A venit vara, bine-mi pare! Pentru cei mici, vacanța de vară înseamnă distracție, soare și… pauză de școală. Dar asta nu înseamnă că ne oprim din învățat. Venim la Art Safari Kids să ne bucurăm de ateliere de creație variate, să vedem artă valoroasă și să participăm la vizite conduse de ghizi care ne vorbesc pe înțelesul nostru. Programul educațional al celui mai mare eveniment dedicat artei din România, Art Safari, exact asta își propune: să-i și distreze pe cei mici, dar și să-i facă prieteni cu arta. Așadar, copiii au un super program de vară: sunt așteptați în perioada 12 mai – 7 august, în Palatul Dacia-România din centrul Capitalei.

„Prin Art Safari Kids ne-am dorit încă de la început să creăm un cadru plăcut de învățare pentru copii. Am conturat un program educațional original, care merge dincolo de metodele clasice prin care copiii sunt învățați despre artă. Scopul a fost să îmbinăm educația și arta și să profităm din plin de marile opere de artă expuse în cele 5 pavilioane Art Safari pentru a-i familiariza și pe cei mici cu arta vizuală, pentru a le explica de ce e importantă în viața noastră și  cine sunt marii artiști care semnează aceste expoziții. Bineînțeles că ne bazăm și pe distracție și încercăm să nu îi plictisim cu noțiuni care nu sunt adaptate vârstei lor sau foarte teoretice. Ne bucurăm că reușim. An de an, primim aprecieri din partea părinților, dar și din partea copiilor care doresc să revină la noi”, povestește Ioana Ciocan, Director General al Pavilionului de Artă București – Art Safari.

Art Safari Kids se adresează copiilor cu vârste între 3 și 12 ani și cuprinde o serie de ateliere de creație și activități adaptate pe diverse grupe de vârstă prin care cei mici sunt ajutați să descopere arta și sunt încurajați să o aprecieze. Cum? Interacționând într-un mod plăcut și distractiv cu lucrări și învățând despre forme, culori, texturi, natură și despre marii artiști români și străini.

Ce este unic la Art Safari Kids este faptul că nu doar imaginația este stimulată în cadrul atelierelor de creație. Cei mici chiar au șansa să lucreze aplicat. Pot vedea cu ochii lor operele de artă ale marilor artiști români și internaționali care le devin surse de inspirație. Copiii pleacă acasă cu propriile opere de artă inspirate din din stilurile lui Pablo Picasso, Salvador Dali sau Marcel Iancu, dar și cu informații interesante despre viața și opera acestora, curentele artistice din care au făcut parte, explicate fix pe înțelesul lor.

Curioși ce activități pot face copiii la Art Safari Kids?

„Cine este Picasso?” Este o întrebare, dar și numele unui atelier care le răspunde copiilor, într-un mod practic, de ce merită să îl cunoaștem pe Picasso, de ce acesta avea un stil de pictură mai ciudat, ajungând astfel la ce a fost Cubismul.  Mai mult decât atât, cei mici vor avea șansa unică de a descoperi creația artistului spaniol în cadrul expoziției din Art Safari. Pot admira zeci de opere de artă originale semnate de Picasso (dar și de conaționalul său Dali), în cadrul Pavilionului Central.

„Pentru că vrem să le stimulăm imaginația copiilor și să le arătăm câte lucruri frumoase se pot naște prin puterea creativității, am organizat și atelierul de creație numit Planeta inventată, unde timpul nu există. O activitate prin care  profesorii de artă îi poartă pe copii într-o călătorie prin viața lui Salvador Dali,  precum printr-o planetă care există doar în imaginația lor. Despre asta este, de fapt, Suprarealismul”, adaugă Ioana Ciocan.

Copiii se pot juca și cu animale imaginare în cadrul atelierului de creație  numit chiar așa – „Animal imaginar”-, unde inspirați de opera lui Salvador Dali, creează propria operă de artă. Micii artiști au parte și de o prezentare a artei contemporane în cadrul expoziției Irinei Dragomir – plecând de la culorile roșu, galben și albastru prezente în arta acesteia, copiii sunt provocați să creeze un Autoportret cu animalul preferat.

Copiii nu învață doar istoria artei și curente artistice, ci și despre tehnici de creație la Art Safari Kids. De exemplu, în cadrul atelierului Mască pentru Bal inspirată de picturile lui Theodor Aman, arta colajului este în prim plan. După ce o deprind, copiii își creează o mască de bal, inspirându-se din tablourile marelui maestru. Acestea ilustrează petreceri somptuoase ale secolului al XIX-lea și costumații care îi captivează pe cei mici. O altă tehnică pe care o pot exersa copiii este pictura, căreia i-am dedicat un atelier de Creație în familie. Un frumos buchet de maci, hortensii, panseluțe, lalele sau chiar florile preferate ale mamelor, acestea sunt câteva din lucrurile pe care copiii își pot lăsa tușa.

„Ce sunt culorile? Dar non-culorile? Putem face artă și din alb sau negru? Sunt tot atâtea întrebări la care profesorii Art Safari Kids abia așteaptă să răspundă.

Pentru că nu excludem ca în cadrul acestui eveniment să se nască prima operă de artă a unui viitor mare artist, am creat atelierul Omul instrument, unde rezultatul final este o ilustrație pentru o copertă de carte pe un anumit subiect”, mai spune Ioana Ciocan.

Programul Art Safari Kids poate fi consultat aici. Un bilet la atelierele de creație costă 50 de lei.

Ce mai vedem la Art Safari 

Pavilionul Muzeal „Theodor Aman. Primul artist român modern”, curatoriat de Elena Olariu, expune peste 150 de lucrări (pictură și artă grafică) ale marelui maestru al picturii românești. Operele au fost aduse de la muzee din țară și din colecții private și surprind stilul de viață al elitei sociale și culturale românești din secolul XIX, descriind personalități ale epocii, evenimente mondene, întâmplări istorice etc.

Pavilionul Central „Picasso, Dali & Falla – Pălăria cu trei colțuri” expune lucrări semnate de Pablo Picasso și Salvador Dali care ilustrează decorurile și costumele realizate pentru „Pălăria cu trei colțuri”- magnificul spectacol de balet cu care muzica lui Manuel de Falla și-a făcut debutul triumfal pe scena internațională.

Pavilionul Aniversar „Barbara Klemm. Light and Dark. Photographs from Germany” găzduiește o expoziție semnată de cea mai premiată fotografă germană Barbara Klemm. Pe lângă fotografiile cu Germania de Vest și de Est înainte de unificare sau fotografii cu celebrități, sunt de neratat fotografiile realizate în țara noastră în timpul comunismului. Expoziția este curatoriată de Matthias Flügge și marchează 30 de ani de parteneriat germano-român.

Pavilionul Invitat „Marcel Iancu. Reconstruind artele România – Israel”

oferă cea mai amplă expoziție dedicată unui artist-fenomen al secolului XX – Marcel Iancu, de altfel și primul arhitect modernist al Bucureștiului. Da, există și un ștrand la Art Safari! Dacă vreți să vă relaxați pe șezlong, nu ezitați să vizitați expoziția dedicată artistului și arhitectului Marcel Iancu.

Pavilionul Contemporan „Roșu, galben și albastru”, al cărui curator este Alexandru Rădvan, oferă o explozie de culoare semnată de Irina Dragomir, cea mai tânără artistă din proiectul Art Safari. Copiii le vor iubi pe loc, dar și copiii mari deopotrivă, având șansa să descifreze în cheie propriu elementele din universul prezentat de Irina Dragomir, care semnează și instalația din holul Palatului Dacia-România J

Mai multe detalii despre programul Art Safari Kids 2022 și bilete puteți găsi aici.