coruptie scoliȘcolile care se confruntă cu diferite cazuri de corupție trebuie să le raporteze ”urgent” către inspectorate pentru a beneficia de asistență, iar solicitarea a fost deja transmisă inspectorilor generali, a declarat luni ministrul Educatiei, Remus Pricopie.

“Ceea ce am încercat să facem, inclusiv prin aprobarea Strategiei Anticorupție, este să tragem semnale de alarmă foarte clare și să construim mecanisme prin care odată apărut un astfel de caz să fie analizat imediat. Cel mai bun mecanism este aplicarea legii. Eu am constatat că nu întotdeauna directorii, de exemplu, sunt pregătiți… pentru că un director poate să fie profesor de muzică, de română sau de fizică și nu trebuie să aibă pregătire juridică. Am discutat, chiar și astăzi (n. r luni) cu inspectorii generali școlari să existe o comunicare rapidă pe canalele interne ale Ministerului Educației și imediat cum apare un astfel de caz să fie semnalat inspectoratului care are deja un jurist, mai multe resurse și legătura cu autoritățile locale pentru ca astfel să acordăm asistență fiecărei școli”, a declarat pentru Agerpres.ro,  Pricopie, luni, prezent la un eveniment dedicat Zilei Internaționale Anticorupție organizat de Direcția Generală Anticorupție.

El a admis că există cazuri de corupție în școli și a punctat că subiectele referitoare la acest fenomen nu trebuie evitate, ci discutate.

“Primul lucru pe care cred că trebuie să-l luăm în calcul este să nu ne ferim să discutăm despre aceste subiecte. Sunt lucruri care se întâmplă. Sigur că ne interesează și avem date. Am văzut la bacalaureat anul acesta, acum doi ani, acum trei ani. În fiecare an, de fiecare dată când apar examene, avem exemple că elemente de corupție există. Problema este la ce dimensiune și a doua problemă, pe care trebuie să o clarificăm, este legată de atitudinea noastră. Ascundem sub preș sau încercăm să acționăm ferm și dăm un mesaj foarte clar că orice element de corupție va fi penalizat în momentul în care este identificat. În vară, am avut două cadre didactice (n.r — din Constanța) care au primit mită la examenul de bacalaureat și acest lucru a fost înregistrat pe camera video. (…) De asemenea, a fost cazul directoarei de la Bolintineanu care, de asemenea, a fost arestată preventiv și se află în proces. Fiecare dintre noi trebuie să-și facă un calcul, apropo de riscuri. Merită să-și asume aceste riscuri? Atitudinea noastră nu este una de cedare. Aperi școala în momentul în care te îndrepți împotriva acestor acte de corupție”, a precizat ministrul Educației.

Pricopie a subliniat că pe parcursul anului în curs au fost șapte cazuri de corupție în unitățile de învățământ.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.