Muzeul Național de Istorie a României se va redeschide pentru public începând cu data de 20 mai 2020.
Programul de vizitare va fi de miercuri până duminică, în intervalul orar 10.00 – 18.00.

Accesul în muzeu se va face cu respectarea unui set de reguli stabilite conform Ordinului de Ministru nr. 2855 din 15/05/2020, menite să contribuie la protecția vizitatorilor și a personalului muzeului, și anume:
– se permite accesul vizitatorilor numai în condițiile purtării obligatorii a măștii individuale și după verificarea temperaturii de către reprezentantul muzeului; nerespectarea acestor prevederi conduce la refuzul accesului;
– accesul este permis în grupuri de maximum 3 persoane (cu excepția familiilor cu 2 sau mai mulți copii);
– accesul grupurilor se face la un interval de 5 minute; persoanele și grupurile care au realizat programări, telefonic sau prin e-mail, având prioritate;
– atât la intrarea în muzeu, cât și în expoziții se vor utiliza dozatoarele cu dezinfectant;
– căile de acces, precum și sensul de circulație în interiorul muzeului au fost diferențiate conform semnalizărilor de separare a fluxurilor: intrare / ieșire, iar spațiul expozițional delimitat prin realizarea unor trasee pe care publicul este rugat să le urmeze. De asemenea, vizitatorii sunt sfătuiți să respecte instrucțiunile personalului.
– în interiorul muzeului se va păstra distanța de 1,5 metri între vizitatori;
– vizita va fi limitată la un interval de timp de cel mult 2 ore;
– în spațiul expozițional se pot afla concomitent 100 de persoane. Accesul de noi vizitatori va fi permis gradual și progresiv, pe măsură ce persoanele care au vizitat expozițiile au părăsit muzeul;
– în intervalul orar 13.30 -14.00 se va realiza igienizarea spațiului expozițional;
– în perioada stării de alertă nu vor fi organizate evenimente culturale cu participarea publicului, de tipul: vernisaje, lansări de carte, proiecții de filme documentare, sesiuni științifice, conferințe de presă etc.. De asemenea, nu se vor susține ghidaje și ateliere educaționale.

Muzeul Naţional de Istorie a României (MNIR), inaugurat în anul 1972, este una dintre instituţiile reprezentative ale culturii româneşti. Muzeul este adăpostit într-o clădire monument istoric, denumită în trecut Palatul Poştelor, aflată în cuprinsul vechiului centru istoric al Bucureştiului. Clădirea a fost construită între 1894–1899, pe baza planurilor arhitectului Al. Săvulescu (1847–1902), având drept sursă de inspiraţie Palatul poştelor federale din Geneva.
MNIR deţine un bogat patrimoniu (incluzând peste 650.000 piese, un număr care sporeşte anual şi între care se numără obiecte remarcabile), organizat în următoarele colecţii: ceramică, lapidarium-tegularium, numismatică, filatelie, medalistică-sigilografie, tezaur, manuscrise, tipărituri, artă plastică, artă decorativă, fototecă istorică, stampe, hărţi, metal, armament şi echipament, textile şi mobilier.

În prezent, MNIR prezintă publicului două mari expoziţii permanente – Tezaur Istoric și Lapidarium – Copia Columnei lui Traian, precum și o serie de expoziții temporare: Aurul împăraților chinezi. Podoabe regale din perioada Wanli, dinastia Ming – Colecția Dong Bo Zhai, 1989 – 30 de ani după…, precum și micro-expoziția Omnia Amor Vincit! Avatarii iubirilor de odinioară

În sala Tezaurului Istoric sunt expuse peste 3.000 de piese deosebite (unele unicat), realizate din metale şi pietre preţioase aparţinând unor civilizaţii care au existat – de-a lungul timpului – pe teritoriul actual al ţării noastre sau ilustrând evenimente şi activitatea unor personalităţi istorice din vremurile trecute. Coroana de Oțel a regilor României, coroana Reginei Maria, brățările din aur ale dacilor, coiful de la Coțofenești, rhytonul de la Poroina Mare, Tezaurul de la Pietroasele, Tetraevangheliarul de la Mănăstirea Horeze sau perechea de statuete antropomorfe neolitice descoperite la Cernavodă – „Gânditorul” și „Femeie șezând”sunt doar câteva dintre piesele care pot fi admirate aici.
Expoziţia permanentă Lapidarium este amenajată într-o clădire special construită la sfârşitul anilor ’60 ai secolului trecut, astfel încât să poată fi expusă aici copia la scară naturală a bazei Columnei lui Traian şi copii după scenele reprezentate pe acest monument excepţional al antichităţii, cât şi monumente epigrafice şi arhitectonice datând din epoca antică şi din Evul Mediu, toate plasate într-o expunere cronologică. Astfel, sunt prezentate monumente civile (acte, decrete, monumente onorifice), religioase (monumente funerare şi votive), sculptură şi elemente decorative şi de arhitectură.

Prin colecţiile sale, Muzeul Naţional de Istorie a României deţine un fond foarte valoros de bunuri de patrimoniu mobil care ilustrează toate perioadele semnificative din trecutul poporului român, cât şi din vremea unor civilizaţii care au existat în vechime pe actualul teritoriu al ţării noastre.
Tariful de acces pentru vizitarea expozițiilor este de 20 lei pentru adulți, 10 lei pentru pensionari și 5 lei pentru elevi și studenți.

Magazinul muzeului are o ofertă bogată de produse cum ar fi cărţi de specialitate, cataloage, albume, replici ale pieselor de patrimoniu aflate în colecțiile noastre și suveniruri dintre cele mai diverse.

Expozițiile și proiectele digitate ale Muzeului Național de Istorie a României au înregistrat un număr impresionant de vizitatori în cea de-a doua lună a stării de urgență

În a doua lună de funcționare în condițiile impuse de starea de urgență, 14 aprilie – 14 mai 2020, Muzeul Național de Istorie a României (MNIR) a desfășurat, la fel ca și în perioada precedentă, o bogată activitate în spațiul virtual.

Închiderea muzeului și suspendarea vizitelor au creat oportunitatea extraordinară de a ne apropia și mai mult de publicul nostru și de a stabili o legătură puternică cu acesta în mediul online. Drept dovadă, în intervalul amintit, MNIR a înregistrat un număr de 89.804 de vizitatori.

Numeroasele expoziții virtuale, colecțiile tematice de bunuri culturale în format digital, arhivele de patrimoniu digitizate, publicațiile științifice și de popularizare, dezvoltate și actualizate permanent de specialiștii muzeului, precum și postările realizate pe pagina de Facebook a muzeului (https://www.facebook.com/MNIRpage/), dar și pe rețelele asociate, au atras atenția unui public însemnat, care ne-a răsplătit cu aprecieri pe măsura efortului depus de colectivul MNIR, public căruia dorim să-i mulțumim și pe această cale pentru că a rămas alături de noi și ne-a susținut în aceste vremuri grele.

În consecință, proiectele online ale muzeului au fost accesate de 41.023 de vizitatori, în timp ce tururile virtuale au atins cifra de 23.080 de vizitatori. În plus, a existat o intercțiune deosebită a vizitatorilor cu conținutul site-urilor. Astfel, numărul de afișări pe vizită a crescut de la 294 în luna martie, la 325 în aprilie și 346 în mai. În total, numărul afișărilor (click-urilor) s-a ridicat la peste 12 milioane. Pagina de Facebook a muzeului este apreciată de 12.752 de persoane și are 12.949 de urmăritori.

Publicul a avut posibilitatea să viziteze și în această perioadă expozițiile virtuale ale muzeului, în format 2D și 3D, disponibile pe muzeulvirtual.ro, pe zona3d.ro, dar și pe pagina de Facebook a muzeului (https://www.facebook.com/MNIRpage/), printre care se numărăː
• Tezaurul istoric
• Columna lui Traian
• Aurul și argintul antic al României
• România în Marele Război
• Centenar Mărăști, Mărășești, Oituz
• România 1989. 30 de ani după…
• Felix Terra. Patrimoniul cultural al Episcopiei Romano-catolice de Oradea
• Imago Romaniae – Terra Christiana
• Semper Uniti – Centenarul Marii Uniri
• Ștefan cel Mare. Din istorie în veșnicie
• Mircea cel Bătrân – 600
• Comorile Chinei
• Imaginând Balcanii
• Fețele noi ale armelor vechi
• Un pas uriaș către Lună

O serie de proiecte tematice deosebit de interesante și de valoroase, prin intermediul cărora sunt valorificate, în format digital, bogatele colecții de obiecte de patrimoniu pe care le deţine MNIR, au fost puse la dispoziția celor interesați în mod gratuit. Dintre acestea enumerăm:
• imagoromaniae.ro (12.680 imagini, îmbogățite continuu în toată perioada stării de urgență).
• capodopere2019.ro (71 de micro-expoziții online)
• marelerazboi.ro (1.618 documente)
• comunismulinromania.ro (7.500 fotografii și documente și 40 de studii, îmbogățite continuu în toată perioada stării de urgență)
• galeriaportretelor.ro (peste 1500 de pagini și biografii de personalități, îmbogățite continuu în toată perioada stării de urgență)
• numismaticaoctavianiliescu.ro (9000 de pagini din studiile și articolele publicate de către Octavian Iliescu, îmbogățite în perioada stării de urgență)
• mvu.ro. (2019 documente și obiecte, îmbogățite continuu în toată perioada stării de urgență)
• romaniacivilizatii.ro (site în construcție, care prezintă câteva zeci de obiecte arheologice și de artă, în dezvoltare permanentă).
Pasionații de istorie modernă și contemporană, arheologie și numismatică au avut acces liber la peste 1.000 de articole și studii publicate în paginile revistelor muzeului:
• Muzeul Național (muzeulnationaljournal.ro)
• Cercetări Arheologice (cercetari-arheologice.ro)
• Cercetări Numismatice (cercetarinumismatice.ro).

Textele, disponibile, în cea mai mare parte, în variantă bilingvă (română-engleză), au putut fi descăcate de pe site-ul Muzeului Național de Istorie a României (mnir.ro).
Proiectul „Istoria României într-un obiect”, realizat în parteneriat cu Institutul Cultural Român din New York, se bucură de un real succes. Prin intermediul acestuia, specialiștii muzeului au realizat o serie de evenimente online pe pagina de Facebook, în cadrul cărora au prezentat, săptămânal, artefacte cu o puternică valoare simbolică aflate în patrimoniul MNIR.
De asemenea, publicul a avut posibilitatea de a consulta și comanda online publicațiile MNIR de pe magazinul virtual al muzeului (https://mnir.ro/shop/).

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.