luni, decembrie 4, 2023
AcasăCulturaTradițional adus în contemporan: Un adevărat tezaur folcloric din colecția Muzeului Țăranului...

Tradițional adus în contemporan: Un adevărat tezaur folcloric din colecția Muzeului Țăranului Român va fi expus temporar într-un Infinity Room la Art Safari

  

  • Un costum vechi de 100 de ani, Regina Maria, va fi expus pentru prima dată publicului din țară, în cadrul celui mai important eveniment dedicat artei din România– Art Safari, în perioada 24.11-4.12;
  • Și alte piese valoroase de port tradițional împrumutate de Muzeul Țăranului Român vor putea fi admirate în cel mai nou spațiu inaugurat la Art Safari, un infinity room – pentru o experiență de vizitare imersivă;
  • Un bilet, două muzee: biletul la Art Safari oferă acces gratuit și la Muzeul Țăranului Român, în perioada expoziției temporare.

 „Folclorul și portul românesc tradițional au fost și continuă să fie surse de inspirație pentru design-ul zilelor noastre. Acest patrimoniu valoros va fi pus în lumină la Art Safari într-un cadru super contemporan: într-o cameră de tip infinity room, amenajată special pentru această expoziție. Pentru o experiență specială, vă invităm să scoateți și telefoanele, pentru a crea propriile opere de artă. Mulțumim Muzeului Național al Țăranului Român pentru acest parteneriat!”, declară Ioana Ciocan, CEO Art Safari și comisar al României la Bienala de la Veneția.

 „Parteneriatul exprimat prin această microexpoziție, cu prilejul Zilei Naționale a României, este doar un simbol al dorinței Muzeului Național al Țăranului Român de a sprijini promotorii privați ai patrimoniului cultural al României, precum și inițiativele țării noastre de a pune în valoare moștenirea culturală materială și imaterială a națiunii române, cel mai recent, prin promovarea cămășii cu altiță din România și Republica Moldova la UNESCO”, afirmă Virgil Nițulescu, Manager Muzeul Național al Țăranului Român.

Stilul introdus de Regina Maria, adoptat de doamnele din înalta societate

Piesa de rezistență a expoziției temporare organizate de MȚR la Art Safari este un costum Regina Maria, ce datează din primul sfert de secol XX, compus din cămașă, poale, peșteman, șorț, maramă și brâu din bumbac, mătase, lână, cu fir metalic auriu și argintiu.

Costumul a fost confecționat într-un atelier țărănesc de către văduvele și orfanele de război din Războaiele Balcanice, Războiul de Independență și Primul Război Mondial. Acestea au fost cooptate de către doamnele din înalta societate în asociații de întrajutorare de tipul Concordia, Furnica și Doamnele Române. Spre deosebire de piesele tradiționale care erau realizate din pânză de casă, acestea erau confecționate dintr-o pânză subțire de bumbac.

Moda a fost introdusă de către Regina Elisabeta, iar ulterior a fost îmbogățită de către Regina Maria pentru susținerea ideii de identitate națională prin costum. Doamnele din înalta societate copiază acest stil, ca la finalul perioadei interbelice, chiar costumele din zonele ce au fost luate drept model în realizarea acestor piese să ajungă să adopte materialele, tehnicile și noile tipologii ornamentale.

Piese excepționale de secol XIX și XX

Parte din expunerea temporară a MȚR la Art Safari este și o vestă de tip otoman din secolul XX (probabil primul deceniu), realizată în atelierele orășenești de manufactură. Piesele de tip otoman sunt introduse în port la mijlocul anilor 1800, datorită exotismului acestora și moștenirii fanariote.

O altă piesă specială este o cunună de fată din Arad, datată sec al XX-lea, care era purtată de fete în momentul în care ieșeau la horă până la căsătorie. Podoabele aveau un rol mai ales în a transmite comunității statutul social al fetei și puterea familiei fetei și capacitatea de a oferi o dotă mare la nuntă.

Completează expoziția și șorțurile din Banatul de câmpie, din secolul al XIX-lea, piese excepționale din punct de vedere al materialelor și tehnicilor, dar și tipologiei ornamentale (un decor geometric bogat, realizat prin alesături cu mâna). O caracteristică a acestor piese este folosirea pentru alesătură a firului metalic auriu și argintiu care dă o strălucire deosebită. Firul metalic era adus fie de la Viena, Franța sau Italia, prin negustorii ambulanți, fiind identic cu cel folosit la realizarea ornamentelor pe uniformele de paradă.

Oprege din Banatul de Câmpie, veste din aba bărbătești din secolul al XIX-lea – piese de o reală valoare artistică, parte a costumului bărbătesc de sărbătoare din zona Banatului de câmpie, sunt alte piese expuse temporar în inima Capitalei până pe 4 decembrie. Cea de-a 10-a ediție Art Safari va putea fi vizitată până pe 11 decembrie.

Program de vizitare

  • Art Safari, ediția a 10-a: joi-duminică (12:00-21:00), până pe 11 decembrie, Palatul Dacia-România, strada Lipscani nr. 18-20, București; în fiecare vineri și sâmbătă, se organizează Night Tours, între 22:00 și 1:00, experiențe speciale care cuprind ghidaj în expoziții, muzică live și prosecco.
  • Muzeul Național al Țăranului Român: marți-duminică (10:00-18:00), Șoseaua Kiseleff, nr. 3, București
  • Biletele pot fi achiziționate online, dar și la intrare.

Art Safari, proiect cultural finanțat de Ministerul Culturii și susținut de Lidl, GLO și Deutsche Bank, este specializat în realizarea de pavilioane expoziționale de artă. Organizatorul anual al Pavilionului de Artă București – cel mai mare conglomerat de expoziții de artă din România – ajuns la a 10-a ediție, realizează, în parteneriat cu muzeele de artă din România și cu colecționari privați, ample expoziții retrospective care își propun recuperarea valorilor de patrimoniu.

Având o puternică latură educaţională, misiunea sa este de a apropia arta de public și de a educa noile generații prin organizarea de ateliere de artă pentru copii, tururi ghidate și expoziții de artă contemporană în spații neconvenționale, cum ar fi Aeroportul Henri Coandă sau metroul bucureștean.

Art Safari se desfășoară sub patronajul Primăriei Municipiului București și UNESCO România și este realizat în parteneriat cu Muzeul Municipiului București, Institutul Cultural Român și Muzeul Național de Artă al României. Partenerul oficial Art Safari este BCR. Partenerul educațional al Art Safari este Centrul Step by Step din București. În cele 9 ediții de până acum a înregistrat aproape 300.000 de vizitatori. Mai multe detalii: artsafari.ro.

Muzeul Naţional al Ţăranului Român, aflat sub autoritatea Ministerului Culturii, se înscrie în familia europeană a Muzeelor de Arte şi Tradiţii Populare. Posesorul unor colecţii de obiecte bogate, adăpostit într-o cladire-monument istoric în stil neo-românesc, practică o muzeografie aparte, care i-a prilejuit în 1996 onoarea trofeului EMYA – European Museum of the Year Award.

Muzeul Național al Ţăranului Român deţine cea mai bogată colecţie de obiecte ţărăneşti din România. Cele aproape 90.000 de piese aflate în patrimoniul său sunt tot atâţia martori care pot ajuta pe contemporanii noştri să înţeleagă cultura satului. Acest veritabil tezaur de interes naţional şi internaţional este depozitat şi conservat după riguroase criterii.

Patrimoniul muzeului este împărțit în mai multe colecţii: Ceramică, Diverse (Obiceiuri), Lemn, mobilier și feronerie populară, Mostre, Port Popular, Religioase, Țesături de interior cu cele două categorii – Scoarțe și Textile de Interior –  și Țări Străine. El s-a constituit începând cu anul 1906 şi a continuat să crească prin cercetările de teren desfăşurate în toate provinciile româneşti, ce au condus la achiziții și donații vizând toate artele tradiţionale, între care ceramica, lemnul şi textilele au fost cel mai bogat reprezentate.

Expoziția permanentă a Muzeului, care va fi remontată în următoarele luni, după ce aceasta a fost demontată, pentru efectuarea lucrărilor de consolidare și restaurare a clădirii, a fost gândită de echipa coordonată de Horia Bernea, în urmă cu trei decenii, ca o instalație de artă contemporană cu bunuri culturale de patrimoniu.

ARTICOLE SIMILARE

Târgul Național de Știință CODE Kids 2023 organizat de Fundația Progress este deschis în București pe 9 decembrie la Politehnică pentru toți pasionații de...

Sâmbătă, 9 decembrie 2023, între orele 11:00 și 15:00, are loc Târgul Național de Știință CODE Kids 2023 la Facultatea de Automatică și Calculatoare...

Radisson Blu Hotel București propune de sărbători evenimente pentru parinți și copii, cu scop caritabil

În perioada sărbătorilor de iarnă, hotelul Radisson Blu, București îi invită pe bucureșteni și pe cei care vizitează Capitala să petreacă momente speciale și...

Expoziția Tinere Talente la TNB – o colecție de lucrări realizate de bursierii Fundației Regale Margareta a României, ediția 2023

A 15-a generație de tineri artiști talentați români marchează finalizarea anului de bursă printr-o colecție de lucrări de artă vizuală expuse la Teatrul Național...

Nestlé sărbătorește 10 ani de activitate în sprijinul tinerilor

Nestlé marchează a zecea aniversare a inițiativei Nestlé Needs YOUth, o inițiativă creată pentru a crește șansele de angajare ale tinerilor într-o perioadă când...

Timp de patru luni Grădina Botanică a Universității din București se transformă în Grădina Luminilor

O întâlnire uimitoare între poveste, tehnologie și creativitateCompania Wonderful Lighting, deținătoare a brandului “Garden of Lights”, aduce în România expoziția multimedia „Grădina Luminilor”. Gradina...

Vedetele s-au bucurat de noile meniuri FITFOODWAY

Pese 60 de vedete, influenceri și jurnaliști au participat, joi, la București, la lansarea celor mai noi meniuri FITFOODWAY. Aceștia s-au bucurat de preparatele...

Ziua pisicilor negre la Antipa

Muzeul Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa” împreună cu Romfilatelia și Asociația TNR vă invită pe 27 octombrie să sărbătorim împreună Ziua pisicilor negre...

Copiii devin designeri de genți! Art Safari Kinder lansează concursul „The Bags of Tomorrow”

·       Art Safari Kinder lansează o provocare pentru copiii cu vârste între 4 și 18 ani: să creeze propriile genți, în cadrul concursului „The...

Probabilitatea ca o persoană să se vaccineze antigripal depinde de recomandările profesioniștilor din domeniul sănătății și de încrederea în eficacitatea vaccinurilor gripale

Odată cu apariția sezonului gripal, este important ca toată lumea să înceapă să planifice să se protejeze pe sine și pe cei dragi. Conform...

TÂRGUL DE SFÂNTUL DUMITRU, de antichități țărănești, la Muzeul Național al Țăranului Român

Muzeul Național al Țăranului Român vă așteaptă, începând de vineri, 27, până duminică, 29 octombrie 2023, între orele 10 și 18, la Târgul de...

Ediţia de toamnă a Baby Boom Show – unicul târg pentru viitoare mămici şi copii- începe joi, 19 octombrie, la Romexpo, Pavilion A

Timp de patru zile, peste 300 de branduri vin cu promoţii exclusive, special concepute pentru eveniment, la produsele sau serviciile prezentate.Oferte exclusive, doar la...

Casa de avocatură Bordianu&Asociații se implică în educarea antreprenorilor despre fiscalitate, relații de muncă, marketing medical

Casa de avocatură Bordianu&Asociații derulează programul ”Chance or Change”, o serie de webinarii susținute alături de profesioniști, experți în anumite domenii, cu scopul de...

Brandul KitKat® reinventat în cereale crocante pentru mic dejun

Nestlé, cea mai mare companie de produse alimentare și băuturi din lume, vine în întâmpinarea fanilor cerealelor pentru micul dejun cu un nou produs,...

Până în 2030, aproape 500.000 de copii vor suferi de obezitate în România. ”Principalul factor al obezității la copii îl reprezintă mediul familial”

Obezitatea infantilă constituie o problemă de sănătate publică în expansiune la nivel global, iar România nu face excepție. Această afecțiune, care poate avea implicații...

Ziua Educației 2023: Editura DPH a finalizat dotarea a 11 școli cu colțuri de lectură

Didactica Publishing House, editură care de peste 19 ani se axează pe publicarea de cărți și jocuri educaționale, anunță finalizarea amenajării a 11 colțuri...

Ateliere pentru copiii de 0-3 ani la Opera Comică pentru Copii

Pentru prima dată în istoria instituției, Opera Comică pentru Copii lansează un program educațional adresat categoriei de public cu vârste cuprinse între 0-3 ani....

PURINA® celebrează Ziua Internațională a Animalelor

PURINA®, unul din cei mai mari producători de hrană de pisici și câini la nivel mondial, deținut de Nestlé, va lansa peste 20 de...

APIVITA BEEVINE ELIXIR – O nouă eră în tratamentul anti-aging

Soluțiile anti-îmbătrânire reprezintă una dintre principalele preocupări ale femeilor care au ajuns în pragul celor 40 de ani. Da, din acest moment, femeile își...

Expozițiile Generații – un periplu fotografic al educației intergeneraționale în 5 comunități din România, de Ziua Mondială a Educației

Pe data de 5 octombrie, de Ziua Mondială a Educației, o colecție de 5 expoziții fotografice vor ilustra proiectele de educație intergenerațională derulate în...

Peste 100 de fete din România participă la cluburi de ”empowerment” în cadrul bibliotecilor

Peste 100 de fete din 12 orașe din România cu vârste cuprinse între 10 și 16 ani participă la cluburi de ”empowerment” în cadrul...

Art Safari Stars Edition se deschide din 29 septembrie! Artă, experiențe multisenzoriale marca Madrigal, povești de noapte ale Bucureștiului și primul design show în...

 Art Safari revine cu o ediție de cinci stele dedicată starurilor, în perioada 29 septembrie-14 ianuarie, la Palatul Dacia-România de pe Lipscani. Celebrul...

NESCAFÉ® susține extinderea Pădurii de Miere Nestlé printr-o campanie națională cu premii pentru iubitorii cafelei

NESCAFÉ® premiază în această toamnă consumatorii printr-o campanie inedită cu premii, în care fiecare înscriere unică înseamnă o șansă de câștig și un puiet...

Startup-ul MedValet estimează că 10.000 români vor utiliza platforma de arhivare electronică a istoricului medical propriu până la sfârşitul anului 2023

Aplicaţia MedValet, start-up inovativ lansat de o echipă de clujeni, formată din medicul specialist Iuliu Cătană, studentul la medicină Sebastian Nădăşan şi specialistul IT...

EduKiwi School lansează cea mai mare platformă educațională din România

Joi, 5 octombrie 2023, se lansează la nivel național cel mai mare proiect educațional românesc - aplicația eduKiwi School. Această platformă este dedicată elevilor,...

Cum să integrezi principiul NutriPorția în pachețelul de școală sau de serviciu?

Venirea toamnei aduce reluarea stilului de viață trepidant, după o perioadă de concedii, înseamnă reînceperea școlii pentru elevi și a cursurilor pentru studenți, dar...

Programul „Hai la Olimpiadă!” deschide înscrierile pentru elevii care își doresc performanță la matematică, fizică sau informatică

Fundația Nouă ne pasă a deschis înscrierile pentru ediția din acest an a programului „Hai la Olimpiadă!”, în cadrul căruia, elevi de liceu sau...

Terasa The Garden Colosseum Mall devine pentru 4 weekend-uri locul de distracție și petrecere a serilor de vară

Colosseum Mall anunță că dă startul seriei de evenimente tematice organizate pe terasa The Garden, 4 weekend-uri consecutiv. Astfel, cei care vor rămâne în...

Pe 25 iulie începe ediția a VIII-a a Boovie, festivalul internațional de book-trailere, cu un număr record de peste 5.500 de participanți

Boovie, festivalul internațional de book-trailere realizate de elevi de gimnaziu și liceu, are loc anul acesta la Brașov, în perioada 25-28 iulie, sub tema...

 Până pe 30 iulie, MAMBricolaj oferă promoții estivale și transport gratuit la achiziții de cel puțin 2.500 de lei

MAMBricolaj, lanț românesc de magazine de materiale și accesorii pentru mobilă, listat pe piața AeRO a Bursei de Valori București (BVB), derulează, până pe...

Un start-up din Cluj își propune să ofere 500 de cărți personalizate copiilor de la sate!

My Secret Land, un start-up clujean care realizează cărți personalizate pentru copii, dorește să ofere copiilor de la sate șansa de a avea cărți...

Ultimele stiri

Cele mai citite