Ajutorul financiar din partea Uniunii Europene pentru distribuirea fructelor, legumelor şi laptelui în şcoli, în perioada 1 august 2023 – 31 iulie 2029, se ridică la peste 17,8 milioane de euro/an şcolar, în timp ce livrarea produselor de panificaţie va fi susţinută numai din bugetul naţional, conform unui proiect de act normativ, publicat pe site-ul Ministerului Agriculturii.

Începând cu anul şcolar 2017/2018, în România a fost implementat Programul pentru şcoli al Uniunii Europene, program care a unit cele două scheme existente la acea vreme, respectiv programul de încurajare a consumului de fructe în şcoli şi furnizarea laptelui în şcoli.

În data de 24 februarie 2023, pe site-ul MADR, la secțiunea Transparență decizională, a fost postat proiectul de OUG pentru modificarea și completarea Ordonanței Guvernului nr. 13/2017 privind aprobarea participării României la Programul pentru școli al Uniunii Europene.

Având în vedere noile reglementări europene aferente exercițiului financiar din perioada 1 august 2023 – 31 iulie 2029, se actualizează cadrul național cu prevederile care asigură continuarea Programului pentru școli necesar a fi adoptat înainte de începerea noului an școlar 2023-2024.

Prin adoptarea acestui act normativ, se confirmă decizia României de a continua participarea la programul european susținut din fonduri FEGA. Astfel, la începerea anului școlar 2023-2024, circa 1,9 milioane preșcolari și elevi vor beneficia de produsele distribuite prin Program. Prin măsurile instituite se va asigura, în continuare, distribuirea de fructe şi/sau legume proaspete, lapte natural de consum şi/sau produse lactate fără adaos de lapte praf și produse de panificaţie pentru preșcolari și elevi, potrivit comunicatului de presă am Ministerului Agriculturii.

După aprobarea acestei Ordonanțe, prin Hotărâre a Guvernului, se stabilește bugetul anual pentru implementarea Programului pentru Școli al României, ținând cont de decizia Comisiei de aprobare a ajutorului financiar FEGA pentru fiecare an şcolar.

Pentru România, repartizările fondurilor FEGA din partea Uniunii, pe an școlar, în perioada 1 august 2023-31 iulie 2029, potrivit Deciziei (UE) 2023/106 sunt:
– pentru fructele și legumele destinate școlilor: 6.178.236  euro/an școlar;
|-pentru laptele destinat școlilor:11.303.390 euro/an școlar.

Componenta produselor de panificație este susținută numai din bugetul național.

Pentru aplicarea Programului pentru școli în România, au fost stabilite ca autorităţi competente naţionale Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Ministerul Educaţiei şi Ministerul Sănătăţii. Achizițiile de produse se derulează de către autoritățile județene/locale pentru furnizarea produselor în cadrul Programului pentru școlile care se înscriu voluntar.

Proiectul de act normativ poate fi consultat aici https://www.madr.ro/proiecte-de-acte-normative/8057-proiect-oug-programul-in-scoli.html.