marți, iulie 5, 2022
banner babyboom
Acasă*Cărămidă cu cărămidă, pasiunea pentru LEGO® este construită de 90 de ani

Cărămidă cu cărămidă, pasiunea pentru LEGO® este construită de 90 de ani

@ Vara aceasta, Grupul LEGO sărbătorește creativitatea fanilor și impactul pozitiv al jocurilor @Concluziile noului studiu LEGO® „Play Well” arată că joaca este esențială pentru bunăstarea și fericirea unei familii

 În urmă cu 90 de ani, un tâmplar danez a creat o gamă de jucării din lemn în atelierul său din Billund, Danemarca. Prima sa colecție cuprindea 36 de jucării, incluzând mașini, avioane și jucării yoyo, realizate manual cu intenția de a-i ajuta pe copiii din localitate să învețe mai multe despre lumea înconjurătoare.

Ce nu putea anticipa Ole Kirk Kristiansen în 1932 este faptul că Grupul LEGO avea să devină una dintre cele mai mari companii de jucării din lume, care va inspira joaca a milioane de copii în fiecare an.

La 26 ani de la crearea primei jucării, fiul lui Ole, Godtfred, a patentat cărămida LEGO așa cum o cunoaștem astăzi, cu sistemul tubular și modular care oferă posibilități nelimitate pentru construcții creative. De atunci, cărămida LEGO a evoluat enorm. De la câteva cărămizi simple, în culorile primare, umila cărămidă a devenit baza a peste 18.000 produse LEGO, a pășit pe covoarele roșii din Hollywood prin THE LEGO MOVIE™, a ajutat copiii să învețe programare sau robotică prin LEGO® MINDSTORMS®, și a inspirat ore de joacă în format digital, cu cele peste 180 jocuri video LEGO.

În timp, pasiunea lui Ole pentru jucării de calitate și distractive s-a transmis din generație în generație.  Însuși numele LEGO provine din alăturarea a două cuvinte – “Leg Godt”, care în limba daneză înseamnă “Joacă-te bine” (lb. eng. “Play Well”). În prezent, concluziile noului studiu LEGO „Play Well” arată beneficiile jucăriilor dincolo de distracție, și anume impactul pozitiv pe care îl au asupra dezvoltării copiilor, a stării de fericire și a bunăstării unei familii.

Impactul Jocului

Pentru derularea studiului LEGO „Play Well” 2022, compania a sondat răspunsurile a peste 55.000 de părinți și copii din peste 30 țări, descoperind că aproape toți părinții consideră că jocul le dezvoltă creativitatea celor mici (93%), aptitudinile de comunicare (92%) și încrederea în sine (91%). Atunci când copiii se joacă, ei își dezvoltă simultan aptitudini care le permit să prospere în lumea reală.

Dar, cea mai importantă concluzie a studiului arată că aproape toți copiii spun că joaca în familie îi face fericiți (97%), ajutându-i să se relaxeze și să își ia mintea de la școală (95%), ba chiar că este modul lor preferat de a învăța.

Afacere de familie

Joaca nu este doar pentru cei mici. Joaca în familie întărește legăturile familiale, contribuie la fericirea familiei și la bunăstarea acesteia, potrivit răspunsurilor a 95% dintre părinți. Mai mult de 4 din 5 părinți (85%) au nominalizat LEGO în mod specific, declarând că familiile din care fac parte sunt mai fericite când se joacă împreună cu seturi LEGO.

Valorile familiale au fost mereu esențiale pentru viziunea grupului LEGO, care are și astăzi sediul în Billund, Danemarca, unde Ole a construit primele sale jucării. Și în prezent, grupul este deținut de familia lui Ole, cel mai recent, Kjeld Kirk Kristiansen lăsându-l la conducere pe fiul său – Thomas Kirk Kristiansen.

”Atunci când străbunicul meu a înființat compania, în urmă cu 90 de ani, acesta a imprimat o viziune care se păstrează și în zilele noastre: joaca poate schimba viața unui copil – aceasta reunește membrii familiei și îi ajută pe cei mici să își dezvolte aptitudini care să le permită să își atingă potențialul. Bunicul meu avea un atelier mic, dar o ambiție foarte mare, aceea de a se asigura că un număr cât mai mare cu putință de copii va putea să aibă parte de beneficiile aduse de joacă. Fie că vorbim de anul 1932, 2022 sau de aniversarea noastră centenară, din 2032, dorința noastră este să continuăm să onorăm această moștenire – de a ajuta toate familiile, oriunde se află acestea, să se <joace bine>.”, a declarat Thomas Kirk Kristiansen, Președinte, Grupul LEGO.  

Cărămizi mici, posibilități nesfârșite

Pe măsură ce grupul LEGO a dezvoltat constant noi moduri de a ne juca, scopul său original a rămas neschimbat: de a construi viitorul noilor generații prin intermediul jocului și de a le stimula creativitatea și imaginația. Astfel, șase mici cărămizi LEGO de 2×4 butoni pot fi combinate în peste 915 milioane de moduri diferite.

În rândul copiilor, 95% dintre respondenți au afirmat că jucării precum cărămizile LEGO îi ajută să fie creativi și să încerce lucruri noi, în timp ce fanii adulți ai LEGO (Adult Fans of LEGO, AFOLs) din toată lumea expun în fiecare zi proiecte incredibile, dezvoltate cu ajutorul cărămizilor LEGO- unii dintre ei chiar au  proiectat unele dintre cele mai cunoscute seturi LEGO.

De mulți ani, utilizez cărămizile LEGO pentru a-mi transpune cele mai curajoase idei în realitate. Descopăr mereu o nouă tehnică de construcție care îmi suscită imaginația. În plus, prin intermediul cărămizilor LEGO, am acces la o comunitate imensă de oameni creativi din toată lumea,” a declarat Chinna, în vârstă de 28 ani, din Virginia, SUA.

Construind un viitor mai strălucitor

Ultimele nouă decenii au demonstrat cât de importantă este joaca pentru toți copiii. De aceea, 25% din profitul grupului LEGO este redirecționat către Fundația LEGO, care conectează milioane de copii cu beneficiile învătării prin joacă. Anul trecut, Fundația LEGO a dedicat un buget de peste 440 milioane USD pentru ajutorarea copiilor din toată lumea.

Sărbătoriți cu noi

În al 90-lea an aniversar, grupul LEGO va sărbători creativitatea fanilor și atingerea bornei de 90 de ani de joacă LEGO, printr-o varietate de activități dedicate tuturor grupurilor de vârstă.

Printre aceste activități se numără:

 • Oferirea de experiențe și provocări de construcții pentru întreaga familie, cât și lansarea testului ”Ce fel de cărămidă ești tu?”, care va debuta pe 9 iunie pe LEGO.com, canalele social media ale LEGO și LEGO Life,
 • Omagierea impactului și rolului unor artiști de renume mondial, precum Alicia Keys, Yotam Ottolenghi și Peggy Gou,
 • Transformarea magazinelor LEGO în zone de joacă începând cu 10 iunie, incluzând punerea la dispoziția vizitatorilor a mai multe activități tematice și zone expoziționale,
 • Recunoașterea meritelor AFOLs prin seturile LEGO
 • Reunirea fanilor LEGO de toate vârstele pentru o vizită în culisele sediului LEGO, cu ocazia LEGO® CON, pe 18 iunie,
 • Ilustrarea capacității copiilor de a transforma momente cotidiene în adevărate aventuri ludice, și oferirea de inspirație pentru a ajuta părinții să le urmeze exemplul, parte a mișcării #PlayPledge a Fundației LEGO,
 • Colaborarea cu parteneri din entertainment, artă, design, muzică, modă, jocuri video și sport, pentru a crea spații dedicate jocurilor și experiențe pentru comunitățile din toată lumea,
 • Reconstrucția unor modele consacrate LEGO, pentru a oferi familiilor ore întregi de distracție și nostalgie, prin intermediul LEGO Classic 90 Years of Play,
 • Invitarea oaspeților LEGOLAND în anumite locații de joacă, unde pot experimenta cinci tipuri diferite de activități, parte a inițiativei Play YOUR Way,
 • Oferirea unei experiențe deosebite fanilor de toate vârstele care vizitează LEGO House din Billund, prin intermediul a 25 milioane de cărămizi LEGO,
 • Acordarea de timp liber celor peste 24.000 angajați LEGO din toată lumea, pentru a celebra în modul lor preferat ziua anuală LEGO Play Day, pe 10 iunie.
 • În România va fi implementată o promoție aniversară cu premii zilnice și săptămânale, marele premiu constând într-o excursie cu familia la LEGOLAND. Mai multe detalii pe www.90deanidejoaca.ro

Urmăriți hashtagul #LEGO90years sau vizitați  LEGO.com/90-Years-Of-Play si www.90deanidejoaca pentru a vă alatura acțiunilor aniversare.

Mai multe despre brand-ul LEGO:

 1. Numele spune totul – Ole a apelat la angajații săi pentru ajutor în a-și denumi compania, oferind o sticlă de vin de casă. Din fericire însă pentru angajații săi, ideea numelui câștigător a fost chiar a lui.
 2. Doar cel mai bun este îndeajuns de bun – motto-ul lui Ole încă stabilește standardul pentru calitate și siguranță. Elementele LEGO sunt supuse la diverse teste (scăpare, zdrobire, încălzire etc) pentru a verifica că sunt suficient de rezistente încât să devină jucăria preferată a copiilor. Există chiar și un test în care se folosește unt pentru a reproduce degetele alunecoase.
 3. Teoria firului de păr – fiecare cărămidă LEGO este modelată cu precizia lățimii unui fir de păr (5my/0,005 mm) pentru a asigura „puterea de prindere” care ține creațiile LEGO împreună.
 4. Un renume îndelungat – Cărămida LEGO a fost votată Jucăria secolului în 1999 – la peste 40 de ani după ce a fost proiectată pentru prima dată.
 5. Schița cărămizii – designul cărămizii LEGO pe care o știm astăzi a rămas același din 1958 – cărămizile produse în urmă cu peste 60 de ani se potrivesc cu cele fabricate astăzi.
 6. O schimbare de paradigmă – până în 2030, ne propunem ca toate produsele LEGO de bază să fie realizate din materiale mai durabile, fără a schimba designul sau a face compromisuri în materie de calitate sau siguranță. Aproximativ 150 de elemente LEGO sunt deja fabricate din trestie de zahăr din surse durabile, iar un prototip de cărămidă LEGO realizată din sticle de plastic PET reciclate a fost dezvăluit în 2021.
 7. Cărămizi mari pentru mâini mici – LEGO® DUPLO® a fost introdus în 1969 pentru a ajuta preșcolarii să se joace creativ – cărămizile DUPLO sunt duble față de cărămizile LEGO.
 8. La aceeași înălțime – fiecare minifigurină LEGO măsoară 4 cărămizi înălțime fără păr, pălărie sau accesorii, pentru a potrivi cu proporțiile clădirilor din Sistemul de joc LEGO (LEGO System in Play)

Misiunea Grupului LEGO este de a inspira și dezvolta constructorii de mâine, prin joacă și învățare creativă. Sistem de joc LEGO, care are la bază cărămizile LEGO®, le permite copiilor și fanilor de orice vârstă,  să construiască și să reconstruiască orice își pot imagina. Grupul LEGO® a fost fondat în Billund, Danemarca în 1932 de Ole Kirk Kristiansen. Numele este derivat din două cuvinte daneze, LEg GOdt, cu semnificația „Joacă-te bine”. Astăzi, Grupul LEGO continuă să fie o companie de familie, cu sediul central în Billund. Produsele LEGO sunt comercializate în peste 130 de țări din întreaga lume. Mai multe informații pe www.lego.com/ro-ro

Fundația LEGO își propune să inspire și să dezvolte constructorii de mâine, o misiune împărtășită cu Grupul LEGO. Fundația LEGO este dedicată dezvoltării unui viitor în care învățarea prin joacă le oferă copiilor autonomie să devină creativi, implicați și să continue să învețe pe tot parcursul vieții. Fundația LEGO vrea să redefinească joaca și să reimagineze învățarea. În colaborare cu formatori de opinie, influencers, pedagogi și părinți, Fundația LEGO urmărește să pregătească, inspire și să contureze campioni în joacă. www.LEGOFoundation.com

 

ARTICOLE SIMILARE

Ministrul Alexandru Rafila anunță că vor fi repuse în funcţiune centrele de testare COVID, iar utilizarea măştii este recomandată în spaţii închise

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a anunțat, luni, că vor fi puse din nou în funcţiune centrele de testare COVID, accesibile mai ales la sfârşitul...

Rezultatele finale după prima sesiune a examenului național de Bacalaureat 2022 (după soluționarea contestațiilor): 75,2% – rata generală de promovare

Rata de succes la examen a crescut cu 5,4% pe ansamblul tuturor promoțiilor, comparativ cu rezultatele înregistrate în sesiunea iunie - iulie 2021 Rezultatele finale...

Biletele de tren se scumpesc de la 1 iulie

CFR Călători a anunțat că începând cu data de 1 iulie 2022, vor fi puse în aplicare prevederile Ordinului Ministrului Transporturilor şi Infrastructurii (OMT)...

Calvin Harris lansează pe 5 august albumul Funk Wav Bounces Vol. 2. Pe 30 iulie artistul va veni pentru prima dată în România, într-un...

Dua Lipa, Snoop Dogg, Pharell și Justin Timberlake sunt printre artiștii care se aud pe noul album Calvin Harris lansează mult așteptatul album Funk Wav...

Evaluarea Națională a absolvenților de clasa a VIII-a (sesiunea 2022): sinteza rezultatelor înregistrate după soluționarea contestațiilor

Ministerul Educației a publicat, joi, rezultatele finale înregistrate după soluționarea contestațiilor - sesiunea 2022  (14 - 17 iunie) - a examenului de Evaluare Națională a absolvenților de gimnaziu...

Crește din nou numărul cazurilor de COVID-19. Și numărul copiilor internaţi este mai mare

Numărul cazurilor de COVID-19 a crescut seminifictiv în perioada 20-26 iunie, când au fost înregistrate 3.974 de noi infectări, faţă de perioada 13-19 iunie,...

Ce poveste și-a inventat o fetita ucraineana, pentru a face fata traumei. Salvati Copiii deschide primul centru de consiliere și informare pentru familiile refugiate...

La doar 7 ani, Viktoria a trecut prin experiența traumatizantă a războiului și a pierderii casei. Locuia cu mama și bunica ei în...

De frica unui nou val de COVID-19, țările europene iau în calcul reintroducerea restricțiilor

În unele țări din Europa, autoritățile analizează posibilitatea reintroducerii unor restricții menite să stopeze creșterea accelerată a cazurilor de COVID-19. Cea mai răspândită măsură este...

Gala Absolvenților UNATC 2022 – Arta unește inimile

9 zile, 74 de producții artistice, 285 de absolvenți, 439 de tineri artiști implicați, 10 săli de spectacol, 2 săli de cinema În perioada 1-9...

Urmându-și instinctul: povestiri anecdotice cu animale  

Muzeul Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa” și Editura ARCB vă invită la lansarea cărții „Urmându-și instinctul: povestiri anecdotice cu animale”, semnat de E....

Rezultatele bune de la evaluarea națională, datorate și părinților care au asigurat pregătirea copiilor prin meditații

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a declarat că la rezultatele bune înregistrate la Evaluarea naţională şi Bacalaureat au contribuit şi părinţii care au asigurat pregătirea...

Trei noi cazuri de variola maimuței au fost diagnosticate în România

Ministerul Sănătății anunță că trei noi cazuri de variola maimuței au fost diagnosticate în România, fiind vorba despre trei bărbați cu vârste de 24...

De ce se ceartă românii în vacanță?

”Brusc, petrec prea mult timp în prezența partenerului” Planificată minuțios, prevăzută în bugetul familiei și îndelung așteptată, vacanța de vară se transformă de multe ori...

Educația nedreaptă: Sunt disparități mari între județe, elevii din rural au de trei ori mai puține medii de trecere la examenele naționale față de...

Rezultatele examenului de Evaluare Națională la clasa a VIII-a scot în evidență severa inegalitate de șanse în domeniul educației la care sunt expuși elevii...

Rezultate Bacalaureat: Rata de succes la examen a crescut cu 5,5% pe ansamblul tuturor promoțiilor, fiind cea mai mare din ultimii 10 ani (înainte...

Ministerul Educației a publicat, luni, 27 iunie, ora 10:00, rezultatele obținute de absolvenții studiilor liceale care au susținut probele examenului național de bacalaureat în...

Începe Caravana Akademia Kinderland, ediția 2022: școala mobilă de alimentație sănătoasă pentru copii ajunge în sudul țării

Caravana care îi învață pe cei mici despre alimentația sănătoasă ajunge pentru prima dată în această vară în județele din sudul țării, în cadrul...

Ministrul Educației atrage atenția că doar 6% dintre elevi scriu perfect româneşte. Nici cu matematica nu stam prea bine!

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a semnalat că doar 6% dintre elevi au rezolvat integral corect un exerciţiu care viza scrierea corectă, la proba de...

Numărul mediilor peste 5, la Evaluarea Națională, este o maximă absolută în raport cu ultimii 10 ani – 82,3%

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a declarat, joi, că numărul mediilor peste 5 obţinute de elevi la Evaluarea Naţională a înregistrat în acest an "o...

Târgul liceelor din Capitală, sâmbătă şi duminică, la Colegiul Național ”Octav Enicescu”

Târgul de Oferte Educaţionale din Bucureşti va avea loc sâmbătă şi duminică, între orele 11,00 - 17,00, în incinta Colegiului Naţional "Octav Onicescu" din...

745 de locuri au fost scoase la concurs la Academia de Poliţie “Alexandru Ioan Cuza”

745 de locuri au fost scoase la concurs, anul acesta, pentru formarea ofiţerilor în cadrul Academiei de Poliţie "Alexandru Ioan Cuza", cele mai multe...

Judeţul Cluj ocupă primul loc în ţară la evaluarea naţională

Judeţul Cluj se clasează pe primul loc în ţară la evaluarea naţională şi 17 elevi clujeni au obţinut media 10. "La nivelul judeţului Cluj, situaţia...

ARTIȘTI și ARTIZANI la MNȚR, 24 – 26 iunie 2022, între orele 10.00 şi 18.00

Muzeul Național al Țăranului Român vă aşteaptă la a doua ediţie a târgului ARTIȘTI și ARTIZANI la MNȚR, organizat de vineri, 24 până duminică,...

Al șaselea caz de variola maimuței a fost diagnosticat în România

Este vorba de un bărbat de 40 de ani. Acesta s-a prezentat la o clinică medicală din București iar investigațiile de laborator au confirmat...

Cine zboară printre flori, în zig-zag de-atâtea ori?

Muzeul Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa” anunță deschiderea unei noi expoziții temporare de fluturi tropicali vii, în sera din curtea muzeului. Dacă doriți...

Au fost afişate rezultatele la Evaluarea Naţională

Ministerul Educaţiei a afişat, joi, rezultatele la Evaluarea Naţională. Contestaţiile pot fi depuse în aceeaşi zi, între 16,00 - 19,00, dar şi vineri, în intervalul...

Rezultatele la Evaluarea Naţională vor fi afişate joi

Rezultatele la Evaluarea Naţională sunt afişate joi, 23 iunie, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Contestaţiile pot fi depuse joi (în intervalul orar 16,00 -...

Universitatea ”Ştefan cel Mare” din Suceava oferă cele mai multe de locuri fără taxă, în premieră

Universitatea "Ştefan cel Mare" din Suceava (USV) va oferi, în anul universitar 2022- 2023, candidaţilor din regiunea de Nord-Est, care doresc să îşi înceapă...

Studiu: 56% dintre români consumă aproape zilnic carne, în timp ce 34% optează regulat pentru produse pe bază de plante în alimentația lor

Danone România anunță rezultatele celui mai recent studiu privind interesul și comportamentul de consum al românilor în ceea ce privește produsele pe bază de...

David Popovici, campion mondial, la natație, la 17 ani

La doar 17 ani, David Popovici a devenit campion mondial la natație seniori, în proba de 200 metri liber, la Campionatul Mondial din Ungaria,...

Expoziție științifică unică în țară, la Dino Parc Râșnov – „Păsările, urmași ai dinozaurilor?”

Dino Parc Râșnov, cel mai mare parc cu dinozauri din Sud-Estul Europei și muzeu în aer liber, a inaugurat o expoziție unică în România:...
dentist

Ultimele stiri

Cele mai citite