O mulțime de copii au fost recent diagnosticați ca fiind infectați cu SARS-CoV-2, dar maladia COVID-19 la copilul anterior sănătos nu ar trebui să fie o mare problemă, a semnalat medicul Mihai Craiu,

Acesta spune că în un copil bolnav de COVID-19, anterior sănătos, ar trebui să poată fi tratat la domiciliu, cu medicamente obișnuite (de febra, de durere, de combatere a deshidratării, etc). Iar astfel, în câteva zile (1 săptămână) trece tot disconfortul…

Medicul Mihai Craiu are însă două observații importante de făcut:

1. Dacă este atât de puțin bolnav încât nu trebuie internat, atunci acel copil NU TREBUIE să primească tratament cu antibiotice.

”Este absolut interzis, și cu siguranță dăunător, un tratament cu antibiotice la un copil care nu are dovezi de supra-infecție bacteriană (din consult medical și din analize specializate)”, semnalează medicul.

2. Nu sunt necesari nici un fel de aerosoli, CU NIMIC, la copilul care are COVID dar nu este astmatic sau nu are wheezing recurent.

Sunt necesare, ca în orice altă viroză la copil:
a. Urmărirea și combaterea febrei, mai ales dacă este cu valori mari, peste 38.5C, sau dacă produce stare de rău, dureri de cap, etc
b. Menținerea unei stări bune de hidratare, cu multe lichide și eventual cu săruri de rehidratare orală. Mai ales la cei cu vârstă mică (sugari, preșcolari) ce au diaree și/sau vărsături.
c. Menținerea unor căi aeriene libere – aspirat secreții, dacă sunt abundente, și pus apă de mare sau ser fiziologic.
d. Multă RĂBDARE!!!

”MESAJ PRACTIC – opriți imediat orice tratamente aberante cu antibiotice luate de pe net, de la prieteni sau rude sau, mai grav, recomandate de medic, în lipsa unor analize care să arate suprainfecție bacteriană!
Și mergeți pentru reevaluare (plus investigații) în centrele de permanență, acele centre dedicate copiilor.

Imensa majoritate a copiilor infectați cu SARS-CoV-2 nu vor fi mai bine cu antibiotice, ci mai rău.

Doar medicamentele antivirale, la cazurile grave sau la copiii având comorbidități ar putea influența evoluția bolii.”, a mai atras atenția medicul Mihai Craiu.