romania, non-chirurgical prin interventii minim-invazive, avand o rata de succes de 95%! Un prim diagnostic se poate face prin ecografia morfologica fetala

“Desi nu se poate da un diagnostic 100% precis, ecografia morfologica fetala 3D efectuata in trimestrul 2-3 de sarcina poate prezenta in unele cazuri aparitia acestei malformatii”, a explicat dr. Silvia Iancovici, medic specialist cardiolog in cadrul Sectiei destinate Terapiei Minim Invazive A Malformatiilor Congenitale Cardiace a Centrelor ARES.

Cum se pune diagnosticul de malformatie cardiaca congenitala la nou nascut?

Dupa nasterea copilului, diagnosticul unei boli cardiace congenitale revine medicului neonatolog si apoi a pediatrului care asculta inima micutului pentru a depista un posibil zgomot cardiac anormal (suflu cardiac). In cazul in care medicul identifica un astfel de suflu cardiac, acesta indruma copilul catre medicul cardiolog.

Medicul cardiolog efectueaza o ecografie cardiaca, investigatie non invaziva, nedureroasa, pe care copii o tolereaza cu usurinta.

Ecografia cardiaca stabileste un diagnostic complet al malformatie in peste 95% din cazuri, iar atunci cand este efectuata de catre un medic experimentat poate permite chiar aprecierea posibilitatii de a inchide interventional defectul cardiac identificat.

Potrivit dr. Dan Deleanu, medic cardiolog interventionist in cadrul Centrelor ARES, in functie de tipul defectului cardiac, terapia interventionala se realizeaza astfel:

▪ In cazul defectului septal atrial, defect septal ventricular sau foramen ovale patent se implanteaza un dispozitiv de tip “umbreluta” care se amplaseaza pe peretii defectului.

▪ Daca este vorba despre persistenta de canal arterial, atunci se implanteaza un dispozitiv special adaptat formei ductului arterial care infunda acea comunicare anormala intre arcul aortic si artera pulmonara.

▪ In cazul stenozei aortice si stenozei pulmonare se efectueaza dilatarea stenozei cu un balon.

▪ In coarctatia de aorta – ingustarea aortei in zona toracelui, se dilata ingustarea cu un balon, in unele situatii folosindu-se si un stent menit sa mentina vasul deschis.

Interventia minim invaziva realizata la cateva minute de la nastere!

“Putem sa comparam si sa depasim de cele mai multe ori calitatea actului medical din alte tari iar costurile procedurilor in cadrul centrelor noastre sunt intre 5000 si 8500 euro. Un simplu caz in Germania ajunge la 18.000 euro, in Grecia la 13.000, in Israel 16.000, in Turcia 15.000, in Austria 15.000 euro”, a declarat Iulian Plescan, Manager de Operatiuni in cadrul Centrelor de Excelenta in Cardiologie si Radiologie Interventionala ARES.

Minim invaziv vs. Chirurgie cardiovasculara

Minim invaziv inseamna:

1. Fara cicatrice – incizia are o dimensiune de 6 milimetri diametru si se face la plica piciorului in comparatie cu incizia de dimensiuni mare ce se realizeaza in zona toracala in cazul interventiei clasice

2. Fara anestezie – la majoritatea pacientilor anestezia se face cu inhalosedare cu gaz

3. Fara recuperare post operatorie – externarea se face dupa 24 de ore

4. Fara risc operator major

Chirurgia cardiovasculara presupune:

1. Riscul implicat de o anestezie generala

2. Risc de infectie intraoperatorie

3. Posibile complicatii post procedura – cele mai frecvente sunt leak-urile, scurgeri care apar atunci cand se realizeaza coaserea manuala a peticului pe defectul septal.

4. Durere toracica post interventie

5. Recuperare complicata si sechele psihoemotionale

6. Recuperare in decurs de cinci-sapte zile.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.