Primul bebeluș născut după un transplant de uter în Franța

Un bebeluș s-a născut în urma unui transplant de uter, pentru prima dată în Franța, astfel de nașteri fiind extrem de rare în lume și fără precedent în Franța. Nașterea a fost posibilăîn urma unei proceduri medicale de ultimă generație ce a presupus transplantul unui uter sănătos într-o femeie al cărei uter a s-a deteriorată sau a fost extirpat.

Bebelușul, o fetiță care cântărește 1,845 kilograme, s-a născut vineri, potrivit echipei de la spitalul Foch din apropierea Parisului.

“Mama și bebelușul se descurcă bine”, a declarat pentru AFP Jean-Marc Ayoubi, șeful secției de Ginecologie, Obstetrică și Medicină a reproducerii din cadrul instituției medicale.

Mama în vârstă de 36 de ani, al cărei nume a fost făcut public doar parțial, Deborah, s-a născut fără uter, deoarece suferea de o afecțiune rară cunoscută sub numele de Sindromul Rokitansky, care afectează aproximativ una din 4.500 de femei.

Femeia a primit un transplant de uter în martie 2019 – efectuat de aceeași echipă care a născut copilul – de la propria mamă, pe atunci în vârstă de 57 de ani.

Prima naștere după un transplant de uter a s-a prosud în Suedia în anul 2014, la un an după intervenția chirurgicală de transplant, într-un caz care a fost documentat în revista medicală The Lancet. Alte astfel de nașteri au fost documentate în SUA și Brazilia, dar rămân rare. Cazurile oferă speranță femeilor care suferă de probleme de reproducere similare, ca alternativă la adopție sau mamă surogat.

Share Button

SUSȚINE PROIECTUL KIDSNEWS.RO!

.


CITEȘTE ȘI:
 
 • Elevii cu simptome au acces restricționat în școală 14 zile, dacă părinții nu vor testare
 •  
 • Teatrul Nottara lansează un nou proiect pentru liceeni
 •  
 • Mâncarea pentru bebeluși este extrem de periculoasă
 •    

  Să ne mai și delectăm, cu drăgălășeniile celor mici

  Leave a Reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked *