marți, martie 21, 2023
Acasă*Cărămidă cu cărămidă, pasiunea pentru LEGO® este construită de 90 de ani

Cărămidă cu cărămidă, pasiunea pentru LEGO® este construită de 90 de ani

@ Vara aceasta, Grupul LEGO sărbătorește creativitatea fanilor și impactul pozitiv al jocurilor @Concluziile noului studiu LEGO® „Play Well” arată că joaca este esențială pentru bunăstarea și fericirea unei familii

 În urmă cu 90 de ani, un tâmplar danez a creat o gamă de jucării din lemn în atelierul său din Billund, Danemarca. Prima sa colecție cuprindea 36 de jucării, incluzând mașini, avioane și jucării yoyo, realizate manual cu intenția de a-i ajuta pe copiii din localitate să învețe mai multe despre lumea înconjurătoare.

Ce nu putea anticipa Ole Kirk Kristiansen în 1932 este faptul că Grupul LEGO avea să devină una dintre cele mai mari companii de jucării din lume, care va inspira joaca a milioane de copii în fiecare an.

La 26 ani de la crearea primei jucării, fiul lui Ole, Godtfred, a patentat cărămida LEGO așa cum o cunoaștem astăzi, cu sistemul tubular și modular care oferă posibilități nelimitate pentru construcții creative. De atunci, cărămida LEGO a evoluat enorm. De la câteva cărămizi simple, în culorile primare, umila cărămidă a devenit baza a peste 18.000 produse LEGO, a pășit pe covoarele roșii din Hollywood prin THE LEGO MOVIE™, a ajutat copiii să învețe programare sau robotică prin LEGO® MINDSTORMS®, și a inspirat ore de joacă în format digital, cu cele peste 180 jocuri video LEGO.

În timp, pasiunea lui Ole pentru jucării de calitate și distractive s-a transmis din generație în generație.  Însuși numele LEGO provine din alăturarea a două cuvinte – “Leg Godt”, care în limba daneză înseamnă “Joacă-te bine” (lb. eng. “Play Well”). În prezent, concluziile noului studiu LEGO „Play Well” arată beneficiile jucăriilor dincolo de distracție, și anume impactul pozitiv pe care îl au asupra dezvoltării copiilor, a stării de fericire și a bunăstării unei familii.

Impactul Jocului

Pentru derularea studiului LEGO „Play Well” 2022, compania a sondat răspunsurile a peste 55.000 de părinți și copii din peste 30 țări, descoperind că aproape toți părinții consideră că jocul le dezvoltă creativitatea celor mici (93%), aptitudinile de comunicare (92%) și încrederea în sine (91%). Atunci când copiii se joacă, ei își dezvoltă simultan aptitudini care le permit să prospere în lumea reală.

Dar, cea mai importantă concluzie a studiului arată că aproape toți copiii spun că joaca în familie îi face fericiți (97%), ajutându-i să se relaxeze și să își ia mintea de la școală (95%), ba chiar că este modul lor preferat de a învăța.

Afacere de familie

Joaca nu este doar pentru cei mici. Joaca în familie întărește legăturile familiale, contribuie la fericirea familiei și la bunăstarea acesteia, potrivit răspunsurilor a 95% dintre părinți. Mai mult de 4 din 5 părinți (85%) au nominalizat LEGO în mod specific, declarând că familiile din care fac parte sunt mai fericite când se joacă împreună cu seturi LEGO.

Valorile familiale au fost mereu esențiale pentru viziunea grupului LEGO, care are și astăzi sediul în Billund, Danemarca, unde Ole a construit primele sale jucării. Și în prezent, grupul este deținut de familia lui Ole, cel mai recent, Kjeld Kirk Kristiansen lăsându-l la conducere pe fiul său – Thomas Kirk Kristiansen.

”Atunci când străbunicul meu a înființat compania, în urmă cu 90 de ani, acesta a imprimat o viziune care se păstrează și în zilele noastre: joaca poate schimba viața unui copil – aceasta reunește membrii familiei și îi ajută pe cei mici să își dezvolte aptitudini care să le permită să își atingă potențialul. Bunicul meu avea un atelier mic, dar o ambiție foarte mare, aceea de a se asigura că un număr cât mai mare cu putință de copii va putea să aibă parte de beneficiile aduse de joacă. Fie că vorbim de anul 1932, 2022 sau de aniversarea noastră centenară, din 2032, dorința noastră este să continuăm să onorăm această moștenire – de a ajuta toate familiile, oriunde se află acestea, să se <joace bine>.”, a declarat Thomas Kirk Kristiansen, Președinte, Grupul LEGO.  

Cărămizi mici, posibilități nesfârșite

Pe măsură ce grupul LEGO a dezvoltat constant noi moduri de a ne juca, scopul său original a rămas neschimbat: de a construi viitorul noilor generații prin intermediul jocului și de a le stimula creativitatea și imaginația. Astfel, șase mici cărămizi LEGO de 2×4 butoni pot fi combinate în peste 915 milioane de moduri diferite.

În rândul copiilor, 95% dintre respondenți au afirmat că jucării precum cărămizile LEGO îi ajută să fie creativi și să încerce lucruri noi, în timp ce fanii adulți ai LEGO (Adult Fans of LEGO, AFOLs) din toată lumea expun în fiecare zi proiecte incredibile, dezvoltate cu ajutorul cărămizilor LEGO- unii dintre ei chiar au  proiectat unele dintre cele mai cunoscute seturi LEGO.

De mulți ani, utilizez cărămizile LEGO pentru a-mi transpune cele mai curajoase idei în realitate. Descopăr mereu o nouă tehnică de construcție care îmi suscită imaginația. În plus, prin intermediul cărămizilor LEGO, am acces la o comunitate imensă de oameni creativi din toată lumea,” a declarat Chinna, în vârstă de 28 ani, din Virginia, SUA.

Construind un viitor mai strălucitor

Ultimele nouă decenii au demonstrat cât de importantă este joaca pentru toți copiii. De aceea, 25% din profitul grupului LEGO este redirecționat către Fundația LEGO, care conectează milioane de copii cu beneficiile învătării prin joacă. Anul trecut, Fundația LEGO a dedicat un buget de peste 440 milioane USD pentru ajutorarea copiilor din toată lumea.

Sărbătoriți cu noi

În al 90-lea an aniversar, grupul LEGO va sărbători creativitatea fanilor și atingerea bornei de 90 de ani de joacă LEGO, printr-o varietate de activități dedicate tuturor grupurilor de vârstă.

Printre aceste activități se numără:

  • Oferirea de experiențe și provocări de construcții pentru întreaga familie, cât și lansarea testului ”Ce fel de cărămidă ești tu?”, care va debuta pe 9 iunie pe LEGO.com, canalele social media ale LEGO și LEGO Life,
  • Omagierea impactului și rolului unor artiști de renume mondial, precum Alicia Keys, Yotam Ottolenghi și Peggy Gou,
  • Transformarea magazinelor LEGO în zone de joacă începând cu 10 iunie, incluzând punerea la dispoziția vizitatorilor a mai multe activități tematice și zone expoziționale,
  • Recunoașterea meritelor AFOLs prin seturile LEGO
  • Reunirea fanilor LEGO de toate vârstele pentru o vizită în culisele sediului LEGO, cu ocazia LEGO® CON, pe 18 iunie,
  • Ilustrarea capacității copiilor de a transforma momente cotidiene în adevărate aventuri ludice, și oferirea de inspirație pentru a ajuta părinții să le urmeze exemplul, parte a mișcării #PlayPledge a Fundației LEGO,
  • Colaborarea cu parteneri din entertainment, artă, design, muzică, modă, jocuri video și sport, pentru a crea spații dedicate jocurilor și experiențe pentru comunitățile din toată lumea,
  • Reconstrucția unor modele consacrate LEGO, pentru a oferi familiilor ore întregi de distracție și nostalgie, prin intermediul LEGO Classic 90 Years of Play,
  • Invitarea oaspeților LEGOLAND în anumite locații de joacă, unde pot experimenta cinci tipuri diferite de activități, parte a inițiativei Play YOUR Way,
  • Oferirea unei experiențe deosebite fanilor de toate vârstele care vizitează LEGO House din Billund, prin intermediul a 25 milioane de cărămizi LEGO,
  • Acordarea de timp liber celor peste 24.000 angajați LEGO din toată lumea, pentru a celebra în modul lor preferat ziua anuală LEGO Play Day, pe 10 iunie.
  • În România va fi implementată o promoție aniversară cu premii zilnice și săptămânale, marele premiu constând într-o excursie cu familia la LEGOLAND. Mai multe detalii pe www.90deanidejoaca.ro

Urmăriți hashtagul #LEGO90years sau vizitați  LEGO.com/90-Years-Of-Play si www.90deanidejoaca pentru a vă alatura acțiunilor aniversare.

Mai multe despre brand-ul LEGO:

  1. Numele spune totul – Ole a apelat la angajații săi pentru ajutor în a-și denumi compania, oferind o sticlă de vin de casă. Din fericire însă pentru angajații săi, ideea numelui câștigător a fost chiar a lui.
  2. Doar cel mai bun este îndeajuns de bun – motto-ul lui Ole încă stabilește standardul pentru calitate și siguranță. Elementele LEGO sunt supuse la diverse teste (scăpare, zdrobire, încălzire etc) pentru a verifica că sunt suficient de rezistente încât să devină jucăria preferată a copiilor. Există chiar și un test în care se folosește unt pentru a reproduce degetele alunecoase.
  3. Teoria firului de păr – fiecare cărămidă LEGO este modelată cu precizia lățimii unui fir de păr (5my/0,005 mm) pentru a asigura „puterea de prindere” care ține creațiile LEGO împreună.
  4. Un renume îndelungat – Cărămida LEGO a fost votată Jucăria secolului în 1999 – la peste 40 de ani după ce a fost proiectată pentru prima dată.
  5. Schița cărămizii – designul cărămizii LEGO pe care o știm astăzi a rămas același din 1958 – cărămizile produse în urmă cu peste 60 de ani se potrivesc cu cele fabricate astăzi.
  6. O schimbare de paradigmă – până în 2030, ne propunem ca toate produsele LEGO de bază să fie realizate din materiale mai durabile, fără a schimba designul sau a face compromisuri în materie de calitate sau siguranță. Aproximativ 150 de elemente LEGO sunt deja fabricate din trestie de zahăr din surse durabile, iar un prototip de cărămidă LEGO realizată din sticle de plastic PET reciclate a fost dezvăluit în 2021.
  7. Cărămizi mari pentru mâini mici – LEGO® DUPLO® a fost introdus în 1969 pentru a ajuta preșcolarii să se joace creativ – cărămizile DUPLO sunt duble față de cărămizile LEGO.
  8. La aceeași înălțime – fiecare minifigurină LEGO măsoară 4 cărămizi înălțime fără păr, pălărie sau accesorii, pentru a potrivi cu proporțiile clădirilor din Sistemul de joc LEGO (LEGO System in Play)

Misiunea Grupului LEGO este de a inspira și dezvolta constructorii de mâine, prin joacă și învățare creativă. Sistem de joc LEGO, care are la bază cărămizile LEGO®, le permite copiilor și fanilor de orice vârstă,  să construiască și să reconstruiască orice își pot imagina. Grupul LEGO® a fost fondat în Billund, Danemarca în 1932 de Ole Kirk Kristiansen. Numele este derivat din două cuvinte daneze, LEg GOdt, cu semnificația „Joacă-te bine”. Astăzi, Grupul LEGO continuă să fie o companie de familie, cu sediul central în Billund. Produsele LEGO sunt comercializate în peste 130 de țări din întreaga lume. Mai multe informații pe www.lego.com/ro-ro

Fundația LEGO își propune să inspire și să dezvolte constructorii de mâine, o misiune împărtășită cu Grupul LEGO. Fundația LEGO este dedicată dezvoltării unui viitor în care învățarea prin joacă le oferă copiilor autonomie să devină creativi, implicați și să continue să învețe pe tot parcursul vieții. Fundația LEGO vrea să redefinească joaca și să reimagineze învățarea. În colaborare cu formatori de opinie, influencers, pedagogi și părinți, Fundația LEGO urmărește să pregătească, inspire și să contureze campioni în joacă. www.LEGOFoundation.com

 

ARTICOLE SIMILARE

8 Martie la Muzeul Antipa

Cu ocazia zilei de 8 Martie, Muzeul Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa” oferă tuturor doamnelor și domnișoarelor intrarea gratuită pentru expoziția permanentă! Vă invităm...

Numărul bibliotecilor școlare a scăzut cu 500, în ultimii doi ani. Accesul la bibliotecă, încă inegal

În ultimii doi ani, numărul bibliotecilor școlare a scăzut constant, de la 6.545 în 2019, la 6.050 în 2022, în vreme ce numărul copiilor...

Irina Rimes devine ambasador AVON și prezintă Hydramatic, primul ruj mat din lume cu nucleu hidratant

AVON  anunță, în premieră, parteneriatul cu Irina Rimes, una dintre cele mai populare artiste din România. Irina s-a remarcat pe piața din România odată...

Cadourile românești generează, în acest an, vânzări duble pentru Art&Craft, față de 2022

Art&Craft Design, companie lider de piață pe segmentul de cadouri și suveniruri românești, estimează o dublare a volumului comenzilor pentru mărțișoare și cadouri simbolice...

Târgul de Turism al României de la ROMEXPO, primul pas cu super reduceri spre experiențe de neuitat în destinații de vis

Târgul de Turism al României de la ROMEXPO este în plină desfășurare la ROMEXPO și își așteaptă vizitatorii cu oferte dintre cele mai variate...

S-a lansat platforma de resurse educaţionale pentru „Săptămâna Verde”

Elevii și cadrele didactice au acum la dispoziție o platformă de resurse educaționale, Saptamanaverde.edu.ro, lansată, vineri, de Ministerul Educației și Ministerul Apelor și Pădurilor,...

Programul pentru şcoli al României pentru perioada 2023-2029 a fost pus în dezbatere publică

Ajutorul financiar din partea Uniunii Europene pentru distribuirea fructelor, legumelor şi laptelui în şcoli, în perioada 1 august 2023 - 31 iulie 2029, se...

Știai că îți poți dărui cadoul de 1 și 8 Martie pentru o cauză socială pe Galantom.ro?

Platforma de fundraising Galantom.ro lansează campania de Mărțișor, prin care doamnelor și domnișoarelor își pot dărui cadourile de 1 Martie sau 8 Martie către...

La fiecare două minute, o femeie moare din cauza sarcinii sau a nașterii, potrivit agențiilor ONU

La fiecare două minute, o femeie moare în timpul sarcinii sau al nașterii, potrivit ultimelor estimări prezentate astăzi într-un raport de către agențiile ONU. Raportul...

Calendarul înscrierii în învăţământul primar 2023-2024 a fost trimis la Monitorul Oficial

Ordinul ministrului Educaţiei privind aprobarea calendarului înscrierii în învăţământul primar pentru anul şcolar 2023-2024 a fost trimis spre publicare în Monitorul Oficial, anunță Ministerul...

Târg de Mărțișor Învie Tradiția 27 februarie – 1 martie

În perioada 27 februarie - 1 martie 2023, Învie Tradiția va organiza, ca în fiecare an, un târg de mărțișor, cu sute de modele...

Luna iubirii, sărbătorită cu premieră la OCC

Pentru a facilita accesul cât mai multor spectatori la cea mai recentă producție a Operei Comice pentru Copii, conducerea instituției a decis prelungirea ofertei...

Ministerul Educației prezintă lista celor 39 de clădiri cu destinația de învățământ care au risc seismic

Ministerul Educației a anunțat că în urma reactualizării datelor din Sistemul Informatic Integrat al Învățământului din România (SIIIR), de către conducerile unităților de învățământ,...

ANCHETĂ: Patru din cinci sesizări având ca obiect infracțiuni împotriva libertății și integrității sexuale comise asupra minorilor s-au soluționat cu clasarea faptelor sau cu...

Patru din cinci sesizări având ca obiect infracțiuni împotriva libertății și integrității sexuale comise asupra minorilor s-au soluționat cu clasarea faptelor sau cu renunțarea...

Putem crește o nouă generație de fete în tech? „Începând cu 7-10 ani fetele își pot pierde interesul în științele exacte, dar motivele nu...

11 februarie a marcat ziua femeilor și fetelor în știință, o zi care a apărut pentru a încuraja meritele și participarea în știință și...

Studiu DENT ESTET privind sănătatea dentară la copii: „Aproape jumătate dintre părinți își duc copilul la dentist pentru o igienizare mai rar de o...

Datele unui studiu realizat de DENT ESTET în colaborare cu Reveal Marketing Research cu privire la comportamentele românilor legate de sănătatea dentară a copiilor...

Muzeul Național al Țăranului Român vă așteaptă în perioada 25 februarie – 1 martie 2023 la TÂRGUL MĂRȚIȘORULUI

Șnur alb și roșu de mătase, lânică și bumbac, hârtie de ziar, semințe, fetru, ceramică, podoabe, lut, rotițe de ceas, metal, taste de computer,...

„moving [m]others”, un spectacol despre EMOŢIA MATERNITĂŢII pe 1 şi 8 martie la ARCUB

Pe 1 şi 8 martie 2023, de la ora 18.30, ARCUB prezintă la Sala Mare instalaţia performativă despre maternitate „moving others”, organizat de Centrul...

Atelier creativ pentru copii de Mărțișor: „Mărțișug cu meșteșug”, la Palatul Suțu

Muzeul Municipiului București vă invită miercuri, 1 martie 2023, ora 15.30, la atelierul pentru copii „Mărțișug cu meșteșug". Întâlnirea va avea loc la Palatul...

De Ziua internațională a copilului bolnav de cancer, MedLife lansează primul program gratuit de testare genetică pentru copiii recent diagnosticați cu cancer, în vederea...

În România, aproximativ 400 de copii și adolescenți sunt diagnosticați anual cu o formă de cancer, cele mai frecvente fiind leucemiile, urmate de limfoame,...

„SHAME – European Stories”, expoziția care oferă o voce victimelor abuzului trăit în copilărie

Expoziția de fotografie „SHAME - European Stories” a fost inaugurată pe 15 februarie în stația de metrou Piața Unirii 1 din București. Organizată de...

Structura anului școlar 2023-2024, avizată în cadrul Comisiei de Dialog Social

Proiectul de Ordin al ministrului Educației privind structura anului școlar 2023-2024, în forma pusă în consultare publică, a fost avizat marți în cadrul...

15 februarie: Ziua Națională a Lecturii. Ministrul Educației îndeamnă cadrele didactice să organizeze activități de promovare a lecturii

Cu prilejul Zilei Naționale a Lecturii, ministrul Educației, Ligia Deca, invită cadrele didactice să organizeze activități de promovare a lecturii în școlile în care își desfășoară activitatea. „Pentru...

MAMBricolaj lansează, în premieră, programul „Rabla” pentru produse de bricolaj și accesorii de mobilier uzate

MAMBricolaj, lanț românesc de magazine de materiale și accesorii pentru mobilă, listat pe piața AeRO a Bursei de Valori București (BVB), lansează, în 20...

Școala de duminică, o nouă sesiune de cursuri, la UNATC

Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L.Caragiale" București începe o nouă sesiune de cursuri deschise publicului larg. Indiferent de vârstă sau pregătire, programul UNATC...

Ministerul Educației anunță repartizarea celor 1.200 de posturi de consilieri școlari

Ministerul Educației anunță repartizarea la nivel național a celor 1.200 de noi posturi de consilieri școlari aprobate în decembrie 2022. Ordinul prin care au...

Începe Carnavalul la Opera Comică pentru Copii

În acest weekend are loc evenimentul „Noaptea Carnavalului”, în exclusivitate la Opera Comică pentru Copii. Personajele din spectacolele OCC, cu măști și costume impresionante,...

Compartiment pentru copiii cu autism, la Spitalul de Pediatrie „Sfânta Maria” din Iași

La Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii "Sfânta Maria" Iaşi va fi înfiinţat un compartiment adresat copiilor cu patologie din spectrul autist, a anunțat...

Ce vor elevii de la universitatea ideală? Mai multă tehnologie și o programă adaptată la nevoile și realitățile din prezent: liceeni și-au spus dorințele...

Mai multă tehnologie pentru a facilita învățarea, o programă adaptată la nevoile și pasiunile elevilor, teme practice, încurajarea dezvoltării personale și abordarea unor probleme...

MAMBricolaj invită pasionații de bricolaj și DIY la ”Școala de Mobilă”

MAMBricolaj, lanț românesc de magazine de materiale și accesorii pentru mobilă, listat pe piața AeRO a Bursei de Valori București (BVB), lansează din 26...

Ultimele stiri

Cele mai citite