Asociația pentru Valori în Educație (AVE) a dat startul celei de a patra ediții a Academiei de Leadership și Management Școlar, în prezența lui Louka Perry, futurist și expert internațional în educație. Timp de 18 luni, 120 de directori de școală din România se vor pregăti împreună cu specialiști din educație și mentori din business, în programul care aduce cea mai practică pregătire în management școlar. Programul și-a dublat numărul de participanți față de edițiile anterioare.

„Ne bucurăm să anunțăm o nouă ediție a Academiei de Leadership și Management Școlar și să începem lucrul cu directorii din acest an. Directorul fiecărei școli este un vector al schimbării pentru întreaga comunitate din care face parte, tocmai de aceea le suntem alături printr-un program de un an și jumătate, prin intermediul căruia îi sprijinim să obțină și să aducă în școala lor rezultatele pe care și le doresc”, a spus Silvia Toth, director educațional al AVE.

Louka Parry, expert internațional în educație, trainer în Academia de Leadership și Management Școlar de la AVE

Primul modul de formare dedicat directorilor din program a fost ținut de Louka Parry, CEO The Learning Future și futurist și expert pe plan internațional în educație. Louka este unul dintre cei mai importanți colaboratori ai Academiei de Leadership și Management Școlar, implicat în program încă de la prima iterație a acestuia.

„Învățarea leadership-ului este o experiență necesară unui director de școală pentru că, odată ce înțelege implicațiile pe care o astfel de poziție le are, acesta devine la rândul său un exemplu viu, dar și un trainer pentru toți cei din echipa sa. E un dar care, odată dobândit, continuă să dăruiască și să genereze efecte pe termen lung”, a spus Louka Perry, trainer Academia de Leadership și Management Școlar.

Academia pune accentul pe creșterea accesului la educație și a participării școlare a elevilor, dezvoltarea și implicarea profesională a cadrelor didactice, îmbunătățirea rezultatelor elevilor și, nu în ultimul rând, pe dezvoltarea culturii școlii și implicarea comunității.

Peste 150 de directori au absolvit în ultimii 5 ani Academia de Leadership și Management Școlar de la AVE

Până în prezent, au absolvit Academia de Leadership și Management Școlar peste 150 de directori în total, care, ca urmare, au transformat fundamental școlile pe care le conduc. Academia vizează dezvoltarea de competențe de leadership și transformare ale directorilor de școală înrolați în program, chiar din primele luni ale pregătirii lor.

„Am participat cu plăcere la două ore de dialog cu directorii selectați de AVE în cadrul Academiei de Leadership, despre care cred că este un program profesionist şi care va aduce inovație în sistem. Țările cu sisteme performante investesc strategic în dezvoltarea managerilor şi cred că formarea directorilor este un imperativ şi pentru România”, a declarat Sorin Ion, Secretar de Stat pentru Învățământul Preuniversitar la Ministerul Educației.

Pentru că doar directorul de școală este cel care poate să angreneze toate resursele necesare transformării educației, în Academia de Leadership și Management Școlar aceștia au ocazia de a deprinde practici de management prin lucru direct cu lideri din business, care le devin mentori. Obiectivele de lucru alături de mentorul din business se adaptează în funcție de nevoile fiecărui director, ale școlii pe care o conduce și a contextului comunitar.

Academia de Leadership și Management Școlar este un program aflat la al șaselea an, dedicat directorilor sau directorilor adjuncți din școlile, grădinițele și liceele din România. Programul reunește o comunitate valoroasă de directori din întreaga țară, dar și lideri și profesioniști din mediul privat, astfel că dezvoltarea personală și profesională a directorilor are loc prin schimb de bune practici și reflexivitate în decizii. Prima sesiune de lucru s-a desfășurat în Learning Center Genpact România, la birourile din București ale companiei.

Costul de participare la Academia de Leadership și Management Școlar se ridică la aproximativ 3.300 de euro per participant, însă AVE și companiile private care susțin acest program oferă fiecărui participant care provine dintr-o școală publică o bursă în valoare de 2.900 de euro.

AVE (Asociația pentru Valori în Educație) este o organizație non-profit, al cărei principal obiectiv este acela de a aduce sistemul educațional din România în top 10 din Europa, până în 2035. Programele coordonate de AVE sunt Edu Networks, Academia de Leadership și Management Școlar, ALFABETAR și HumanKind. Detalii complete pot fi găsite pe site-ul https://ave-romania.ro/.