Doză redusă de radiații, timp scurt de expunere și vizualizare în detaliu, la rezoluție ridicată. Acestea sunt câteva din beneficiile celor mai performante tehnologii de imagistică medicală veterinară din lume, ale producătorului finlandez Planmeca, care sunt acum disponibile pentru medicii veterinari din România. Anunțul a fost făcut de Dr. Raluca Zvorășteanu, președintele Societății Române de Chirurgie Orofacială și Stomatologie Veterinară, după ce o delegație formata din 10 medici veterinari din România a evaluat ultimele inovații în domeniu, la ele acasă.

În premieră o delegație de medici veterinari din România a fost invitată recent la Helsinki, în Finlanda, la sediul producătorului finlandez Planmeca, lider global pe piața imagisticii stomatologice și cea mai mare companie medicală dentară deținută privat, din lume,  pentru a discuta și evalua ultimele inovații și posibilitățile de dezvoltare în domeniul imagistică veterinară și stomatologie veterinară din România, aflat în plină dezvoltare.

„Tehnologia în acest domeniu al imagisticii veterinare a atins un nivel care, până nu demult, a fost posibil doar în medicina umană, iar discuțiile din Finlanda, din cadrul Planmeca Digital Veterinary Tour, ne-au arătat că putem implementa și în cabinetele stomatologice veterinare din România, tot acest know-how de top. Ne-am familiarizat cu cele mai avansate tehnologii de imagistică, printre care și un computer tomograf de înaltă rezoluție. Denumit Verity Vet, acest CT folosește o tehnologie imagistică unică în domeniul veterinar, cu fascicul conic de radiații, care permite vizualizarea în detaliu și la rezoluție ridicată a structurilor dure ale animalelor, cu doză minimă de radiatii, de până la 10 ori mai mică decât CT-urile veterinare convenționale”, explică Dr. Raluca Zvorășteanu, președintele Societății Române de Chirurgie Orofacială și Stomatologie Veterinară.

Mai mult decât atât, potrivit Dr. Cristina Rizea, director general Dexellence, partener oficial în România al brandurilor de top din domeniul imagisticii și echipamentelor stomatologice, doza de radiații la care va fi expus animalul pentru realizarea unui CT maxilar poate fi de 15 uSv (echivalentă unui zbor de 2 ore cu avionul), apropiată de cea utilizată pentru o radiografie dentară panoramică.

De asemenea, timpul de captare a imaginii este foarte redus, de 20-30 de secunde, lucru extrem de important în practica veterinară, ținând cont de faptul că animalele sunt sub anestezie generală în timpul realizării CT-ului și e important să nu se scurteze timpul operator disponibil medicului.

Conform specialiștilor în stomatologie veterinară, încă un beneficiu al acestui tip de CT veterinar este faptul că radiațiile sunt focalizate, cu dispersie redusă, astfel încât operatorul poate rămâne în cameră în timpul captării imaginii, producătorul finlandez menționând că doza de radiații este nulă la o distanță de 2,5 m față de aparat.