O clădire aflată într-un campus din Kokrobite, o comunitate de pescari de la periferia capitalei Republicii Ghana, Accra, a fost realizată din 45.000 de sticle de plastic reciclate, iar după ce va fi finalizată va funcţiona ca bibliotecă, spațiu de studiu și de distracție pentru copiii din regiune. Proiectul aparține unui arhitect ghanez care spune că unele zone afectate de sărăcie din ţara situată în Africa de Vest nu pot oferi suficiente săli de clasă, astfel încât unii profesori sunt nevoiţi să ţină lecţii copiilor adunaţi la umbra copacilor.

Situată într-un campus din Kokrobite, o comunitate de pescari de la periferia capitalei Republicii Ghana, Accra, clădirea se remarcă printre numeroasele construcţii modeste din jurul ei, relatează Xinhua. Martial Zohoungbogbo, care are dublă cetăţenie, ghaneză şi benineză, a construit ”casa din sticle” cu banii strânşi de el şi cu ajutorul multora dintre localnici.

”Copiii vor avea acces la internet, vor citi cărţi, vor participa împreună la cursuri şi vor avea în sfârşit un loc unde să se distreze”, a declarat el pentru Xinhua.

Kokrobite este una dintre cele mai slab dezvoltate comunităţi din regiune, unde majoritatea familiilor se bazează pe pescuitul tradiţional şi nu îşi pot permite o educaţie mai bună pentru copiii lor.

Arhitectul, care a sosit în această comunitate în urmă cu 30 de ani, a învăţat tehnica construcţiilor pe bază de sticle de plastic de la un arhitect german. După ce a aflat că în această zonă copiii sunt afectaţi de lipsa spaţiilor adecvate pentru educaţie, el s-a decis să utilizeze tehnica desprinsă pentru a aduce o schimbare, notează Agerpres, care citează Xinhua.

Clădirea constă în principal din sticle de plastic de două dimensiuni, după cum a explicat el. Sticlele mai mari, umplute cu pământ şi legate strâns între ele cu frânghii, sunt folosite drept ”cărămizi” pentru pereţi, în timp ce recipientele mai mici sunt dispuse în straturi, pe post de stâlpi.

Înainte de a utiliza această tehnică la construirea bibliotecii, arhitectul a finalizat un proiect similar, bazat pe aceeaşi tehnică, pentru o clasă de şcoală publică. El a lucrat aproape patru luni la acesta şi a fost lăudat de localnici.

Pentru Zohoungbogbo şi partenerii săi, cel mai mare obstacol în calea acestui proiect, pe lângă fondurile insuficiente, a fost lipsa sticlelor de plastic reciclate şi a forţei de muncă. Din fericire, ideea sa a ajuns în scurt timp la urechile multora, inclusiv ale reprezentanţilor unei companii de reciclare care au fost de acord să îi vândă sticle. De asemenea, elevi din comunitate s-au oferit voluntar să umple sticlele.

”Am umplut sticlele cu diferite tipuri de sol, chiar şi cu pământ din şanţ. Apoi l-am presat pentru a-l face mai compact, sticla umplută devenind astfel o cărămidă solidă necesară pentru construcţie. Apoi folosim argilă, ciment şi alte materiale pentru a continua”, a spus el, scrie Digi24.ro.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.