În fiecare oră, o femeie sună la 112 pentru a-și reclama partenerul violent

Sunt extrem de multe femei care suferă din cauza violenței domestice, dar cele mai multe victime preferă să îndure în tăcere agresiunile, mai ales din lipsa adăposturilor și a unui sistem de protecție eficient. Statisticile demonstrează că în medie, în fiecare oră, o femeie sună la 112 pentru a cere ajutor.

O femeie din Deva a obținut un ordin de protecție care trebuia să îl țină pe partenerul agresiv departe. Lucru care nu doar că nu s-a întâmplat, dar fostul iubit a căutat-o și a omorât-o în propriul ei apartament. Este una dintre cele 51 de femei care în ultimul an au fost victime ale violenței domestice, un fenomen greu de oprit, scrie Digi24.ro.

Statisticile Poliției Române arată că 40% dintre ordinele de protecție sunt încălcate. Concret, din cele peste 800 de femei care au cerut ajutor poliției în luna martie, aproape jumătate au fost din nou căutate de agresori care au vrut să se răzbune.

În multe dintre situații femeile sunt omorâte înainte să apuce să ceară din nou ajutorul.

Simona Voicescu, președintele asociației “Necuvinte” a declarat că “polițiștii de la Ordine Publică sună persoană vătămată din când în când și o întreabă dacă situația e ok. Unii sună, alții nu sună. Nu este un sistem de monitorizare eficient în mod evident și vedem asta în fiecare zi în presă: femei care sunt agresate pe stradă, acasă cu ordine de protecție valabile”.

Deși a fost votată legea care îi obligă pe agresori să poarte brățări electronice pentru a preveni contactul cu victima, acest sistem nu va putea fi folosit la nivel național decât peste câțiva ani. Primele dispozitive ar trebui să funcționeze în martie 2022, dar doar la nivelul Capitalei.

Brățara va fi montată pe piciorul sau pe brațul agresorului. Un dispozitiv similar, dar mai discret, va fi purtat de victimă, iar în momentul în care agresorul se apropie prea mult, poliția va primi o alertă. Distanța de siguranță va fi decisă de instanță în funcție de fiecare caz în parte.

Agresorii vor putea fi monitorizați electronic doar în baza unei decizii judecătorești și dacă victima face plângere. Polițiștii spun că restricțiile din timpul pandemiei avantajează partenerii violenți.

“În perioada pandemiei, victima și agresorul sunt izolați în casă, agresorul are posibilitatea să își supravegheze și monitorizeze activitatea victimei și există posibilitatea ca victima să nu aibă cum să reclame”â, spune Comisar șef Angela Chirvăsuță, de la Institutul de Prevenire din cadrul IGPR.

30 de țări din lume folosesc deja sistemul electronic de monitorizare. Studiile au arătat că odată monitorizați, 95% dintre agresori se tem să recidiveze.

Share Button

SUSȚINE PROIECTUL KIDSNEWS.RO!

.


CITEȘTE ȘI:
 
 • Elevii cu simptome au acces restricționat în școală 14 zile, dacă părinții nu vor testare
 •  
 • Teatrul Nottara lansează un nou proiect pentru liceeni
 •  
 • Mâncarea pentru bebeluși este extrem de periculoasă
 •    

  Să ne mai și delectăm, cu drăgălășeniile celor mici

  Leave a Reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked *