alocatiiCopiii care au părinţi ce muncesc pe bază de contracte de muncă legale în străinătate pot beneficia de alocaţii mult mai consistente decât cea acordată de statul român, aceasta fiind în prezent în valoare de doar 42 lei lunar. De la începutul anului 2013 in Suceava au fost completate un număr de 828 de formulare E 411 pentru a solicita informaţii şi un număr de 1.308 formulare E 411 au fost completate pentru a răspunde la solicitările altor state membre. Ca urmare a acestora s-au suspendat 368 de plăţi ale alocaţiei de stat pentru copii şi s-au acordat 512 alocaţii, potrivit obiectivdesuceava.ro.

Potrivit celor spuse de Florentina Rusu, purtătorul de cuvânt al AJPIS Suceava “formularele se iniţiază între statele UE în urma cererilor depuse de către solicitanţii prestaţiilor sociale. Pentru românii care au copii născuţi în străinătate sau care au beneficiat de prestaţii sociale în statele membre şi acum solicită alocaţie de stat în România, AJPIS Suceava iniţiază formulare E411, pentru a verifica perioada şi suma primită în principiul evitării suprapunerii prestaţiilor. In acelaşi mod procedează şi celelalte instituţii din statele membre”.

Incepând cu data de 1 mai 2010, România aplică prevederile Regulamentului Consiliului Europei nr. 883/2004 referitoare la coordonarea sistemelor de securitate socială, şi ale Regulamentului nr. 987/2009 prin care se stabilesc regulile de aplicare ale primului regulament. “Conform acestor regulamente, persoanele de cetăţenie română care desfăşoară activităţi în alte state membre ale UE, indiferent de locul de reşedinţă al membrilor de familie, au dreptul la prestaţii familiale pentru copiii lor, din statul în care-şi desfăşoară respectiva activitate, pe baza legislaţiei acelui stat membru. In acest sens, părinţii pot beneficia de prestaţii oferite de un singur stat, eventual primind o diferenţă de la instituţia competentă din statul care acordă prestaţii mai mari”, au mai spus reprezentanţii AJPIS Suceava. In situaţia în care lucrătorii migranţi primesc prestaţii pentru copil din partea statelor membre în care îşi desfăşoară activitatea profesională, dreptul la prestaţii familiale pe teritoriul României va fi stabilit pe baza regulilor de coordonare. “Prestaţiile sunt prevăzute în legislaţiile tuturor statelor membre, dar cuantumul lor variază considerabil de la un stat membru la altul. Regulile de prioritate sunt următoarele: statul care plăteşte prestaţiile pe baza angajării în muncă sau activităţi independente are prioritate faţă de statul care plăteşte prestaţiile pe baza unei pensii sau a reşedinţei. Solicitanţii se pot adresa cu o cerere instituţiei similare din statul în care îşi desfăşoară activitatea şi pot primi alocaţia în cont, în funcţie de particularităţile sistemului de securitate socială din statul respectiv”, au mai adăugat reprezentanţii AJPIS Suceava.

Românii care au copii născuţi în statele UE şi nu au beneficiat niciodată de dreptul la alocaţie de stat în România, trebuie să facă dosar la primăria de domiciliu, care trebuie să conţină obligatoriu şi date de identificare din statul în care au locuit. Cei care au beneficiat o perioadă şi acum doresc reluarea plăţii se pot adresa direct către AJPIS Suceava. Cererile trebuie însoţite de documentele justificative din statul unde familia a avut sau are rezidenţa, deoarece pe baza acestora se iniţiază formularul E411.

Florentina Rusu a declarat că cele mai multe dintre formularele pentru alocaţii europene se trimit în Italia, Spania, Grecia, dar şi celelalte state membre.

Condiţiile necesare acordării alocaţiei europene

Sucevenii aflaţi în unul dintre statele membre UE pot solicita, pentru copiii lor, alocaţia de stat din ţara unde muncesc, dacă îndeplinesc una din următoarele condiţii: să fie salariaţi cu contract de muncă sau să desfăşoare activităţi independente; să fie în şomaj ca urmare a unei activităţi salariale sau independente desfăşurate într-una din ţările UE; să fie titulari de pensie şi să aibă copii în întreţinere.

Prestaţiile familiale acordate pe teritoriul UE în baza prevederilor regulamentelor europene şi a legislaţiei române în vigoare sunt nu doar alocaţia de stat pentru copii, ci şi indemnizaţia pentru creşterea copilului, sau, după caz, stimulentul lunar, indemnizaţiile lunare pentru creşterea copilului cu handicap.

Cuantumul alocaţiilor pentru copii acordate în UE

Potrivit ultimelor date disponibile postate pe site-ul Comisiei Europene cu privire la cuantumul alocaţiilor de stat în ţările UE, în timp ce în România această alocaţie este de aproximativ 10 euro, în ţările din vestul Europei acestea depăşesc de cele mai multe ori 100 de euro, recordul deţinându-l Luxemburgul, cu peste 800 de euro pentru cel de-al treilea copil născut. Belgia stabileşte cuantumul alocaţiei în funcţie de numărul copiilor dintr-o familie, pentru un copil acordându-se 83 euro, iar pentru trei sau mai mulţi copii, 230 euro. În Danemarca contează vârsta copilului, acesta primind 184 de euro până la doi ani şi 115 euro între 7 şi 17 ani. Franţa plăteşte o alocaţie de 124 euro pentru un copil şi ajunge până la 441 euro pentru patru copii. În Irlanda alocaţia este de 166 euro pentru un copil, în Italia se calculează în funcţie de veniturile familiei, pornind de la 120 euro/copil, în Olanda este între 65 şi 93 euro, în funcţie de vârsta copilului, în Suedia se acordă alocaţie 98 euro, iar în Marea Britanie, 101 euro.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.