Aproape 3.000 de elevi din Bucureşti vor fi instruiţi cum să reacţioneze în situaţii de urgenţă, până la finalul lunii mai, în centrul mobil cumpărat de Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă şi pus la dispoziţia Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU), a estimat ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, la evenimentul care a marcat începerea activităţii sale.

Prima activitate a Centrului mobil de instruire a populației pentru răspuns la situații de urgență s-a desfășurat miercuri, 11 mai, la Școala Gimnazială „George Călinescu” din București. Au participat 160 de elevi din ciclul primar și gimnazial, organizați in 16 grupe.

În acord cu politica Ministerului Educației și obiectivele proiectului „România Educată” de a face învățarea relevantă pentru nevoile de viață ale copiilor și tinerilor – nu doar teorie, ci și abilități practice, apreciez deschiderea partenerilor guvernamentali, dar și disponibilitatea celor din mediul economic și din societatea civilă pentru promovarea unor module-pilot ce vor putea fi integrate în disciplina „Educație pentru viață” în planurile de învățământ la care se lucrează și care vor fi implementate începând cu septembrie 2023. Alături de module precum educație financiară, educație juridică, educație pentru sănătate, educație rutieră, educație pentru o alimentație sănătoasă, vor putea fi incluse și module de educație pentru situații de urgență și pentru acordarea de prim ajutor, a anunțat ministrul Educației.

”Salut inițiativa Inspectoratului General pentru Situații de Urgență de a pune la dispoziția populației, începând din școli, acest centru mobil achiziționat de către Departamentul pentru Situații de Urgență, prin fundația SMURD, cu sprijinul Kaufland România. Centrul mobil este dotat cu echipamente inteligente ce simulează situații de urgență, beneficiind de un pachet inteligent pentru condiții meteo extreme, simularea realistă a unui cutremur ori incendiu, telefon inteligent pentru situații de urgență conectat la alte elemente de recuzită inteligente, simulând răspunsul unui operator de urgență. Educația pentru situații de urgență ne ajută să reacționăm corect în astfel de situații, unde să sunăm, pe cine să informăm, ce să facem pentru a ne proteja, cum putem evita și gestiona panica și, în general, cum să acționăm logic, adecvat și eficient. Este foarte important să știm ce avem de făcut chiar dacă nu va fi niciodată nevoie (la fel cum în avion ni se repetă de fiecare dată măsurile în caz de urgență, deși unii dintre noi le știm pe de rost deja)”, a precizat ministrul.

El a mai spus că este datoria Ministerului Educației să sprijine și să promoveze acest tip de programe și, în măsura în care IGSU va continua să pună la dispoziție resursa umană și materială, Ministerul Educației dorește să extindă acest tip de programe în toate zonele țării, chiar și acolo unde riscul de a simți un seism este mai mic, întrucât oamenii sunt mobili și trebuie să fie pregătiți.

Până la sfârșitul lunii mai acest centru mobil de instruire va rămâne în Capitală pentru instruirea elevilor din alte 16 școli. Apoi, în parteneriat cu DSU și IGSU, Ministerul Educației va susține promovarea acestor activități în școlile din țară.

“După aceasta sesiune de instruire în Bucureşti, utilizând un singur centru mobil, vor fi formaţi aproape 3.000 de copii. Această caravană va merge în ţară, pe perioada verii în regim de vacanţă, dar începând cu data de 5 septembrie, cu reluarea cursurilor, cred că vom intra din nou în plin program de formare. Este vorba despre şase zile pe săptămână”, a declarat Sorin Cîmpeanu, la Şcoala Gimnazială “George Călinescu”, unde miercuri, până la ora 17,00, circa 160 de elevi sunt învăţaţi cum să reacţioneze în caz de situaţii de urgenţă.