duminică, decembrie 4, 2022
Acasă*Peste 1.000 de copii şi tineri din centrele de plasament sunt pregătiţi...

Peste 1.000 de copii şi tineri din centrele de plasament sunt pregătiţi pentru viaţa de după ieşirea din sistem de Ajungem MARI, în cadrul proiectului Great Future

Peste 1.000 de copii şi tineri din centrele de plasament sunt implicaţi, de un an de zile, în proiectul Great Future, menit să îi ajute să îşi îmbunătăţească abilităţile sociale, dar şi să dezvolte deprinderi de viaţă independentă, esenţiale pentru viaţa de după ieşirea din sistemul de protecție. Participă la cursuri vocaţionale, merg la şedinţe de psihoterapie sau de consiliere vocaţională, merg în tabere de viaţă independentă şi au parte de ieşiri educative şi ateliere interactive.

Great Future este un proiect ce se va desfăşura pe parcursul a 3 ani, la iniţiativa Ajungem MARI şi sprijinit de PEPCO România. Rezultatele obţinute în primele 12 luni arată cât de multe lucruri poate schimba implicarea activă în vieţile acestor tineri.

Dovadă stă şi admiterea la Liceul de Arte, cu 10 pe linie, a unui copil din Braşov care a beneficiat pe parcursul acestui an de cursuri vocaţionale în domeniul său de interes. În total, 20 de tineri au participat de-a lungul acestui an, în cadrul Great Future, la cursuri vocaţionale de teatru, desen, chitară şi multe altele, cursuri care îi ajută nu doar să-şi împlinească visurile, ci şi să-şi dezvolte talentele şi interesele în diverse domenii, să lucreze în grup şi să se integreze cu uşurinţă în societate.

„În timpul pandemiei le-am dat lui G. şi A. o misiune: să pună în scenă o piesă de teatru şi să joace în ea. Au decis, după lungi discuţii, să joace un fragment din Moara cu noroc a lui Ioan Slavici. Au fost extrem de fericite să facă rolurile respective şi s-au implicat mult şi în organizarea piesei, aşa că mi-am dat seama că erau foarte interesate de acest domeniu.

La scurt timp am văzut un anunţ prin care se căutau tineri actori pentru o piesă ce urma să fie pusă în scenă la teatrul din oraş. Le-am povestit şi au mers la casting. Surorile şi M. au luat proba, iar când a sunat G. să-mi dea veştile bune, vocea ei tremura de încântare: „Am ajuns la teatru şi erau o mulţime de adolescenţi. Eram super stresate, dar am reuşit să ne liniştim şi să ne concentrăm pe ceea ce ni s-a dat de făcut. Am fost alese şi o să avem roluri în mai multe piese ce vor fi puse în scenă anul acesta.”declară Elena-Mirela Panait, voluntar Ajungem MARI.

„Am început să-mi recunosc propria valoare”

Alţi 80 de tineri au participat în ultimul an la cursurile susţinute de voluntarii Ajungem MARI pe baza suporturilor oferite, realizate de specialişti în educaţie, pe teme extrem de necesare şi interesante, în acelaşi timp, precum educaţia pentru sănătate, educaţia financiară, civică, siguranţă online, viaţă independentă şi relaţii interumane.

Proiectul Great Future înseamnă un ajutor semnificativ şi pentru 15 tineri care au intrat de anul trecut în procesul de terapie, esenţial pentru ca ei să poată învăţa cum să gestioneze traumele care le-au marcat vieţile şi emoţiile provocate de acestea.

„Terapia m-a ajutat cu adevărat şi mi-ar plăcea tare mult să continui până când voi avea încredere în mine şi până când mă voi simţi pregătit să-mi controlez gândurile şi emoţiile.

Am început toamna trecută să învăţ mai multe despre cum să-mi stăpânesc emoţiile precum tristeţea, frica şi anxietatea, cum să mă înţeleg pe mine mai bine, să-mi cresc încrederea în propria persoană şi să mă apreciez mai mult.

În doar câteva luni am reuşit să îmi schimb felul de a privi lucrurile. Am început să-mi recunosc propria valoare pentru că fiecare om merită compasiune şi ca să fii iubit trebuie mai întâi să te iubeşti pe tine. Am făcut multe progrese şi sunt tare mândru de mine” a declarat M., beneficiar al programului Great Future.

Tabere pentru dezvoltare personală și deprinderi de viață independentă

Încă 188 dintre tinerii aflaţi în centrele de plasament şi apartamente de tip familial au beneficiat în acest timp de ieşiri şi excursii care le-au oferit atât conţinut educativ de calitate, cât şi ocazia de a descoperi lumea din afara locurilor în care trăiesc şi de a observa lucrurile cu care vor lua contact odată ce vor deveni adulţi. Au mers la muzee, la film şi au petrecut timp în natură, învăţând lucruri şi jocuri care să-i ajute să se deschidă şi să se descopere.

50 de tineri descoperă vara aceasta taberele pentru dezvoltare personală şi deprinderi de viaţă independentă. Timp de o săptămână, aceştia sunt implicaţi în activităţi diverse, menite să îi ajute să se gospodărească singuri, să gătească, să se organizeze, dar şi jocuri de echipă educative şi distractive şi drumeţii în natură.

Iar pentru 769 de copii din 14 judeţe, Ziua Copilului a fost unică datorită Carnavalului de 1 iunie organizat fie la centrele în care aceştia locuiesc, fie la picnicuri sau prin ieşiri de o zi.

8 ani de fapte bune

„Sunt deja 8 ani de zile de când am pornit în această misiune atât de dragă, de a le fi alături copiilor ajunşi în centrele de plasament. Credem cu tărie că, în ciuda greutăţilor şi traumelor cu care se confruntă, aceştia îşi pot clădi o viaţă mai bună. Şi ne bucurăm tare mult că partenerul nostru în acest proiect, PEPCO România, simte la fel şi ne sprijină să le oferim cât mai multe oportunităţi de dezvoltare şi învăţare”declară Emilia Mocan, director program național Ajungem MARI.

Proiectul Great Future, dezvoltat de Ajungem MARI în parteneriat cu PEPCO România, se desfăşoară în Bucureşti şi 20 de judeţe din ţară şi va include, în fiecare an, cel puţin 60 de noi tineri care vor fi sprijiniţi să se cunoască mai bine, să-şi dezvolte talentele şi abilităţile şi să plece cu încredere în noua viaţă, după ieşirea din sistemul de protecţie.

Sunt peste 45.000 de copii şi tineri aflaţi în sistemul de protecţie în România. Aproximativ 9.000 de copii intră în sistem în fiecare an, ca urmare a abandonului sau a diverselor tragedii care le lovesc familiile, iar cei mai mulţi dintre ei au suferit traume emoţionale ce au nevoie de multă muncă și ajutor pentru a putea fi depăşite. Din cauza acestora, copiii instituționalizați nu mai au puterea să-şi observe şi să-şi atingă potenţialul.

Despre Ajungem MARI

Ajungem MARI este unicul program naţional care susţine pe termen lung educaţia copiilor şi tinerilor instituţionalizaţi şi din medii defavorizate. Sunt peste 3.000 de copii sprijiniţi de voluntarii organizaţiei, în Bucureşti şi 24 de judeţe din ţară. Mai multe informații despre organizație și proiectele desfășurate puteți citi aici pe www.ajungemmari.ro.

Despre PEPCO România

PEPCO este un lanț european de retail care oferă clienților săi acces ușor și rapid la toate produsele dorite sau necesare, pentru a-și îmbrăca familia și pentru a-și îngriji sau decora casele, la prețuri mici. Brand-ul a fost lansat în 2004 în Polonia și de atunci a captat interesul unui număr tot mai mare de clienți, extinzându-și ulterior operațiunile în Europa Centrală și de Est. PEPCO operează peste 2800 de magazine în Europa.

În domeniul responsabilității sociale, PEPCO se concentrează pe sprijinirea copiilor, implicându-se în principal în activități care vizează îmbunătățirea calității timpului liber. Există în derulare zeci de programe CSR la locul de muncă în fiecare țară în care PEPCO este prezent. În toate aceste țări cooperăm cu organizații neguvernamentale care ajută copiii din familiile sau comunitățile defavorizate. Aceste organizații se concentrează pe dezvoltarea personală și emoțională a copiilor, pe consolidarea abilităților și competențelor acestora și pe sprijinirea accesului la educație. De asemenea, întreprind activități care vizează creșterea interesului lor pentru artă, cultură și sport

ARTICOLE SIMILARE

Programul special de vizitare al Muzeului Antipa în perioada 30 noiembrie – 4 decembrie 2022

În perioada 30 noiembrie - 4 decembrie 2022, Muzeul Naţional de Istorie Naturală „Grigore Antipa” este deschis și are următorul program de vizitare: Miercuri, Joi...

Comorile regalității la Art Safari. Exponate tezaur de la Muzeul Național Cotroceni, în vizită la Palatul Dacia-România!

Art Safari și Muzeul Național Cotroceni anunță un schimb de exponate, care debutează de Ziua Națională, pe 1 Decembrie, și se încheie pe...

Târgul Național de Știință CODE Kids 2022 este deschis pe 19 noiembrie tuturor bucureștenilor pasionați de știință și tehnologie

O nouă ediție a Târgului Național de Știință CODE Kids 2022 are loc sâmbătă, 19 noiembrie, începând cu ora 11.00, la NOD Makerspace (Splaiul...

Sumă forfetară pentru asigurarea transportului elevilor navetiști, aprobată prin ordonanță de urgență

Guvernul a adoptat, joi, Ordonanța de Urgență pentru modificarea și completarea Legii educației naționale nr. 1/2011, prin care se propune introducerea unei sume forfetare...

ING Bank și Fitbit lansează o campanie prin care încurajează românii să facă mai multă mișcare

ING Bank și Fitbit, parte din Google, încurajează românii să facă mai multă mișcare prin campania „Pași către un stil de viață mai activ”,...

Există viață și speranță și pentru copiii născuți prematur

Anual, în România, se nasc prematur în jur de 20.000 de copii, arată statisticile INS. E cazul a unu din zece nou-născuți. O naștere...

Cauza copiilor ucraineni, pe agenda Festivalului Brazilor de Craciun. Peste 760.000 euro, stransi anul trecut

Ajuns la cea de-a 22-a ediție,  Festivalul Brazilor de Crăciun va pleda pentru accesul la educație al copiilor vulnerabili, atât din cauze socio-economice, cât...

Specialiștii recomandă consumul a cel puțin 48 de grame de cereale integrale zilnic, cu toate acestea românii le consumă doar de 2 sau 3...

Se estimează că dietele sărace în cereale integrale sunt responsabile pentru trei milioane de decese în fiecare an. Cele mai multe dintre aceste decese...

Libris și Salvați Copiii duc cărțile mai aproape de 33.116 de elevi cu acces limitat la lectură

Peste 11.000 de volume vor fi donate în a patra ediție a proiectului CarteTeca celor 53 de biblioteci câștigătoare Libris donează pentru al patrulea an...

Corul Madrigal, în 19 și 20 decembrie „Pe drumul Crăciunului”, la București

Pe 19 și 20 decembrie, de la ora 19:00, Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”, dirijat de Anna Ungureanu va susține Spectacolul...

GHIZUNARIU, la Muzeul Naţional al Ţăranului Român, Sala Noua Galerie

Muzeul Naţional al Ţăranului Român vă aşteaptă miercuri, 23 noiembrie 2022, de la ora 19.00, la Sala Noua Galerie, la expoziţia Ghizunariu. Cobzarii din mediul...

50 din cele 350 apartamente ce vor fi construite de Atria Urban Resort în Faza III, precontractate în primele 24 de ore de la...

Atria Urban Resort, complex rezidențial dezvoltat în sectorul 1, în zona de nord-vest a Capitalei, de Cityring Development, în parteneriat cu EVERGENT Investments, companie...

Companiile și instituțiile publice care realizează achiziții sustenabile sunt invitate să se înscrie la prima ediție a competiției ”Achiziții sustenabile. Premiile cu impact social...

Asociația Centrul pentru Legislație Nonprofit, împreună cu partenerii Fundația Civitas pentru Societatea Civilă Cluj și Asociația Ateliere fără Frontiere, organizează prima ediție a competiției...

Prima întâlnire de lucru în contextul derulării campaniei „Nu sunteți singuri. Împreună oprim violența din școli”

Ministerul Educației anunță că, luni, a avut loc la sediul instituției prima sesiune de lucru organizată în contextul campaniei „Nu sunteți singuri. Împreună oprim...

CJI și UNICEF invită toți profesorii și elevii să participe la cea mai mare lecție de educație media din România

Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) și UNICEF invită profesorii, învățătorii și elevii să participe la „Cea mai mare lecție din România: Cum deosebim faptele...

Nestlé România lansează Pădurea de Miere și plantează împreună cu Asociația Mai Mult Verde 20.000 de puieți de salcâm în județul Giurgiu

Nestlé România lansează Pădurea de Miere, reunind toate proiectele și programele de împădurire și biodiversitate din România, și plantează, în parteneriat cu Asociația Mai...

A început cea de-a III-a ediție a concursului pentru elevi Școala Banilor Bine-Crescuți, desfășurată pe platforma Școala de Bani

BCR a lansat cea de-a III-a ediție a concursului online Școala Banilor Bine-Crescuți. În cadrul competiției, elevi din toate școlile din țară își pot...

MTV anunță noi artiști care vor urca pe scena “MTV EMAs” 2022, dar și către cine va merge premiul “MTV EMA Generation Change”

MTV completează lista vedetelor care vor urca pe scena "MTV EMAs" 2022, cu nume noi precum Tate McRae și Armani White. Legendara trupă Gorillaz...

Rolul tehnologiei și al competențelor digitale în dezvoltarea copiilor

Pe ultimul loc în Europa la educație digitală, alături de Bulgaria. Conform unui studiu Eurostat din 2021, aici se clasează România în ceea ce...

De Black Friday, SAGA Festival pune în vânzare biletul de 1 milion de dolari

Cele mai mari reduceri din an sunt chiar după colț, iar SAGA vine cu surprize pentru fanii festivalului. Cel mai mic preț pentru biletele GA...

Start pentru cea mai mare licitație caritabilă din România

Startul celei de-a doua ediții a Licitației de Fapte Bune a fost dat, joi, în cadrul conferinței de presă organizată la Palatul Cesianu-Racoviță în...

Musicalul „Peter Pan”, doar în acest weekend la OCC

Musicalul „Peter Pan”, în regia Antoanetei Cojocaru, unul dintre cele mai iubite spectacole, se reîntoarce la Opera Comică pentru Copii! În perioada 11-13 noiembrie...

Măsuri importante pentru asigurarea tratamentului persoanelor cu tulburări din spectrul autist

La propunerea Ministerului Sănătății, Guvernul României a aprobat miercuri, proiectul de Ordonanță de urgenţă pentru modificarea și completarea Legii nr. 95/2006 privind reforma în...

„Portret de familie”. Atelier interactiv pentru copii la Palatul Suțu

Muzeul Municipiului București îi invită pe cei mici la atelierul interactiv „Portret de familie” care se va desfășura în expoziția „Familia, Credința și Căminul...

1.500 de copii din medii vulnerabile vor beneficia de acces la educație digitală

În perioada 10 noiembrie – 28 decembrie, la achiziționarea oricărei jucării, Lidl donează un leu către World Vision România. Astfel, împreună cu clienții săi,...

39% dintre adulți nu știu cum să se deconecteze, conform studiului LEGO® Play Well

Grupul LEGO a publicat rezultatele studiului semestrial The LEGO® Play Well Study, cercetare de amploare care își propune să arate cât mai clar de...

Cea mai mare întrecere la fotbal pentru elevii din România este din nou gata să descopere campioni. ONSȘ Fotbal – Cupa Tymbark Junior. Fluier...

La 1 octombrie s-a dat startul înscrierilor în cea mai importantă competiție de fotbal pentru elevii din România ONSȘ Fotbal - Cupa Tymbark Junior....

Școala Încrederii lansează campania de donații prin SMS pentru schimbarea modului în care se face educație în școlile de stat

Școala Încrederii, program care își propune să transforme modul în care se face educație în școlile și grădinițele de stat, prin crearea unui mediu...

MedLife continuă proiectul Caravana cu Sănătate și sprijină comunitățile vulnerabile din sudul țării

MedLife continuă proiectul Caravana cu Sănătate și sprijină comunitățile vulnerabile din sudul țării, oferind gratuit, servicii medicale prin intermediul Unității Mobile. În perioada 23 –...

Zece medalii, palmaresul elevilor români la prima ediție a Olimpiadei Internaționale de Astronomie și Științele Spațiului pentru Juniori (OIASSJ 2022)

România a fost gazda primei ediții a Olimpiadei Internaționale de Astronomie și Științele Spațiului pentru Juniori (OIASSJ 2022), desfășurată la Câmpulung Moldovenesc (județul Suceava),...

Ultimele stiri

Cele mai citite