Potrivit raportului național „Supravegherea stării de sănătate a copiilor prin triaj epidemiologic” făcut de Centrul Național de Evaluare și Promovarea Stării de Sănătate (CNEPSS), din cadrul Institutului Național de Sănătate Publică pentru anul școlar 2020-2021, a scăzut semnificativ incidența bolilor sau afecțiunilor pe care copiii le-au avut la triajul epidemiologic din februarie 2021, la revenirea fizică la cursuri a majorității elevilor, dar o problemă de sănătate ”banală” rămâne în mare actualitate: păduchii.

„Din numărul total 891.036 de copii care au fost examinați în septembrie 2020, au fost diagnosticați cu boli infecțioase și parazitare 3.506 cazuri (0,393%), iar după vacanța de iarna – februarie 2021 din numărul total 738.630 de copii care au fost examinați, au fost diagnosticați cu boli infecțioase și parazitare 2.360 (0,320%)”, reiese din RAPORT

„Analiza datelor din teritoriu pe tipuri de afecțiuni arată că pediculoza ocupa primul loc, urmate de angine și micoze, aspect neîntâlnit și în anii anteriori”, se arată în raportul INSP.

Anginele sunt infecții ale regiunii orofaringiene. În mod obișnuit, anginele se diferențiază de faringite, dar această distincție este greu de stabilit la cei mai mulți copii. În practica pediatrică angina este o infecție predominantă a amigdalelor (amigdalita acută), iar faringita este o infecție mai difuză, extinsă la toată mucoasa faringiană. Anginele se manifestă de la vârsta de 4 luni, frecvența lor maximă fiind la vârsta școlară și la adolescență.

„Ca urmare, se impune o intensificare a măsurilor de control a copiilor pentru depistarea bolilor infectioase si parazitare, din care unele, pediculoza, anginele, scabia, micozele, continuă să fie încă prezente în colectivitățile de copii și adolescenți și se impune de asemenea instituirea unor măsuri de prevenție riguroase care să includă și familiile celor depistați, cu o identificare și tratare a focarelor”, propun specialiștii.

„Dupa vacanță de iarnă a anului școlar 2020/2021, cursurile nu au început conform datei din structura prezentului an școlar, adică în ziua de 10 ianuarie 2021. Datorita situației epidemiologice prezente încă în țară, generată de COVID-19 la nivel național, cursurile s-au desfășurat on-line, deci fără prezență fizică în școala. Elevii au revenit fizic în școli din 8 februarie 2021. Analiza datelor privind rezultatele triajului epidemiologic efectuat din această dată, s-a efectuat pe baza materialelor informative trimise institutului nostru de compartimentele de igiena școlară din 28 DSP-uri județene. Triajul epidemiologic efectuat în februarie al acestui an, a cuprins un număr de 738.630 copii şi adolescenţi (deci mai puțini decât în anii anteriori), din care 161.369 din mediul rural și 577.261 din mediul urban”, potrivit raportului.

„Comparativ cu triajul epidemiologic de la începutul anului școlar, efectuat în septembrie 2020 – cand prevalența de moment a bolilor diagnosticate a fost de 0,393%, observăm că la triajul în februarie 2021, prevalența de moment a fost de 0,320%, deci ușor mai mică; în anii anteriori la triajul epidemiologic după vacanța de iarnă, prevalența de moment era mai mare decât cea de la începutul anului școlar, din septembrie”, semnalează medicii.

„În colectivitățile de școlarizare în masă, se remarcă cea mai ridicată prevalență de moment a îmbolnăvirilor în școlile profesionale (0,422%), în grădinițe (0,405%), urmate de școli generale (0,358%), licee (0,126%), creșe (0,12%). Valorile sunt mai mici față de anii anteriori în acest context pandemic cu COVID-19; deci putem să consideram ca părinții au trimis mai puțin copiii la școală și de asemenea nu au trimis la școală copiii bolnavi.

La triajul din februarie 2021 au fost doar 3 cazuri de varicelă, iar scarlatina a fost depistată la un copil, la o școală generală din mediul urban, potrivti raportului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.