Muzeul Național al Țăranului Român anunță lansarea proiectului Dragă Arhivă. Laborator de inovație muzeală, prin care continuă misiunea asumată în ultimii ani de accesibilizare, deschidere și explorare creativă a fondurilor din arhiva documentară a muzeului.

Arhiva Etnologică a MNȚR reunește o diversitate de materiale documentare ce surprind viața de la sat și de la oraș din ultimii 150 de ani: clișee pe sticlă și film, reproduceri originale și copii, diapozitive, filme pe peliculă, casete video și audio, dosare de cercetare, jurnale, grafică, acuarelă, planșe de arhitectură, aparatură de epocă. Ceea ce face cu adevărat Arhiva specială e faptul că deschide posibilitatea unei incursiuni socio-culturale prin istoria etnologiei și a practicilor muzeografice autohtone.

Muzeul Țăranului își consolidează rolul de actor social, integrat și prezent în spațiul public, deschis colaborării și dialogului prin proiectul Dragă Arhivă. Laborator de inovație muzeală, finanțat prin Granturile SEE 2014-2021 în cadrul Programului RO-CULTURA. Prin activitățile derulate în perioada 2022-2023, ne propunem să mediem sensuri noi pentru patrimoniul muzeal prin noi expresii de artă, să valorificăm potențialul muzeului ca operator pe piața culturală și să creștem impactul acestuia în plan social, inclusiv prin dezvoltarea de noi audiențe.

Activitățile din cadrul proiectului sunt structurate într-o serie de laboratoare muzeale ce facilitează deopotrivă creația artistică și întâlnirea cu publicul. Prin tururi ghidate, ateliere, întâlniri informale și vizite în culisele creației muzeale, creăm contexte pentru dezvoltarea comunităților online și offline din jurul Arhivei. Ne propunem să ne apropiem, cu precădere, de publicul tânăr prin noi strategii și instrumente de comunicare online.

Prin conținuturi multimedia și design interactiv, integrăm discret noile tehnologii în cadrul expunerii permanente a Muzeului Național al Țăranului Român. În cadrul proiectului, ca parte din Laboratorul de creație muzeală, va fi inaugurat un nou spațiu expozițional – Salonul de Imagine și Sunet. Curatori și cercetători din cadrul muzeului se întâlnesc cu artiști new media din scena culturală independentă pentru a explora expresii și înțelesuri noi ale patrimoniului.

În cadrul Laboratorului de rezidență artistică, derulat împreună cu Asociația Praksis din Norvegia, va fi dezvoltat un concept-program de rezidențe în cadrul Arhivei Etnologice, iar un artist norvegian va realiza o creație digitală originală inspirată din colecțiile muzeului.

Așadar, marți, 13 septembrie 2022, începând cu ora 16.00, în Sala Media de la Muzeul Național al Țăranului Român (Str. Monetăriei, nr. 3), publicul este invitat la conferința de lansare a proiectului, la o discuție critică, dar relaxată, despre relevanța arhivelor muzeale astăzi și oportunitățile prin care ele pot deveni inspirație pentru industriile cultural-creative.

Dragă Arhivă. Laborator de inovație muzeală este un proiect derulat de Muzeul Național al Țăranului Român în parteneriat cu Asociația PRAKSIS (Oslo, Norvegia). Proiectul este finanțat prin Granturile SEE 2014-2021 în cadrul programului RO-CULTURA și beneficiază de o finanțare nerambursabilă în valoare de 964 387,80 LEI (195 445,71 EUR), reprezentând o rată de 100% din valoarea totală a proiectului.

Granturile SEE reprezintă contribuția Islandei, Principatului Liechtenstein și Regatului Norvegiei la reducerea disparităților economice și sociale în Spațiul Economic European și la consolidarea relațiilor bilaterale cu cele 15 state beneficiare din estul și sudul Europei și statele baltice. Aceste mecanisme de finanțare sunt stabilite în baza Acordului privind Spațiul Economic European, ce reunește statele membre UE și Islanda, Liechtenstein și Norvegia ca parteneri egali pe piața internă. În total, cele trei state au contribuit cu €3,3 miliarde între 1994 și 2014 și €1,55 miliarde pentru perioada de finanțare 2014-2021. Mai multe detalii sunt disponibile pe www.eeagrants.org și www.eeagrants.ro.

Programul RO-CULTURA este implementat de Ministerul Culturii prin Unitatea de Management a Proiectului și are ca obiectiv general consolidarea dezvoltării economice și sociale prin cooperare culturală, antreprenoriat cultural și managementul patrimoniului cultural. Bugetul Programului este de aproximativ 34 milioane de euro. Mai multe detalii sunt disponibile pe www.ro-cultura.ro.