Varianta Omicron, raportată în 57 de ţări. OMS avertizează în privința riscului de creștere a spitalizărilor

Varianta Omicron a fost raportată în 57 de ţări, cazurile de COVID-19 fiind în creştere în sudul Africii, inclusiv în Zimbabwe, iar numărul pacienţilor care necesită spitalizare este probabil să se mărească odată cu răspândirea acestei variante, a anunţat Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), potrivit Reuters.

În raportul său epidemiologic săptămânal, OMS a indicat că este nevoie de mai multe date pentru evaluarea gravităţii bolii cauzate de varianta Omicron şi pentru a se afla dacă mutaţiile sale pot reduce protecţia oferită de imunitatea derivată din vaccin.

”Chiar dacă severitatea este egală sau poate chiar mai redusă comparativ cu varianta Delta, este de aşteptat ca numărul spitalizărilor să crească dacă oamenii se infectează şi să existe un decalaj de timp între o creştere a incidenţei cazurilor şi o creştere a incidenţei deceselor”, potrivit OMS.

Pe 26 noiembrie, OMS a declarat varianta Omicron, care a fost detectată pentru prima dată în sudul Africii, drept variantă îngrijorătoare, aceasta fiind cea de a cincea tulpină de SARS-CoV-2 care ajunge să fie descrisă astfel.

Numărul cazurilor de COVID-19 raportate în Africa de Sud s-a dublat în săptămâna premergătoare datei de 5 decembrie la peste 62.000 şi au fost observate creşteri foarte mari ale incidenţei în Eswatini, Zimbabwe, Mozambic, Namibia şi Lesotho, potrivit OMS.

Organizația Mondială a Sănătății mai precizează că răspândirea Omicron, împreună cu îmbunătăţirea testării şi ratele reduse de vaccinare este posibil să fi jucat un rol în acest sens.

”Analizele preliminare sugerează că mutaţiile prezente la varianta Omicron pot reduce activitatea de neutralizare a anticorpilor, rezultând reducerea protecţiei oferită de imunitatea naturală”, a mai precizat OMS, motiv pentru care oragnizația consideră că este nevoie de mai multe date pentru a evalua dacă mutaţiile prezente la varianta Omicron pot conduce la reducerea protecţiei oferite de imunitatea derivată din vaccin şi de date referitoare la eficacitatea vaccinului, inclusiv la utilizarea unor doze suplimentare de vaccin.

Share Button

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *