Luna august este dedicată conștientizării psoriazusului, o boală inflamatorie cronică ce apare cel mai frecvent sub formă de papule și plăci la nivelul pielii, potrivit specialiștilor Institutului Clinic Fundeni.

În această lună organizațiile de sănătate își propun să informeze și să educe pacienții cu privire la cauzele declanșatoare, simptome și gestionarea bolii.

Cauza apariției psoriazusului este reprezentată de înmulțirea anormală a celulelor de la nivelul pielii, ca urmare a unei tulburări a sistemului imun.

Deși mulți pacienți pot fi asimptomatici o lungă perioadă, simptomele psoriazusului debutează cu: infecții respiratorii și cutanate, piele cu mâncărimi, crăpată și uscată, care poate sângera, pete scuamoase roșii, pe mâini și picioare, plăci de culoare roșie acoperite de scuame, piele cu zone în care apar pustule sau coșuri.

Cazurile ușoare se pot trata prin reducerea expunerii la soare și aplicarea unor tratamente pe piele, însă cele mai complicate necesită alte tratamente, stabilite de medic.

Programează o vizită la medic dacă tu sau cineva pe care îl cunoști aveți aceste simptome!