„În timp ce crizele globale continuă să amenințe sănătatea și alimentația a milioane de bebeluși și copii, importanța vitală a alăptării ca fiind cel mai bun început posibil în viață este mai mare ca niciodată.

Cu ocazia Săptămânii Mondiale a Alăptării, având tema Promovați alăptarea: educați și sprijiniți, UNICEF și OMS fac apel la guverne să aloce resurse sporite pentru a proteja, promova și susține politicile și programele de alăptare, în special pentru familiile cele mai vulnerabile care trăiesc în situații de urgență.

În timpul situațiilor de urgență, inclusiv în cele din Afganistan, Yemen, Ucraina, Cornul Africii și Sahel, alăptarea garantează o sursă de hrană sigură, nutritivă și accesibilă pentru bebeluși și copii mici. Oferă o linie puternică de apărare împotriva bolilor și a tuturor formelor de malnutriție a copiilor, inclusiv a emacierii.

Alăptarea acționează și ca un prim vaccin pentru bebeluș, protejând de bolile obișnuite ale copilăriei.

Cu toate acestea, suferința emoțională, epuizarea fizică, lipsa spațiului și a intimității și salubritatea deficitară cu care se confruntă mamele în situații de urgență înseamnă că mulți bebeluși nu au parte de beneficiile alăptării care să-i ajute să supraviețuiască.

Mai puțin de jumătate din nou-născuții sunt alăptați în prima oră de viață, ceea ce îi expune riscului de boală și de deces. Și doar 44% dintre sugari sunt alăptați exclusiv la sân în primele șase luni de viață, sub ținta Adunării Mondiale a Sănătății de 50% până în 2025.

E mai important ca niciodată să protejăm, să promovăm și să susținem alăptarea, nu doar pentru protejarea planetei noastre ca prim sistem alimentar natural, durabil, ci și pentru supraviețuirea, creșterea și dezvoltarea a milioane de sugari.

De aceea UNICEF și OMS solicită guvernelor, donatorilor, societății civile și sectorului privat să-și intensifice eforturile pentru:

  • Acordarea de prioritate investițiilor în politici și programe de sprijinire a alăptării, în special în contexte fragile și cu insecuritate alimentară.
  • Echiparea lucrătorilor din domeniul sănătății și nutriției din instituții și comunități cu abilitățile de care au nevoie pentru a oferi consiliere de calitate și sprijin practic mamelor pentru a alăpta cu succes.
  • Protejarea îngrijitorilor și lucrătorilor din domeniul sănătății de influența tehnicilor de marketing ne-etice a industriei formulelor prin adoptarea și implementarea completă a Codului internațional de comercializare al substituenților de lapte matern, inclusiv în contexte umanitare.
  • Implementarea de politici favorabile familiei care oferă mamelor timpul, spațiul și sprijinul de care au nevoie pentru a alăpta”.

UNICEF este prezent în România și în alte 190 de țări și teritorii pentru a promova supraviețuirea și dezvoltarea copiilor din perioada copilăriei mici până la adolescență. În România, UNICEF lucrează  împreună cu actori cheie precum Guvernul, Parlamentul, autorități locale, societatea civilă, sectorul privat, parteneri naționali și internaționali și mass media pentru a asigura accesul tuturor copiilor la educație timpurie de calitate și la școală, pentru protejarea adolescenților și monitorizarea drepturilor copilului, pentru protecție socială și pentru mobilizarea de resurse în beneficiul copiilor. Pentru mai multe informații despre UNICEF și activitatea sa, vizitați https://www.unicef.org/romania/ro.

Urmăriți UNICEF în România pe Facebook și Instagram.

Organizația Mondială a Sănătății asigură leadership mondial în domeniul sănătății publice în cadrul sistemului Națiunilor Unite. Fondată în 1948, OMS lucrează cu 194 de state membre, în șase regiuni și din 149 de birouri, pentru a promova sănătatea, a menține lumea în siguranță și în slujba celor vulnerabili. Scopul nostru pentru 2019-2023 este să ne asigurăm că un miliard de oameni în plus vor beneficia de servicii universale de sănătate, să protejăm un miliard de oameni în plus de urgențele legate de sănătate și ca încă un miliard de oameni să aibă de o stare de sănătate mai bună și de o mai mare bunăstare.

Pentru actualizări despre COVID-19 și sfaturi de sănătate publică în vederea protecției împotriva coronavirusului, vizitați www.who.int și urmăriți OMS pe TwitterFacebookInstagramLinkedInTikTokPinterestSnapchatYouTubeTwitch.